Homepagina » Gezondheid » Wetenschappers waarschuwen voor deze populaire plantaardige olie. Studie onthult de negatieve effecten
Wetenschappers waarschuwen voor deze populaire plantaardige olie. Studie onthult de negatieve effecten

Wetenschappers waarschuwen voor deze populaire plantaardige olie. Studie onthult de negatieve effecten

Koolzaadolie wordt aangeprezen als gezonde keuze omdat er weinig verzadigde vetten in zitten. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat deze plantaardige olie kan worden gelinkt aan de ziekte van Alzheimer.

Wetenschappers hebben daarnaast ontdekt dat koolzaadolie leidt tot gewichtstoename.

Het onderzoek suggereert voor het eerst dat de consumptie van koolzaadolie op de lange termijn slecht is voor het brein.

Heel weinig

“Koolzaadolie is erg aantrekkelijk omdat het goedkoper is dan andere plantaardige oliën,” zei professor Domenico Pratico van de Temple University in Philadelphia.

Hoewel dit product wordt aangeprezen als gezonde keuze zijn er maar heel weinig studies die deze claim hebben onderzocht, aldus Pratico.

Tijdens het onderzoek werden muizen onderverdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een normaal dieet, de andere een dieet dat werd aangevuld met twee eetlepels koolzaadolie per dag.

Eiwitophopingen

Na een jaar werd de balans opgemaakt. De dieren die koolzaadolie kregen waren een stuk zwaarder dan muizen die een normaal dieet kregen.

Nadat ze de muizen hadden losgelaten in een doolhof, ontdekten de onderzoekers dat het geheugen van de dieren die koolzaadolie kregen was aangetast.

Hersenweefsel toonde aan dat er eiwitophopingen of plaques in het brein waren gevormd. Die worden in verband gebracht met alzheimer.

Korte termijn

“Hoewel koolzaadolie een plantaardige olie is, moeten we niet zomaar zeggen dat het gezond is,” zei dr. Pratico.

De wetenschappers willen nu gaan uitzoeken of de olie ook op korte termijn schade kan veroorzaken.

Andere neurodegeneratieve ziekten

“We willen ook weten of de negatieve effecten van koolzaadolie specifiek betrekking hebben op de ziekte van Alzheimer,” voegde Pratico toe.

“Er is een kans dat de consumptie van koolzaadolie ook kan leiden tot andere neurodegeneratieve ziekten en andere vormen van dementie,” zei hij.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

Foto: Dschwen Wikimedia Commons

[Daily Mail]


Vind je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. In de Bijbel staat: de appel is de verboden vrucht. D.w.z. dat je zelfs van een appel, dementie krijgt. Alles eten, zo gevarieerd mogelijk, gecombineerd met stevige muziek (zonder tinnitus), sport en een glaasje rode wijn of een goeie Hei***en.

  3 likes
 2. De main stream wetenschap zou ook eens wat meer tijd kunnen besteden aan het belichten van de schadelijke gevolgen van aluminium-, barium-, strontiumoxiden en andere neuro-toxische stoffen die in de voorbije decennia met grote hoeveelheden in onze atmosfeer zijn gedumpt onder het mom van “geo-engineering”. Of de schadelijke invloed van aluminium in de deodorant die we elke dag gebruiken.

  De combinatie van deze stoffen met fluoride in onze tandpasta zal vast veel ernstiger gevolgen hebben voor onze hersenen dan natuurlijke koolzaadolie. Maar koolzaadolie kan wel een rol spelen indien deze besproeid is met het giftige Glyphosate. Heeft hij dat ook onderzocht?

  Het feit dat we hierover nog steeds niks officiëel te horen krijgen zegt genoeg. Of de mainstream wetenschap heeft al te veel neurotoxische stoffen geinhalleerd of ze durven het onderwerp niet aan te snijden.

  Het is geen toeval dat er in de laatste decennia zo’n enorme toename is in Alzheimer, Creutzfeldt Jakob, ALS en Parkinson-gevallen. Kan me niet voorstellen dat onbespoten koolzaadolie hier de grootste oorzaak van is, want dan zouden we dergelijke ziektebeelden al veel langer kennen.

  18 likes
 3. Zijn twee eetlepels olie voor een muis niet net zo als een 25 liter vat olie voor een mens? Geheel uit verhouding dus?

  17 likes
 4. Zolang het ongemaipuleerd is en uit de natuur komt lijkt het mij dat het voor de mens geen kwaad kan en waarschijnlijk gewoon gezond is de Koolzaadolie.
  Er wordt ons wel meer wijsgemaakt en een goed voorbeeld is de cholesterol.
  Het meeste is het omgedraaide dat is uit ervaring gebleken.
  ik vertrouw op moeder natuur in dit geval, die heeft mij nog nooit belazerd.

  7 likes
 5. Och ik begrijp nu wel waarom koolzaadolie slecht is voor de mens.

  Sinds 1995 heeft de chemiereus Monsanto koolzaad genetisch gemodificeerd zodat het resistent is tegen de onkruidverdelger RoundUp. Tegenwoordig is ongeveer 90% van de canola in de wereld genetisch gemodificeerd.

  https://www.ahealthylife.nl/is-koolzaadolie-canola-olie-gezond-of-ongezond/

  7 likes
 6. Er lijden al zoveel mensen aan vormen van dementie, krijg je dit er ook nog bij.

  4 likes
 7. Koolzaad wordt voornamelijk voor Diesel gekweekt, dus who cares…

  0 likes
  • Het maakt wel uit als je kijkt dat veel grond gebruikt wordt voor het verbouwen voor brandstof hierdoor wordt steeds meer land gebruikt (en ook ontbost) voor dit doel!!! Lijkt me ook erg belastend voor de aarde

   1 likes
 8. Tja…..goedkoop is duurkoop.

  1 likes
 9. De meeste mensen met demensie hebben nog nooit geen druppel van deze olie ingenomen. Dus kan dat niet ineens door deze olie komen. Pure speculatie, om de hele handel in deze gezonde oliein een slecht daglicht te stellen. Het gaat natuurlijk weer om geld.

  0 likes
 10. Alan Turing deelde appels uit om zijn vertrouwen te beteugelen .. het is hem gelukt toen maar hij pleegde toch zelfmoord voor de liefde van zijn leven omdat hij gay was.. hij kreeg chemische castratie maar zijn daden deden de 2e wereld oorlog 2 jaar ` minder ` langer duren als Het Plan.. scheelde miljoenen mensenlevens
  Apple heet niet voor niks zo een l o g o ..

  Pff… wat een helse machine dit leven zeg..

  kijk de film : Imitation Games, en zie de feiten

  0 likes
 11. In Duitsland bestaat de omzet aan “speiseöle” voor 70% aan koudgeperste koolzaadolie en niet uit olijfolie zoals in Nederland. Op geen enkele manier is aangetoond door dit onderzoek dat koudgeperste koolzaadolie schadelijk is. In tegendeel , Franse, Deense, Duitse en Britse onderzoeken geven juist aan dat deze olie heel gezond is als bakolie en dressing en een uitstekende balans hebben als het gaat om vetzuur verhoudingen.
  Dit “nieuws (?)” kam gerangschikt worden on der “fakenews”, waar de Amerikanen zo goed in zijn !

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

baudet

Baudet waarschuwt voor gezondheidsrisico’s 5G: ‘Dit zijn geen kleine kwaaltjes’

Donderdag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd ...

Kun je genezen van alzheimer? Dit onderzoek suggereert van wel (+wat je ervoor moet doen)

Kun je genezen van alzheimer? Dit onderzoek suggereert van wel (+wat je ervoor moet doen)

Stofjes in groene thee, tomaten en wortelen ...