Homepagina » Mens en Dier » Zalm uit de supermarkt bevat veel gifstoffen. Dit is een goed alternatief
Zalm uit de supermarkt bevat veel gifstoffen. Dit is een goed alternatief

Zalm uit de supermarkt bevat veel gifstoffen. Dit is een goed alternatief

De zalm die je in de supermarkt koopt is hoogstwaarschijnlijk gekweekt. Industrieel gekweekte zalm bevat veel gevaarlijke pcb’s en dioxines.

Natuurlijke zalm heeft een roze kleur, als gevolg van de garnalen die de vissen eten. In kwekerijen wordt visvoer gebruikt dat vrijwel geen garnalen bevat.

De consument wil geen witte zalm en daarom worden er kleurstoffen toegevoegd. Die worden meestal kunstmatig bereid.

Hormoonverstoorders

Uit Amerikaans onderzoek dat in 2004 in vakblad Science werd gepubliceerd, blijkt dat er veel pcb’s en dioxines in industrieel gekweekte zalm zit.

Deze stoffen staan bekend als hormoonverstoorders en kunnen daarnaast het risico op kanker verhogen.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat gekweekte zalm veel meer gif bevat dan wilde zalm. De gifstoffen kregen ze voornamelijk binnen via voeding.

Goed alternatief

In kwekerijen leven zalmen heel dicht op elkaar, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes. Zo vormen zeeluizen een groot probleem: op één gekweekte zalm kunnen soms meer dan 1000 luizen zitten.

Een goed alternatief is biologisch gekweekte zalm. Biologische zalm heeft meer dan genoeg ruimte om te zwemmen en leeft in zuiver water.

Deze zalm krijgt bovendien geen antibiotica en dankt zijn oranje kleur aan de samenstelling van het visvoer.

Omega 3

Omdat deze manier van kweken een stuk arbeidsintensiever is, moet je wel rekening houden met een wat hogere prijs.

Zalm bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren, vooral omega 3. Die doen de kans op hart- en vaatziekten dalen, verlagen de bloeddruk en herstellen het hartritme.

[Knack]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
  • Danny schreef:

    Eindelijk,
    beter laat dan nooit…

    4 likes
  • nimrod14 schreef:

    je kan ook schol schar schelvis tong en kabeljauw en andere vissoorten eten die onze kotters vangen die zijn niet geweekt en ook erg lekker

    5 likes
  • Richard schreef:

    Kijken doe je met je ogen! Niet met je vingers!
    Grote mensen schijnen dat te zijn vergeten.

    2 likes
  • War on Error schreef:

    Is dit nog interessant dan? onderzoek uit 2004!

    We weten wel dat in het algemeen in de VS de consumentenbescherming nagenoeg NUL is.
    Alle vrijheid voor handel en industrie.
    De consument dient als levend proefkonijn. Gewoon Mengele praktijken, en dat is niet toevallig.

    De meeste kweekzalm in onze supers zal komen van kwekerijen in Noorwegen en Schotland.
    let op de herkomst vermelding.
    (mogelijk met precies dezelfde productiemethoden, voeding, en eventuele antibiotica).
    Zelfs als het helemaal mis zou zijn, hoe lang zou het dan duren voor de VwA ingrijpt?

    2 likes
  • Richard schreef:

    Jammer he? Van ons eten…: (

    0 likes
  • x

    Check Also

    supermarkt

    Sluiting ‘corona-supermarkt’ gepaard met groot machtsvertoon: ‘Dit hoort thuis in een politiestaat’

    In Noord Deurningen is een supermarkt gesloten ...

    vlees

    Zwaar verontreinigd vlees verdwijnt in onze kroketten en bitterballen. ‘Hier maak ik me echt heel boos over’

    Vlees van runderen die leefden in het ...

    >