Gezondheid

Niet normaal wat Big Pharma nu weer heeft gedaan. Zo worden patiënten keihard in de maling genomen

Help ons door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Amerikaanse farmaceut heeft drastische prijsverhogingen doorgevoerd. Voor een potje voorgeschreven vitamines vraagt het bedrijf Avondale Pharmaceuticals nu 295 dollar, waar eerder nog 32 dollar betaald moest worden.

Het gaat om Niacor, dat is goedgekeurd door toezichthouder FDA. Het middel wordt onder meer gebruikt bij mensen met een hoog cholesterol.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Niacor is eigenlijk niets meer dan niacine oftewel vitamine B3. De vitamine is in de winkel of online voor een fractie van de prijs te halen.

Inefficiënt

De prijsverhoging van 800 procent volgde kort nadat Avondale de rechten had verworven.

Het is volgens critici andermaal een teken aan de wand dat het systeem van gezondheidszorg in de VS inefficiënt is.

Het gebeurt wel vaker dat farmaceuten rechten op middelen waar vrijwel geen concurrentie voor is kopen en prijsverhogingen doorvoeren.

2469 procent

Avondale kocht het medicijn dit jaar van Upsher Smith, een divisie van het Japanse Sawai Pharmaceutical. Details over de transactie werden daarbij niet bekendgemaakt.

Ook een luchtwegenmedicijn, dat onderdeel was van de overname, werd na de deal fors duurder. De prijs van dit middel steeg met maar liefst 2469 procent.

Meest gehate man

Deze ontwikkelingen doen denken aan de contrverse rond ondernemer en investeeder Martin Shkreli, die de ‘meest gehate man in de VS’ werd nadat hij de prijs van een middel voor de handeling van aids met bijna 5000 procent verhoogde.

Shkreli, voormalig topman van een farmaceutisch bedrijf, werd in augustus vorig jaar veroordeeld wegens fraude en het misleiden van investeerders.

[FT]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sunshine
Sunshine
6 jaren geleden

Is toch helemaal niet zo moeilijk om hier een eind aan te maken?
Gewoon niet gebruiken. Trés simple.
Bovendien kun je ipv aparte vitamine en andere orthomoleculaire stoffen, beter zorgen dat je goed (= biologisch) eet.
De cholesterolmythe is precies dat, een mythe. Je lichaam maakt zelf 85% van de cholesterol aan. Als er ’teveel’ in je aderen rondzwemt is dat een teken dat je aderen aan de binnenkant zijn beschadigt en je lichaam dat wil helen. De beschadigen komen, in verreweg, de meeste gevallen door een verkeerde lifestyle en een chronisch vitamine C tekort, dus ook daar hoef je geen pillen voor.

Het is allemaal niet zo moeilijk. Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur, qua eten, qua lifestyle en je bent het beste af.
De gezondheidszorg, hoewel dit beter ‘ziekenzorg’ genoemd kan worden zou vele malen goedkoper kunnen als 1. er geen winst te behalen is op medicatie en 2. nog veel belangrijker, als mensen meer verantwoording voor hun eigen gezondheid nemen.

Vwb deze aasgier, middelen niet voorschrijven. Waar geen vraag naar is wordt niet geproduceerd, kan hij snel genoeg ten gronde.

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Het is de maffia.

Louise
Louise
6 jaren geleden

Ja dat kan de Big Pharma nou wel willen , maar een mens kan/ moet zelf ook eens nadenken…… als dit middel echt helpt dan kan je het zelf bestellen , het grote probleem is met alles eigenlijk, iedere mens reageert anders op chemische medicijnen , maar dat geldt ook voor natuurlijke middelen en ook voor vitamine’s…..het is even goed zoeken waar jouw lichaam op reageert… Acupunctuur helpt ook bij te hoog cholesterol , daarnaast , wat is te hoog ? Medische wereld verzint zelf steeds weer iets met getallen waar we aan moeten voldoen… Ga af en toe naar een natuurarts of ga eens een jaar Acupunctuur doen, zodat je lichaam weer een beetje in balans komt,…….Wat je ook doet je wordt altijd met jezelf geconfronteerd , lichaam en geest hoort in balans…… Holistische geneeskunde komter echt aan…….

Eelke Piers
Eelke Piers
6 jaren geleden

Elke dokter moet dan toch ook weten dat Niacor gewoon B3 vitamine is en kan B3 gewoon voorschrijven. Het is dan de dokter en ook de patiënt die zich in de luren laten leggen.
Eigen schuld.
Het kan natuurlijk ook zijn dat dit artikel en nep-artikel is. Dan nog vind ik de prijsverhoging onverantwoord.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x