Homepagina » Buitenland » Het Amerikaanse rijk rolt in Iran hetzelfde plannetje uit als in Libië en Syrië. Wat je moet weten
Het Amerikaanse rijk rolt in Iran hetzelfde plannetje uit als in Libië en Syrië. Wat je moet weten

Het Amerikaanse rijk rolt in Iran hetzelfde plannetje uit als in Libië en Syrië. Wat je moet weten

Twee weken geleden werd een memo gelekt met daarin instructies voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson over hoe de VS mensenrechten gebruikt als excuus om overheden die niet willen luisteren aan te vallen en te ondermijnen.

Enkele dagen geleden braken in Iran protesten uit en plots was het Westen heel erg bezorgd over de mensenrechten van de betogers. Toeval?

In oktober vorig jaar onthulde een voormalige Qatarese premier dat de VS er vanaf het begin van de protesten in 2011 alles aan heeft gedaan om de Syrische regering omver te werpen.

Regimeverandering

In dezelfde week publiceerde The Intercept NSA-documenten waarin wordt bevestigd dat buitenlandse overheden de ‘rebellen’ aansturen die Syrië na de protesten in 2011 begonnen aan te vallen.

Terwijl overheden klaagden dat de mensenrechten werden geschonden in Syrië, trainden en bewapenden ze in het geheim terroristische groepen om te moorden, verkrachten en te plunderen.

We hebben het al eerder gezien in Libië, waar het Westen zogenaamd ingreep om de mensenrechten te beschermen, terwijl het eigenlijke doel regimeverandering was.

Hetzelfde geldt voor Oekraïne en Irak.

Zeven landen

In 2007 zei de gepensioneerde generaal Wesley Clark in het nieuwsprogramma Democracy Now! dat het Pentagon vlak na 9/11 al plannen had voor een volstrekt ongerechtvaardigde oorlog tegen Irak.

Hij kreeg een memo te zien waarin stond dat er een plan lag om ‘in vijf jaar tijd zeven landen uit te schakelen, te beginnen met Irak, vervolgens Syrië, Libanon, Somalië, Soedan en uiteindelijk Iran’.

Ander beeld

Nu lijkt Iran aan de beurt te zijn. President Trump blijft erop hameren dat het land terrorisme sponsort, terwijl een groep inlichtingenveteranen een heel ander beeld heeft geschetst.

De veteranen roepen de president op te stoppen met het doen van onjuiste beweringen over Iran.

Volgens de groep zijn het juist Amerikaanse bondgenoten, waaronder Saudi-Arabië, die terrorisme financieren.

Toch lijken mensen er weer massaal in te tuinen. Zijn ze de niet-bestaande massavernietigingswapens in Irak alweer vergeten?

Foto: AP

[Caitlin Johnstone]


Vond je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Geloof er niks van dat dit gaat lukken……terrorisme wordt zo langzamerhand door iedereen gesponsord , dat is geen argument meer. Bovendien is Iran vriendjes met Rusland en China , denk niet dat Amerika een grote Oorlog wil , dat kunnen ze niet eens betalen….Eigenlijk is Iran een van de meest intelligente landen in die omgeving .. Er zijn regelmatig rellen, het probleem zit bij die Ayatollahs, strenge moslim leiders, ik denk dat de jeugd weer wat vrijer wil leven…er zijn daar heel goede universiteiten ……. Maar goed het zou niet de eerste keer zijn, in het verleden hebben ze de Sjah ook afgezet…In de.jaren ‘ 80 vorige eeuw, kwamen er ook vluchtelingen uit Iran, en die spraken binnen de kortste keren Nederlands en een snelle inburgering , deze mensen zijn niet van het type,, slachtoffer rol,,……..

  18 likes
 2. Stelletje terroristen die Amerikanen!!! Het interesseert ze nada wat ze de mensheid aandoen. Het is 1 grote poppenkast daar in Pinokkio land.

  16 likes
 3. Heet dit niet gewoon verdeel en heers politiek van de VS?

  14 likes
 4. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van Rusland. Ik twijfel er niet aan dat daar op dit moment druk overlegd wordt over wat ze hiermee moeten. In Syrië grepen ze in, te laat naar mijn idee. Hopelijk komen ze hier sneller tot actie, liefst diplomatiek natuurlijk.

  10 likes
 5. Kijk, ik vind het regime van Iran ook niet het fijnste wat er is, zoals dat van vele landen (ook in Europa, zeker).

  Maar Amerikkka, Israhell en Saudi-Barbarië moeten gewoon ophoepelen en het niet wagen om ook Iran kapot te maken. Overigens wil ik ze veel succes wensen, want Iran is geen makkie. De Perzen zijn echt niet gek. Zelfs toen er chaos was in het land vanwege de afzetting van de sjah en Irak (samen met o.a. een aantal landen uit het westen) de oorlog begon, hebben de Iraniërs niet verloren.

  En geloof me, Iran doet het op veel vlakken heel erg goed. Maar daar hoor je natuurlijk niks over. Het is echt een van de veilige landen in West-Azië (MO?). Hoogopgeleide mensen en ruimdenkend. Weinig mensen die met geloof bezig zijn. Van de 80 miljoen ongeveer 5% (tja waar heb je geen extreem gelovigen?).

  10 likes
 6. Als we willen dat hier een eind aan komt moeten we stoppen met stemmen als er geen gekozen regering komt is er geen draagvlak om als Nederland hieraan mee te doen, ik hoor het Rutte al roepen we moeten onze bondgenoot Amerika steunen. Nog niks hebben ze voor ons gedaan internationaal Strafhof in Den Haag word niet erkent, zodat ze wereldwijd kunnen moorden. Onderdanen worden niet uitgeleverd en andersom als je als Nederlander of Europeaan iets doet wat Amerika schaad word je daar berecht. Stop met het volgen van je(grote broer) dit is geen broer maar een hypocriete buurman.

  7 likes
 7. First they take Irak, Libië, Syria then they take Iran…

  Mooi lied van Leonard Cohen, maar dan anders

  maar ‘t komt op het zelfde neer

  zooi

  namaste

  4 likes
 8. first we take Manhattan.. luister Jennifer Warnes

  0 likes
 9. Ehm, de foto bovenaan dit artikel is een PRO-regering optocht als antwoord op de jongelui die demonstreerden dat “de dictator” verwijderd moet worden, jongelui willen een baan cq toekomst, en door de economische boycot op het land en de centrale bank is hun munt steeds minder waard, en de jongelui willen graag wat vrije interpretatie van de Islamitsche regels zoals hoofddoek gebruik en drank gebruik etc..
  Het overgrote deel wil helemaal niet dat er een compleet andere regering komt en de bijkomende problemen die dat mee zich mee brengt, dat maakt het leven alleen maar moeilijker.
  De heilige raad moet inderdaad niet zo blijven vasthouden aan hun eigen visie, jongelui worden beinvloed door de sociale media en het internet, uiteraard krijg je vanzelf demonstraties die meer vrijheid eisen.
  Hetzelfde geld voor de Noord Koreanen, als ze volledig toegang zouden hebben tot het internet dan houd Rocket Man het niet lang vol, ze zien dan hoe het leven ook kan zijn.
  Of de westerse elite er nou achter zit kan ik en niemand van de mensen hier met zekerheid zeggen.
  Iran is inderdaad vast geroest en wie is daar schuldig aan, tja.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nos

NOS belazert de kluit: ‘Hier zien we weer een heel mooi voorbeeld van mediamanipulatie’

Weet u het nog? Vorig jaar werden ...

bill gates

Bill Gates: Covid-19 komt in oktober-november in alle hevigheid terug

De Amerikaanse miljardair en softewareontwikkelaar Bill Gates ...