Gezondheid

Ziekelijke hebzucht: De farmawhizzkid die medicijnen 5000% duurder maakt

Help ons door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De 32-jarige Martin Shkreli wordt in de Amerikaanse media de meest verafschuwde man van het land genoemd. Deze voormalige hedgefondsmanager begon een farmaceutisch bedrijf en kocht het aidsmedicijn Daraprim.

Hij verhoogde de prijs van het middel gelijk van 13 dollar naar 750 dollar per tablet. Een prijsstijging van meer dan 5000 procent. De prijsstijging maakte een storm van protest los. Zelfs Hillary Clinton sprak er in haar presidentscampagne schande van. Ze kondigde aan de sector aan banden te willen leggen. Farmaceuten hebben nu vrij spel als het gaat om de prijs van medicijnen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Daraprim is bedoeld om toxoplasmose (‘kattenziekte’), een parasitaire infectie, te bestrijden. Deze infectie kan ernstige gevolgen hebben voor zwangere vrouwen. Ook mensen met een zwak immuunsysteem zoals hiv-patiënten kunnen Daraprim voorgeschreven krijgen.

Winst

Shkreli zei in eerste instantie dat de prijsverhoging gerechtvaardigd is omdat het nog altijd te laag geprijsd is in vergelijking met soortgelijke producten. Na alle ophef liet hij weten de prijs te laten zakken, maar hij zei nog niet met hoeveel precies.

Als Shkreli op Twitter geen criticasters zit te roosteren, komen op zijn inmiddels geblokkeerde account vreemde berichten voorbij over zijn voorliefde voor de muziek van Katy Perry. Daarnaast is hij een keiharde zakenman. Hij heeft een lange geschiedenis van manipulatie in de biotechsector.

Vorig jaar kocht Shkreli nog een medicijn voor de behandeling van een zeldzame nierziekte, om de prijs meteen op te trekken van 1 naar 30 dollar. Een flinke dobber voor patiënten die het middel soms levenslang moeten nemen.

Het draait bij Big Pharma duidelijk alleen maar om winst, niet om het helpen van de mensheid zoals in hun reclamespotjes wordt geclaimd. Bovendien biedt moeder natuur al een buitengewoon effectief middel tegen parasitaire infecties. Het oorspronkelijke geneesmiddel voor malaria, kinine, komt van de plant Cinchona. Terwijl Big Pharma veel te hoge prijzen rekent, biedt moeder natuur het medicijn gratis aan in de vorm van geneeskrachtige planten.

Nederland

Wie denkt dat Nederland gevrijwaard is van dit soort praktijken heeft het mis. Op het moment dat het Sociaal en Cultureel Planbureau twee jaar geleden bekendmaakte dat kanker de nieuwe nummer 1 is op de lijst van doodsoorzaken van Nederlanders, kregen twee Nederlandse farmaceutische concerns een gigantische boete omdat ze de slachtoffers van deze ziekte grotelijks hadden bedonderd.

Novartis en Sandoz BV moesten 16 miljoen euro afdragen omdat ze onderling hadden geregeld dat een nieuwe, betere en aanzienlijk goedkopere pijnstiller niet op de markt kwam. Sandoz wilde het nieuwe middel in 2005 op de markt brengen, maar de collega die veel geld verdiende aan de verkoop van traditionele pijnstilling, haalde Sandoz met een riante vergoeding over de introductie van het product meer dan een jaar uit te stellen.

Daarmee werden in de eerste plaats kankerpatiënten in de kou gezet. Daarnaast werd de Nederlandse belastingbetaler opgezadeld met onnodig hoge kosten. Zal het genoeg zijn om de farmaceuten van hun ziekelijke hebzucht te genezen?

Bekijk ook dit zeer educatieve filmpje over de kwestie:

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x