Homepagina » Natuur en Milieu » Windmolens veel minder effectief dan gedacht. Toekomst windenergie op losse schroeven?
windmolens

Windmolens veel minder effectief dan gedacht. Toekomst windenergie op losse schroeven?

De Noordzee moet een grote bouwplaats voor windmolens gaan worden. Het Deense energiebedrijf Ørsted gaat komend jaar het eerste grote windmolenpark in Nederland bouwen.

Er is alleen één probleem: wind blijkt toch niet zo effectief te zijn als voorheen werd gedacht, ontdekte het bedrijf.

Het gevolg? Een ontslaggolf bij Ørsted.

Minder dan verwacht

In oktober duikelde het aandeel van het energiebedrijf naar een verlies van zeven procent, toen het waarschuwde dat windparken minder stroom opwekken dan verwacht.

Het bedrijf claimde dat windturbines elkaar in de weg staan, wat ten koste gaat van de efficiëntie.

Onderschat

Ørsted suggereerde dat het fenomeen is onderschat door de windenergie-industrie, die de laatste tijd steeds meer onder druk is komen te staan nu overheidssubsidies plaatsmaken voor concurrerende veilingen.

In het Britse deel van de Noordzee heeft Ørsted het grootste windmolenpark ter wereld neergezet.

Voor de kust van Hull staan in totaal 174 windmolens.

[Telegraph]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Richard schreef:

  Er moet een verbod komen op deze lelijke subsidie slurpende vogelmoordenaars. We worden voorgelogen door de linkse klimaathippies met onze klimaatpaus Timmerfrans voorop.

  11 likes
 • exegese schreef:

  Het maak niet uit welke maatregel of zogenaamde oplossing waar ze van overheidswege mee aankomen, ze rammelen allemaal van alle kanten en hebben doorgaans meer nadelen dan voordelen.

  De windmolens zijn een regelrechte ramp voor het milieu. Ze maaien miljoenen vogels en insecten uit de lucht, ze verstoren de natuurlijke luchtstromen op aarde, het kost tonnen aan co2 uitstoot om ze te vervaardigen, ze worden ook gretig vervangen lang voordat ze versleten zijn door de gigantische hoeveelheid subsidie die er voor beschikbaar gesteld wordt, indien in zee geplaatst verjagen ze alle vis door een afschuwelijke en constante geluidsoverlast, en ze zijn spuuglelijk en zijn bepalend in de Hollandse vergezichten, de opbrengst is veel te mager en verre van consistent.Kortom een ramp voor mens en milieu voor heeeel veel zuur verdiend belastinggeld.

  Dan de nieuwe benzine met bio ethanol. Passeerde de revue bij het programma Radar. Veel auto’s, motoren en scooters gaan binnen de kortste keren stuk, de energetische waarde is minder dus je verbruikt er meer van, de motoren draaien er minder goed op, veel gestotter en gehakkel vooral bij nog koude motoren. Veel kosten en co2 voor veelvuldige reparaties ten gevolge van deze onzin weer en meer vervuiling als eindresultaat.

  Dan de elektrische auto’s, die rijden welbeschouwd niet op stroom maar op kolen. De stroom die er voor nodig is is immers nog voor geen 1,5 procent echt groen. De co2 die vrijkomt om alleen al die accu’s te produceren is gigantisch en zijn bovendien moeilijk of niet te recyclen. Je moet er minstens 200 000 km mee gereden hebben om een oudere diesel te overtreffen in milieuvriendelijkheid. De nieuwste diesels zijn veruit milieuvriendelijker dan de elektrische auto en toch ongewenst bij onze overheid. Ook hier totale waanzin en wild gestrooi met gigantisch hoge subsidies.

  Dan de bio-centrales. Elf en een half miljard subsidie per jaar voor centrales die hout verstoken, hetgeen dus nog vervuilender is dan kolen. Deels afkomstig van bomenkap. Dus meer co2 en verlies van co2-opname van de gekapte bomen vervoerd over zee met zeer vervuilende zeeschepen.. Ook hier weer totale waanzin, meer vervuiling en strooien met miljarden subsidie afkomstig van ons zuur verdiende belastinggeld.

  Zo kom je er dus langzaam achter dat ongeacht welke maatregel van overheidswege je ook onder de loep neemt, het is nooit overdacht en altijd een hele dure miskleun op kosten van de burger. Als er een particulier bedrijf gerund zou worden op de manier onze overheid de BV Nederland runt zou die binnen de kortste keren failliet zijn. Onze overheid echter heeft de mazzel dat er miljoenen argeloze belastingbetalers altijd braaf voor de kosten opdraaien. Steeds als ze weer geld tekort komen schroeven ze doodleuk de kosten weer op met een of ander mooi klinkende smoes en de balans is weer op orde.
  Slaap zacht.

  10 likes
 • hadjemaar schreef:

  Laatst was er zo’n reus van 100 m omgewaaid?

  4 likes
 • Bas schreef:

  Visgronden zitten op een hogere plaat in de Noordzee, want dat trek vissen aan. Nu zijn al veel visgronden omgezet in windparken omdat ze dan minder hoger hoeven te bouwen/heien.
  Ook voor vissen Zeehonden Dolfijnen en Haaien (er zwemmen veel haaiensoorten in de Noordzee) zijn allemaal hooggevoelig voor geluid een draaiende windmolen geeft een vibratie af in het water van rond de 150 db. Ter vergelijking, als een een mens langdurig aan 140db word blootgesteld loop je permanente gehoorbeschadiging op.

  Een gesprek uit 2005 marien akoesticus Wim Verboom van TNO in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Dit is al zolang bekend maar ze hebben er gewoon schijt aan.
  methttps://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/windmolenparken-in-zee-catastrofaal-voor-vissen-en-zeezoogdieren
  https://npofocus.nl/artikel/7789/herrie-onder-water-een-stille-ramp-in-zee
  Ik ben absoluut geen fan van de linkse NPO maar ze hebben toch wat goede artikelen over dit onderwerp.

  Vroeger overnachtte ik nog wel eens op Hazeldonk maar ik word helemaal dol als ik wil slapen en de windrichting staat de verkeerde kant op door de windmolens op de Belgische kant. Zelfs oordopjes werkt niet. Er komt een heel laag frequent geluid van de windmolens af dat ik niet direct voel maar de volgende dat word ik wakker met het gevoel alsof de TGV over mij heen is gereden.

  4 likes
 • Weesje schreef:

  Windmolens zijn het probleem niet maar de windturbines.

  3 likes
 • Barry schreef:

  Het is al langer bekend dat deze z.g. stroomopwekkers meer geld kosten dan ze opleveren. En dan heb ik het nog niet eens over het landschap vervuilende en natuur onvriendelijke aspect . De agenda moet gewoon worden uitgevoerd, kost wat kost. Er zijn betere en goedkopere manieren om stroom op te wekken, maar ja.. dat wordt omwille van de belanghebbenden niet uitgevoerd, oftewel subsidiestromen aka uw belastinggeld.

  3 likes
 • Silbereye schreef:

  Dat windmolens niet effectief waren was al bekend vanaf het begin, net zoiets als toen het gasveld in Slochteren/groningen werd ondekt, toen wist men voorhands ook dat de schade aan het nageslacht in rekening zou worden gebracht.
  Men wist ook dat als men het gas alleen voor intern gebruik zou aanwenden men er zonder problemen honderden jaren van kon genieten.
  We hebben altijd al labiele regeringen gehad zonder enige aantoonbare Skill belust op kortstondig succesjes.
  Het is de kennelijk de overerfbare VOC mentalisteit welke geconsentreerd in het VVD gedachtengoed, welke de Groninger maar ook de gewone Nederlander nu diep treft.

  3 likes
 • GevanK schreef:

  Goed artikel, ik bekeek vandaag toevallig een documentaire aangaande windmolens die zorgen dat vogels massaal afsterven: https://www.youtube.com/watch?v=FVz6cG8CJi8
  En dan ons maar afvragen waarom er tegenwoordig zo weinig vogels zijn….

  1 likes
 • frans schreef:

  Eind van dit jaar begint de ontmanteling van deze molens. Investeren in de windmolen-gebakken- lucht is dus een farce.
  Afbreken van die er al staan en niet opbouwen van die gepland zijn.
  En over gaan op vrijgeven van de vrije energie. Zoals tesla deze bedoeld heeft.
  En als de “tesla,s ” dan toch zulke mooie auto’s zijn kunnen ze die als 1e voorzien van een vrije energie module.!! Zoals De ECHTE Hr. TESLA het bedoeld heeft.
  Er zit een rare voorziening op; Vanochtend liep ik langs zo,n geparkeerd staande tesla-auto en die geeft dan
  tot mijn verbazing een grootlicht signaal waardoor je aandacht wordt getrokken. Bizar.

  1 likes
 • x

  Check Also

  windmolens

  De aap komt uit de mouw: stroom van Nederlandse windmolens gaat naar Microsoft. ‘Volksverlakkerij’

  Windmolenparken schieten als paddenstoelen uit de grond. ...

  elektriciteit

  Na 2025 ‘niet altijd genoeg elektriciteit beschikbaar’. Dit zijn de verstrekkende gevolgen van de energietransitie

  De komende jaren moeten er miljarden euro’s ...

  >