Innovatie

Zelfgenezende zonnecel imiteert natuurlijke processen

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers hebben bladeren van planten en hun eigen handen gebruikt als inspiratiebron voor een nieuwe soort zonnecel.

De zelfgenezende zonnecel is gebaseerd op de vasculaire kanalen die voedingsstoffen naar de bladeren van planten en onze handen vervoeren.

Onderzoekers van de North Carolina State University laten zien dat zonnecellen die op dezelfde manier werken als biologische vasculaire systemen goed bestand zijn tegen aantasting door de ultraviolette straling van de zon.

Dye-sensitized solar cell

Zonnecellen die gebaseerd zijn op biologische systemen kunnen goedkoper en milieuvriendelijker zijn dan de huidige zonnecellen op basis van silicium.

Het nieuwe apparaat is een zogeheten DSC, een dye-sensitized solar cell, en bestaat uit een op water gebaseerde gel, elektroden en goedkope lichtgevoelige moleculen die licht opvangen en elektrische stroom opwekken. De moleculen die reageren op zonlicht breken echter langzaam af en worden daardoor minder efficiënt.

Nerven

Ze moeten worden aangevuld om de effectiviteit van de zonnecel te behouden. De onderzoekers zochten de oplossing voor dit probleem in de natuur. Nerven zorgen ervoor dat in bladeren voldoende water en voedingsstoffen aanwezig zijn. De nieuwe zonnecel werkt op een soortgelijke manier.

Hoofdonderzoeker Orlin Velev vergeleek de nieuwe zonnecel met andere ontwerpen en kwam tot de conclusie dat de biologische zonnecel – met vertakte kanalen zoals die ook in de natuur worden aangetroffen – het meest effectief is.

Bron: Ncsu.edu Foto: Flickr/sigridcc

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
8 jaren geleden

Is deze zonnecel na gebruik ook recyclebaar. De huidige zonnecellen doen mooi werk maar zijn moeilijk te recyclen. Mogelijk zijn deze zonnecellen wel makkelijk te recyclen (in een compostvat bijvoorbeeld). Graag bericht hierover van mensen die hier meer over weten.

Hannes Ermand
Hannes Ermand
8 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”]Is deze zonnecel na gebruik ook recyclebaar. De huidige zonnecellen doen mooi werk maar zijn moeilijk te recyclen. Mogelijk zijn deze zonnecellen wel makkelijk te recyclen (in een compostvat bijvoorbeeld). Graag bericht hierover van mensen die hier meer over weten.[/quote]
Ik weet hier wel meer van, maar ik heb een geheimhoudingsovereenkomst moeten tekenen bij bedrijf waar ik werk, dus ik mag niks zeggen.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
8 jaren geleden

[quote name=”Hannes Ermand”][quote name=”Aardebewoner”]Is deze zonnecel na gebruik ook recyclebaar. De huidige zonnecellen doen mooi werk maar zijn moeilijk te recyclen. Mogelijk zijn deze zonnecellen wel makkelijk te recyclen (in een compostvat bijvoorbeeld). Graag bericht hierover van mensen die hier meer over weten.[/quote]
Ik weet hier wel meer van, maar ik heb een geheimhoudingsovereenkomst moeten tekenen bij bedrijf waar ik werk, dus ik mag niks zeggen.[/quote]
Zeg dan niets!!

Ik weet alles van buitenaardse wezens, maar ik heb een pinky swear gemaakt om mijn mond te houden…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x