Homepagina » Buitenland » ‘Noodhulp’ Griekenland verdween in zakken van de Griekse miljardairsvriendjes van Barroso
'Noodhulp' Griekenland verdween in de zakken van de Griekse miljardairsvriendjes van Barroso

‘Noodhulp’ Griekenland verdween in zakken van de Griekse miljardairsvriendjes van Barroso

Met het belastinggeld dat we voor Griekenland in het Europese noodfonds hebben gestopt, hebben we een Griekse, belastingontwijkende miljardairsfamilie nog eens 281 miljoen euro rijker gemaakt. En deze familie is, hoe verrassend toch weer, goede vriendjes met voormalig EC-voorzitter Barroso.

Spiros Latsis is de zoon van Yannis Latsis, die zich op een Grieks vrachtschip opwerkte tot kapitein. Hij bouwde een zakenimperium op dat alleen door de legendarische Onassis wordt overtroffen. De Grieken hebben, gemeten naar vrachtcapaciteit, 16 procent van de internationale koopvaardijvloot in handen. Ze bezitten daarmee de grootste vloot ter wereld.

Van alle miljarden die de Griekse miljardairsfamilies met aandelen in de rederij verdienen, vloeit bijna geen cent naar de staat. Er wordt namelijk geen belasting geheven op de Griekse haven. Zelfs vandaag durft de regering die traditie niet te doorbreken.

Subsidie

Yannis breidde zijn belangen in de jaren zestig uit naar olie en het bankwezen. Hij kocht een jacht van 122 meter. Samen met de Saoedi’s koopt hij een groot belang in het oliebedrijf Hellenic Petroleum, dat onder meer de luchthaven van Athene van olie voorziet. De Saoedi’s komen geregeld op zijn jacht, net als de Amerikaanse oud-president George W. Bush. De luchthaven is trouwens gebouwd door Lambda Development, weer een ander bedrijf waar Latsis een belang in heeft.

Om fiscale redenen is een gedeelte van Lambda in Nederland gevestigd. Lambda kreeg Europese subsidie voor het bouwen van de luchthaven. Dat gebeurde via structuurfondsen die in Griekenland exclusief gegund waren aan de Griekse Eurobank, voor een groot deel in handen van de Latsis-groep.

Miljardensteun

In 2003 komt Yannis te overlijden en neemt zijn zoon Spiros het stokje over. Die leerde tijdens zijn opleiding José Manuel Barroso kennen. De politieke carrière van Barroso eindigt via het Portugese premierschap bij de zetel van de voorzitter van de Europese Commissie (EC).

In juni 2004 wordt Barroso voorzitter van de Europese Commissie. Twee maanden later wordt hij uitgenodigd op het jacht van de familie Latsis. Barroso en Spiros trekken samen de zwembroek aan op het dek van misschien wel het meest luxueuze jacht ter wereld.

Een maand later keurt de EC 10,3 miljoen euro subsidie aan het vrachtbedrijf van Latsis goed. Omdat dat bedrijf geen belasting betaalt, zal de Europese belastingbetaler er daarom niets van terugzien. En in 2010 geeft de Europese Unie vier miljard euro steun aan de Eurobank, de bank van Latsis die zichzelf in de problemen had gebracht.

[925]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
5 jaren geleden

Soortgelijke handelingen vinden ook hier in Nederland plaats de belastingdienst heeft ook hier afspraken met de grote bedrijven of het op een grote luxe jacht plaats vind weet ik niet, zelf werk ik bij een van de grootste dienstverlenende bedrijven in Nederland heb in het verleden eens een keer een schrijven voorbij zien gaan over afspraken met de belastingdienst het zou voor ons werknemers voordelig zijn.
Vond dat merkwaardig en opvallend lijkt wel of er onderscheid gemaakt wordt in bedrijfsvolumes, terwijl lijkt mij voor ieder bedrijf dezelfde regels zouden moeten gelden.
Meen mij te herinneren dat recentelijk de belastingdienst in opspraak is gekomen bij een soortgelijk geval, dacht bij Post.nl

Vandaar dat ondernemingen groot/rijk, groter/rijker worden en daarmee met gewone ondernemers/mensen asociale predators schept welke later sleutelposities innemen en dit soort zaken als legaal zien hier in ons schijnheilig land, het is niet voor niets dat in dit kleine kikkerland onbekende mensen als Dijsselbloem Timmermans etc de hemel in word geprezen middels een voorafgaand mediaoffensief en daarna als wonderkinderen belangrijke functies krijgen toebedeeld.

Ons land is een van de belangrijkste makers en oprichters van de EU en van meet af aan vaag in het verantwoorden, elk corrupt EU land is een afspiegeling van zijn schepper.

Pascal
Pascal
5 jaren geleden

Daar sta ik geheel niet van te kijken maar aangezien miljardairs leden van die geheime genootschappen zijn en Barroso ook Vrijmetselaar is is dat eigenlijk een schop tegen de schenen van zijn geheime collega’s. Deze wereld moet gaan vallen dus is alles zo geplant om naar een nieuwe wereld te gaan die geheel geldloos zal worden.

Ik denk dat iedereen dat toch moet gaan inzien.

j.c
j.c
5 jaren geleden

Er is ook minimaal een Nederlandse bank gered door de noodsteun aan Griekenland, ben benieuwd welke bank dat was ?
De noodsteun is direct naar de banken gegaan de zelfde banken die Griekenland in de problemen gebrachten!
Nu word de Griekse bevolking onderdruk gezet en verantwoordelijk gehouden voor iets waar deze mensen niks aan hebben kunnen doen.
Verder hebben ze geen noodsteun ontvangen alleen de bankiers !

Sola
Sola
5 jaren geleden

Hoe dan ook, alles is (zoals altijd) naar de grote hoop gegaan. Rijken steeds rijker, armen steeds armer, is het ooit anders geweest dan? En komen ze hier nu pas achter omdat Griekenland mogelijk uit de EU wil stappen? Even voor de duidelijkheid: het zijn retorische vragen en sarcastisch bedoeld :).

x

Check Also

vaccin

‘Apartheid door vaccinaties nu een feit, maar 80% Nederlanders is alleen bezig met vakantie’

Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet meer te ...

jansen

Freek Jansen ageert tegen Build Back Better-plan voor nieuwe wereldorde: ‘Riekt naar censuur en propaganda’

Minister Blok schreef de Tweede Kamer een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

17
0
We lezen graag je reactie!x