Universum

Meest mysterieuze ster in ons sterrenstelsel is nog vreemder dan astronomen dachten

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De ster KIC 8462852 deed het afgelopen jaar de wenkbrauwen fronsen. In 2015 kondigde een team astronomen aan dat de ster zeer onregelmatige helderheidsvariaties vertoont. Niemand had hier een verklaring voor.

Een nieuwe studie van het Carnegie Institution for Science maakt het mysterie alleen maar groter. Josh Simon en Ben Montet analyseerden gegevens van NASA’s Kepler-telescoop en ontdekten dat de ster in de afgelopen vier jaar ook langzaam is afgenomen in helderheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De verklaringen voor het merkwaardige gedrag van de ster lopen uiteen van een groep kometen tot een buitenaardse megastructuur. Geclaimd wordt dat de helderheid van de ster tussen 1890 en 1989 met 14 procent is afgenomen.

Verbazingwekkend

Simon en Montet ontdekten dat KIC 8462852 gedurende de eerste drie jaar van de Kepler-missie één procent zwakker werd. Vervolgens werd de ster in slechts zes maanden tijd twee procent zwakker. Ze vergeleken dit met meer dan 500 soortgelijke sterren die Kepler in de gaten heeft gehouden en kwamen tot de ontdekking dat geen van de andere sterren zulke helderheidsvariaties vertoont.

“De veranderingen die KIC 8462852 vertoont zijn verbazingwekkend,” zei Montet. “Uit onze metingen blijkt dat de ster echt afneemt in helderheid. Het is ongekend dat zo’n type ster jaren achtereen langzaam zwakker wordt.”

Net zo vreemd

“De ster was al uniek vanwege de helderheidsvariaties, maar nu zien we dat de andere eigenschappen van KIC 8462852 net zo vreemd zijn,” voegde Simon toe.

Astronomen hadden al grote moeite om te het gedrag van de ster te verklaren. Dat lijkt door de nieuwe resultaten haast onmogelijk te zijn geworden.

“Het is een hele uitdaging om een goede verklaring te bedenken voor het gedrag van een ster die dingen doet die we nog nooit eerder hebben gezien,” besloot Montet.

De studie is gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

[Carnegie Science]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ik
Ik
7 jaren geleden

Je zou haast gaan denken dat buitenaardse bezig zijn met de bouw van deze structuren, hoe meer vordering, des te zwakker wordt het licht wat de ster doorlaat.

Michaël
Michaël
7 jaren geleden

Sterren zijn helemaal geen stralende gasbollen zoals de wetenschap en astronomen denken . Het zijn wel astrale poorten die vanuit de ruimteether de overgang vormen naar de hogere kosmische astrale sferen en het geflonker dat waargenomen wordt zijn kolonies van de hoogste hemelse wezens en engelen , doordat die steeds variëren geeft het aan ons de indruk van sterrengeflonker . Een ster kan ontstaan en een ster kan versdwijnen of zich verplaatsen, en dat weten de astronomen maar al te goed , maar in hun wereldbeeld kan zoiets natuurlijk niet ,bijgevolg wordt dit meestal weggewuift .

GianlucaM
GianlucaM
7 jaren geleden

Inderdaad. Het is heel moeilijk om een goede verklaring te bedenken. Want dat doen wetenschappers nu eenmaal. Ze bedenken verklaringen.

Quasimodo
Quasimodo
7 jaren geleden

Die ster begint blind te worden. Een oogarts erop afsturen.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x