Financieel

Plan voor experiment basisinkomen Tilburg

Help mee door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wijkmakelaar Ralf Embrechts gaat samen met Tilburg University onderzoeken of het mogelijk is de komende jaren een proef te doen met een basisinkomen in een Tilburgse wijk.

Gratis geld. Een basisinkomen zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar toch zijn er economen die beweren dat een basisinkomen tal van problemen kan oplossen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Tijdens het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag sprak Embrechts zich uit over de armoede in Nederland. “Wij als vierde rijkste land ter wereld moeten ons schamen dat de Voedselbank nodig is,” zei hij. Door arme gezinnen te helpen verwacht hij dat er meer solidariteit in de samenleving komt. “Als je die uitkering onvoorwaardelijk maakt, is er minder armoede en dus ook minder stress in de wijk.”

Embrechts ziet met eigen ogen hoe moeilijk sommige gezinnen het hebben. “Veel huishoudens houden maandelijks structureel te weinig over om te overleven. En wie probeert te overleven, gaat domme dingen doen. Je nodigt mensen bijna uit om illegale dingen te doen,” zei hij.

“De beste manier om te investeren in mensen met armoede is ze het geld gewoon te geven.” In het tv-programma Tegenlicht werd in de uitzending van 21 september ingezoomd op Dauphin, een afgelegen plaatsje in Canada. Daar werd in de jaren zeventig een proef gedaan met het basisinkomen, het Mincome Project. De deelnemers bleven grotendeels werken of gingen meer studeren, en ze waren minder vaak ziek of depressief.

Samen met Tilburg University wil Embrechts de armoede terugdringen in Nederland. Het experiment met het basisinkomen moet vijf jaar gaan duren.

[Omroep Brabant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Alfred E. Neuman
Alfred E. Neuman
9 jaren geleden

Slecht idee, zo ontneem je mensen de prikkel om te excelleren…men krijgt immers toch wel geld aan het einde van de maand. Tevens betekend een basisinkomen dat er bij andere mensen geld moet worden weggehaald, uiteraard onder dwang want niemand staat vrijwillig de vruchten van zijn of haar arbeid af, helemaal niet wanneer het wordt uitgedeeld aan mensen die daar geen tegenprestatie voor hoeven te leveren. Misschien is het wel eens handig om te kijken waarom mensen in financiele nood komen te zitten? De kosten voor het levensonderhoudt zijn schandalig hoog in NL (zie prijzen huur en koopwoningen) evenals de belastingen, accijnzen, btw etc. Het zou de roverheid dan ook sieren om eens in eigen vlees te gaan snijden ipv een oplossing (symptoombestrijding) op te werpen voor een probleem dat zij zelf heeft gecreerd.

De overheid is het probleem, niet de oplossing.

Captain Biff
Captain Biff
9 jaren geleden

De oplossing voor het probleem armoede is kinderlijk simpel: Stoppen met oorlog voeren. Er komt dan zoveel geld vrij dat we daarmee meerdere planeten van armoede kunnen bevrijden.

makkelijk zat!!

Stefan
Stefan
9 jaren geleden

Dit is een stap in de goede richting. Elke samenleving zou eigenlijk moeten verzorgen in enkel en alleen de basisbehoeften voor ieder lid van de samenleving. Pas daarna moet men gaan denken in kaders van individuele beroepen. Wanneer dit gerealiseerd is, wordt arbeid naar een hoger niveau getild.

Men hoeft namelijk niet langer te werken om te overleven. Men werkt nu juist voor een eventuele uitbreiding van het leven. De intentionele beweging tot arbeid is geheel anders, en ontladen van spanning of stress. Je zal zeker zien dat mensen dan veel beter tot hun recht komen.

Mammon
Mammon
9 jaren geleden

Er zijn 443.000 mensen in de WWB
Er zijn 781.000 mensen in de WW
Er zijn ???? mensen die als niet meer geristreed zijn.

EN er zijn 20.000 banen (check UWV of Vacaturebank maar)

NEED SAY MORE? Zo ja den ben je hersendood.

Er is gewoonweg geen werkt, sociale werkplaatsen zijn leeg geveegd om de WWB’ers verplicht plantjes in een pot laten duwen. Voegt niets aan waarde toe, maar doe je het niet ben je de WWB kwijt.

Welkom in NL waar inmiddels alles kapot gemaakt is en nu langzaam oogjes open gaan.
Helaas te laat, nu niet piepen.

Back to top button
59
0
We lezen graag je reactie!x