Mens en Dier

Zalm uit de supermarkt bevat veel gifstoffen. Dit is een goed alternatief

Help ons door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De zalm die je in de supermarkt koopt is hoogstwaarschijnlijk gekweekt. Industrieel gekweekte zalm bevat veel gevaarlijke pcb’s en dioxines.

Natuurlijke zalm heeft een roze kleur, als gevolg van de garnalen die de vissen eten. In kwekerijen wordt visvoer gebruikt dat vrijwel geen garnalen bevat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De consument wil geen witte zalm en daarom worden er kleurstoffen toegevoegd. Die worden meestal kunstmatig bereid.

Hormoonverstoorders

Uit Amerikaans onderzoek dat in 2004 in vakblad Science werd gepubliceerd, blijkt dat er veel pcb’s en dioxines in industrieel gekweekte zalm zit.

Deze stoffen staan bekend als hormoonverstoorders en kunnen daarnaast het risico op kanker verhogen.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat gekweekte zalm veel meer gif bevat dan wilde zalm. De gifstoffen kregen ze voornamelijk binnen via voeding.

Goed alternatief

In kwekerijen leven zalmen heel dicht op elkaar, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Zo vormen zeeluizen een groot probleem: op één gekweekte zalm kunnen soms meer dan 1000 luizen zitten.

Een goed alternatief is biologisch gekweekte zalm. Biologische zalm heeft meer dan genoeg ruimte om te zwemmen en leeft in zuiver water.

Deze zalm krijgt bovendien geen antibiotica en dankt zijn oranje kleur aan de samenstelling van het visvoer.

Omega 3

Omdat deze manier van kweken een stuk arbeidsintensiever is, moet je wel rekening houden met een wat hogere prijs.

Zalm bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren, vooral omega 3. Die doen de kans op hart- en vaatziekten dalen, verlagen de bloeddruk en herstellen het hartritme.

[Knack]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Danny
Danny
7 jaren geleden

Eindelijk,
beter laat dan nooit…

Richard
Richard
7 jaren geleden

Jammer he? Van ons eten…: (

Richard
Richard
7 jaren geleden

Kijken doe je met je ogen! Niet met je vingers!
Grote mensen schijnen dat te zijn vergeten.

nimrod14
nimrod14
7 jaren geleden

je kan ook schol schar schelvis tong en kabeljauw en andere vissoorten eten die onze kotters vangen die zijn niet geweekt en ook erg lekker

War on Error
War on Error
7 jaren geleden

Is dit nog interessant dan? onderzoek uit 2004!

We weten wel dat in het algemeen in de VS de consumentenbescherming nagenoeg NUL is.
Alle vrijheid voor handel en industrie.
De consument dient als levend proefkonijn. Gewoon Mengele praktijken, en dat is niet toevallig.

De meeste kweekzalm in onze supers zal komen van kwekerijen in Noorwegen en Schotland.
let op de herkomst vermelding.
(mogelijk met precies dezelfde productiemethoden, voeding, en eventuele antibiotica).
Zelfs als het helemaal mis zou zijn, hoe lang zou het dan duren voor de VwA ingrijpt?

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x