Wetenschap

Zesde zintuig ‘bestaat in het brein’

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het brein beschikt naast gezichtsvermogen, gehoor, reukzin, smaakzin en voelen over nog een ‘zesde zintuig’.

Volgens Benjamin Harvey van de Universiteit Utrecht is het zesde deel van het brein, net als de overige vijf secties die geassocieerd worden met zintuigen, op een topografische manier geordend.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Het deel dat door Harvey is ontdekt brengt getallen in ons brein in kaart en telt voorwerpen in de wereld om ons heen, een concept dat ook wel ‘numerositeit’ wordt genoemd.

Stippen

“We gebruiken symbolische getallen om numerositeit en andere aspecten van grootte weer te geven, maar het symbool zelf is slechts een voorstelling,” zei Harvey in een verklaring.

Om dit zesde zintuig te ontdekken vroegen Harvey en zijn collega’s acht volwassen proefpersonen om naar een variërend aantal stippen te kijken terwijl de neurale reactie in het brein werd geanalyseerd.

Het team kwam tot de ontdekking dat numerositeit op een topografische manier is geordend in het menselijk brein. Groepen met kleine stippen werden door neuronen in één gebied van het brein gecodeerd, terwijl groepen met grotere stippen in een ander deel werden gecodeerd.

Cognitieve functies

Harvey toonde aan dat topografie niet alleen wordt aangewend voor lagere cognitieve functies, zoals de basiszintuigen, maar ook voor hogere cognitieve functies.

De ontdekking van dit zesde zintuig zal er volgens Harvey toe leiden dat we de unieke numerieke en wiskundige vermogens van de mens beter kunnen leren begrijpen.

Bron: Foxnews.com via Eurekalert.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
C.J. Deckers
C.J. Deckers
10 jaren geleden

Bovenstaande artikel begint met:
“Het brein beschikt naast gezichtsvermogen, gehoor, reukzin, smaakzin en voelen over nog een ‘zesde zintuig’.”

Voor de helderheid:
1. Het is niet het brein dat beschikt over bovengenoemde zintuigen, maar ons menselijk lichaam.

2. Het zesde zintuig is daarbij ons evenwichtszintuig, waarmee we onze positie kunnen bepalen. Er zijn zelfs nog andere zintuigen. Dus wanneer houden we eens op de hardnekkige desinformatie te verkondigen over een “zesde” zintuig?

Henk001
Henk001
10 jaren geleden

Beetje misleidende kop. Iedereen denkt bij “zesde zintuig” aan iets paranormaals, maar dat is hier helemaal niet aan de orde.

loesje
loesje
10 jaren geleden

???????????? vraagtekens dat roept het bij mij op!!proef personen die naar stippen moeten kijken???? ik ben geboren met een 6 de zintuig,wij allemaal,alleen is het bij de een sterker ontwikkeld dan bij de ander, en ik ben geboren met een zeer sterk ontwikkeld 6 de zintuig,zoals al mn andere zintuigen ook sterk ontwikkeld zijn….dat is niet altyd makkelijk, want je weet,ziet, ruikt en voelt ,hoort van alles soms teveel, misschien moeten ze eens gaan testen op die mensen,met hoog gevoeligheid, zijn we gelijk van het woord paranormaal af,want jaaa,met dat 6 zinstuig, kan ik in een wereld kijken die voor andere nog gesloten zijn.. maar al die onderzoeken!! heb er weinig vertrouwen in.

wolfje
wolfje
10 jaren geleden

moet je dat aan ons brein toe schrijven? ‘wij zijn ons brein’?

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x