Homepagina » Wetenschap » Zesde zintuig ‘bestaat in het brein’
Zesde zintuig bestaat in het brein

Zesde zintuig ‘bestaat in het brein’

Het brein beschikt naast gezichtsvermogen, gehoor, reukzin, smaakzin en voelen over nog een ‘zesde zintuig’.

Volgens Benjamin Harvey van de Universiteit Utrecht is het zesde deel van het brein, net als de overige vijf secties die geassocieerd worden met zintuigen, op een topografische manier geordend.

Het deel dat door Harvey is ontdekt brengt getallen in ons brein in kaart en telt voorwerpen in de wereld om ons heen, een concept dat ook wel ‘numerositeit’ wordt genoemd.

Stippen

“We gebruiken symbolische getallen om numerositeit en andere aspecten van grootte weer te geven, maar het symbool zelf is slechts een voorstelling,” zei Harvey in een verklaring.

Om dit zesde zintuig te ontdekken vroegen Harvey en zijn collega’s acht volwassen proefpersonen om naar een variërend aantal stippen te kijken terwijl de neurale reactie in het brein werd geanalyseerd.

Het team kwam tot de ontdekking dat numerositeit op een topografische manier is geordend in het menselijk brein. Groepen met kleine stippen werden door neuronen in één gebied van het brein gecodeerd, terwijl groepen met grotere stippen in een ander deel werden gecodeerd.

Cognitieve functies

Harvey toonde aan dat topografie niet alleen wordt aangewend voor lagere cognitieve functies, zoals de basiszintuigen, maar ook voor hogere cognitieve functies.

De ontdekking van dit zesde zintuig zal er volgens Harvey toe leiden dat we de unieke numerieke en wiskundige vermogens van de mens beter kunnen leren begrijpen.

Bron: Foxnews.com via Eurekalert.org

Gerelateerd:

 Vond je deze info leuk? Deel het dan met je vrienden op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. @Wolfje,als wij ,zoals je zo stellig beweert, ons brein zijn…dan kun je mij misschien beter eerst eens duidelijk maken wat jij onder “ons brein” verstaat? Ik heb zo het idee dat jij dààronder ons rationeel vermogen begrijpt.Ik kan jou daarin geen ongelijk in geven.Echter wél als jij beweert dat we ons brein zijn, en zoals je onderliggend meent te mogen beweren -dat we zijn omdat we brein zijn !!!! In godsnaam, hebben we verdorie enkel ons brein en onze zgn. rationele eigenschappen om te “Zijn”??? Ik dacht het niét .We hebben verdorie ook nog zoiets als onze ziel.Datgene wat geen ratio nodig heeft om ons te vertellen en ons innerlijk te laten voelen en weten wat goed en juist is en wat niét.Je kan dat, afhankelijk van wié en hoé jij bent misschien oubollig vinden klinken…maar ga bij jouzelf maar eens na…Als je eerlijk bent tegenover jezelf zal je zelf al wel gemerkt hebben dat er een stem binnenin zit die jou laat voelen wat juist is en wat niet.Die stem heet het geweten , en dat is de stem van de ziel , en dat heeft met het puur rationele brein niks van doen.Dat is een stem waar we beter wat méér naar luisteren en handelen.Zie maar wat dat brein in al zijn pretentieuze zelfoverschatting in de wereld allemaal aanricht.Om van schaamte dood te vallen is het!!!Ik heb al vaak gedacht dat ons mensdom eigenlijk meer de nadruk mag leggen op mens-DOM..om een béétje eerlijk te blijven, en wat minder pretentie te hebben .Om te beweren dat we ons brein zijn en het voor te stellen alsof er niet zoiets als een ziel bestaat vind ik hoogst persoonlijk een hééél erge degradatie van onze intrinsieke capaciteiten als menselijke levensvorm. Maar helaas ziet de situatie er tegenwoordig van langs om méér zo uit…

  1 likes
 2. Bovenstaande artikel begint met:
  “Het brein beschikt naast gezichtsvermogen, gehoor, reukzin, smaakzin en voelen over nog een ‘zesde zintuig’.”

  Voor de helderheid:
  1. Het is niet het brein dat beschikt over bovengenoemde zintuigen, maar ons menselijk lichaam.

  2. Het zesde zintuig is daarbij ons evenwichtszintuig, waarmee we onze positie kunnen bepalen. Er zijn zelfs nog andere zintuigen. Dus wanneer houden we eens op de hardnekkige desinformatie te verkondigen over een “zesde” zintuig?

  0 likes
 3. Beetje misleidende kop. Iedereen denkt bij “zesde zintuig” aan iets paranormaals, maar dat is hier helemaal niet aan de orde.

  0 likes
 4. ???????????? vraagtekens dat roept het bij mij op!!proef personen die naar stippen moeten kijken???? ik ben geboren met een 6 de zintuig,wij allemaal,alleen is het bij de een sterker ontwikkeld dan bij de ander, en ik ben geboren met een zeer sterk ontwikkeld 6 de zintuig,zoals al mn andere zintuigen ook sterk ontwikkeld zijn….dat is niet altyd makkelijk, want je weet,ziet, ruikt en voelt ,hoort van alles soms teveel, misschien moeten ze eens gaan testen op die mensen,met hoog gevoeligheid, zijn we gelijk van het woord paranormaal af,want jaaa,met dat 6 zinstuig, kan ik in een wereld kijken die voor andere nog gesloten zijn.. maar al die onderzoeken!! heb er weinig vertrouwen in.

  0 likes
 5. moet je dat aan ons brein toe schrijven? ‘wij zijn ons brein’?

  0 likes
 6. Ik heb al vaker duidelijk willen maken dat er nog meer zintuigen zijn:
  Evenwichtszin en Proprioceptie!
  Ik heb al eerder opgeroepen om te overwegen of we zenuwcellen op zich ook als zintuig moeten gaan beschouwen, omdat daarmee ook waar te nemen valt! Die noem ik dan liever niet zesde zintuig, maar liver achtste zintuig.

  0 likes
 7. de Mazdaznan-leer spreekt over 12 zintuigen, zie
  http://www.avoratio.nl/Allerlei/LovingHeart/?topic=Zintuigen

  En betreffende het tellen van stippen heb ik al een poosje iets dat als voorbeeld kan dienen op
  http://www.avoratio.nl/Allerlei/Humor/?topic=Inbetween

  Veel plezier !
  Leo.

  0 likes
 8. twaalf zintuigen zijn er!!
  en daarmee samen werken met: imaginatie…
  inspiratie…
  intuitie….!
  de bron doorlicht met de Heilige Geest!
  That’s enlightened!
  That’s FREE!
  All is One and One is All!

  0 likes
 9. Dit is weer echt zo,n westers onderzoekje, waar ze nog steeds vasthouden dat lichaam en geest 2 aparte apparaten zijn.

  0 likes
 10. Zolang men er onder verstaat dat dit geen betrekking heeft op het paranormale, kan ik ermee leven.

  Onlangs was er de zoveelste uitdaging om zogezegde paranormale mensen een miljoen uit te keren indien ze konden bewijzen over paranormale krachten te beschikken. En zoals steeds: zeer veel kandidaten en evenveel mislukkingen.

  0 likes
 11. [quote name=”Kev”]Zolang men er onder verstaat dat dit geen betrekking heeft op het paranormale, kan ik ermee leven.

  Onlangs was er de zoveelste uitdaging om zogezegde paranormale mensen een miljoen uit te keren indien ze konden bewijzen over paranormale krachten te beschikken. En zoals steeds: zeer veel kandidaten en evenveel mislukkingen.[/quote]

  Ik begrijp deze reactie erg goed. Het sluit evenwel geenszins uit dat er wel degelijk, en ik noem ze gemakkelijkheidshalve “bijzondere ontwikkelingen” kunnen plaatsvinden en reeds hebben plaatsgevonden.
  De basis-intentie van dit miljoen-project ging er nooit vanuit dat het mogelijk is, dat is één. Twee, zij die zichzelf willen “bewijzen” om zo deze prijzenpot te winnen, hebben niet de correcte ‘drive’ om tot een succesvol eindresultaat te komen.
  Vandaar dat dit project over en over laat zien dat wat men wil zien namelijk: dat het niet kan.

  Ik stel voor dat men zich niet meer ‘wil bewijzen’. Weet het uwe en lach. Als men de basis-intentie ervan geen extra lading meer geeft en dit principe toepast dan ontvouwen zich automatisch “bijzondere ontwikkelingen”.

  Dat bepaalde zaken eindelijk als valide data behandeld worden is een stap in de goede richting, maar voor pro’s van bepaalde zaken of wat we ‘bewijs’ noemen zijn er weer evenveel contra’s. Het allerbelangrijkste is niet de erkenning van wat je kan, maar het gebruik van je capaciteiten zonder dat anderen erdoor in verwarring geraken. Verwarring veroorzaakt angst bij mensen en angstige mensen is het vermogen tot begrijpen en rede uitgeschakeld/ontnomen. Doe je ding en laat de rest voor wat het is zonder te oordelen.

  “Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Probeer niet iemand te zijn van succes, maar iemand te zijn van waarde.” Albert Einstein.

  0 likes
 12. [quote name=”kengai”]Dit is weer echt zo,n westers onderzoekje, waar ze nog steeds vasthouden dat lichaam en geest 2 aparte apparaten zijn.[/quote]
  Goed opgemerkt kengai. Men ‘dropt’ liefst zaken ‘verstaanbaarder’ in vakjes. Het betreft erg correct om een holistsch gegeven. Beiden/alles is met elkaar ‘verbonden’ of één, as ONE zoals ik hier ook kan lezen bij een post. Wetenschappers weten per definitie niet wat ze doen anders heette het niet ‘onderzoeken’, lol!
  Zolang men het lineair denken blijft toepassen en niet wenst over te gaan naar het circulaire, zal men zichzelf blijvend beperken. Gun de evolutie tijd, t komt goed.

  0 likes
 13. In death with Madonna.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

Al eeuwenlang spreken de zeven wereldwonderen tot ...

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Ontdek hier wat hij ontdekte

Ving Nikola Tesla buitenaardse signalen op? Dit is wat hij ontdekte

In juli 1899 claimde Nikola Tesla tijdens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.