Homepagina » Universum » Meest mysterieuze ster in ons sterrenstelsel is nog vreemder dan astronomen dachten
Meest mysterieuze ster in ons sterrenstelsel is nog vreemder dan astronomen dachten

Meest mysterieuze ster in ons sterrenstelsel is nog vreemder dan astronomen dachten

De ster KIC 8462852 deed het afgelopen jaar de wenkbrauwen fronsen. In 2015 kondigde een team astronomen aan dat de ster zeer onregelmatige helderheidsvariaties vertoont. Niemand had hier een verklaring voor.

Een nieuwe studie van het Carnegie Institution for Science maakt het mysterie alleen maar groter. Josh Simon en Ben Montet analyseerden gegevens van NASA’s Kepler-telescoop en ontdekten dat de ster in de afgelopen vier jaar ook langzaam is afgenomen in helderheid.

De verklaringen voor het merkwaardige gedrag van de ster lopen uiteen van een groep kometen tot een buitenaardse megastructuur. Geclaimd wordt dat de helderheid van de ster tussen 1890 en 1989 met 14 procent is afgenomen.

Verbazingwekkend

Simon en Montet ontdekten dat KIC 8462852 gedurende de eerste drie jaar van de Kepler-missie één procent zwakker werd. Vervolgens werd de ster in slechts zes maanden tijd twee procent zwakker. Ze vergeleken dit met meer dan 500 soortgelijke sterren die Kepler in de gaten heeft gehouden en kwamen tot de ontdekking dat geen van de andere sterren zulke helderheidsvariaties vertoont.

“De veranderingen die KIC 8462852 vertoont zijn verbazingwekkend,” zei Montet. “Uit onze metingen blijkt dat de ster echt afneemt in helderheid. Het is ongekend dat zo’n type ster jaren achtereen langzaam zwakker wordt.”

Net zo vreemd

“De ster was al uniek vanwege de helderheidsvariaties, maar nu zien we dat de andere eigenschappen van KIC 8462852 net zo vreemd zijn,” voegde Simon toe.

Astronomen hadden al grote moeite om te het gedrag van de ster te verklaren. Dat lijkt door de nieuwe resultaten haast onmogelijk te zijn geworden.

“Het is een hele uitdaging om een goede verklaring te bedenken voor het gedrag van een ster die dingen doet die we nog nooit eerder hebben gezien,” besloot Montet.

De studie is gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

[Carnegie Science]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Michaël schreef:

  Sterren zijn helemaal geen stralende gasbollen zoals de wetenschap en astronomen denken . Het zijn wel astrale poorten die vanuit de ruimteether de overgang vormen naar de hogere kosmische astrale sferen en het geflonker dat waargenomen wordt zijn kolonies van de hoogste hemelse wezens en engelen , doordat die steeds variëren geeft het aan ons de indruk van sterrengeflonker . Een ster kan ontstaan en een ster kan versdwijnen of zich verplaatsen, en dat weten de astronomen maar al te goed , maar in hun wereldbeeld kan zoiets natuurlijk niet ,bijgevolg wordt dit meestal weggewuift .

  5 likes
  • Mous schreef:

   En hoe kom jij aan die “waarheid”?
   Via een channeling of zo?

   11 likes
   • Michaël schreef:

    Het is de universele kennis van de geestes-wetenschap . Die werkt nog accurater dan de gewone wetenschap . Bij de gewone wetenschap ga je waarnemen met de ogen , en dan experimenten doen , om dat zogezegd te kunnen bevestigen en te ‘bewijzen’ . Hier ga je direct waarnemen met de geest enwel véél scherper dan met de fysieke ogen . Het is dus méér dan 100 % juist. In de toekomst zal bijna iedereen het kunnen? het hangt af van evolutie van het huidige bewustzijn , en natuurlijk de tegenmachten ,die doen heel flink hun werk om dat tegen te werken natuurlijk.

    4 likes
    • Remco schreef:

     En hoe doet meneer dat precies? Via YouTube dunkt me?

     Wat een slap gewauwel zeg, jij bent duidelijk gehersenspoeld in je jeugd… Dat is overigens al te zien aan je naam 😉

     4 likes
    • Mous schreef:

     Wow, meer dan 100% juist……..!?

     Ondanks dat “gewone” wetenschap soms last heeft van tunnelvisie hou ik het denk ik toch liever daar op.

     3 likes
 • Quasimodo schreef:

  Die ster begint blind te worden. Een oogarts erop afsturen.

  1 likes
 • Ik schreef:

  Je zou haast gaan denken dat buitenaardse bezig zijn met de bouw van deze structuren, hoe meer vordering, des te zwakker wordt het licht wat de ster doorlaat.

  4 likes
 • GianlucaM schreef:

  Inderdaad. Het is heel moeilijk om een goede verklaring te bedenken. Want dat doen wetenschappers nu eenmaal. Ze bedenken verklaringen.

  4 likes
 • Michaël schreef:

  Inderdaad ,kijken naar de verste ster en nog niet eens weten wat de zon betekent , hoe arrogant is die luciferische wetenschap wel .
  Het zindert daar van geestelijke wezens, en de zwarte vlekken op de zon zijn de duisternis zelve die geen toegang vindt tot de zon, zij is het Rijk van Michaël Heerser en Vorst van de Zon en duistere ufowezens en flying triangles met gespuis van greys krijgen daar geen toegang toe , het weze nu eens en duidelijk gezegd .

  1 likes
 • Logiter schreef:

  De helderheid van deze ster is dan wel mysterieus,hij ligt zover buiten onze invloedsfeer (die zich in werkelijkheid niet verder uitstrekt dan het toilet en de koffieautomaat) ,dat het niet relevant is.
  Leuk om ermee bezig te zijn,maar totaal niet relevant.
  Wanneer de wetenschap niet kan bepalen of het licht wordt geblokkeerd door intelligentie,tussenliggende factoren,of de kijker die een effect achterlaat (double slit experiment) ,wordt het tijd dit project in de ijskast te zetten tot we die verschillen wél kunnen maken.

  3 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  universiteit leiden

  Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

  De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...

  >