Homepagina » Financieel » “Zonder de wet te overtreden kunnen banken mensen te grazen nemen”
"Zonder de wet te overtreden kunnen banken mensen te grazen nemen"

“Zonder de wet te overtreden kunnen banken mensen te grazen nemen”

Joris Luyendijk onthulde voor de Britse krant The Guardian hoe de economische crisis werd aangewakkerd door hoge salarissen en bonussen. Hij stelt dat de financiële wereld niets heeft geleerd van de wereldwijde crisis en dat het zo weer kan gebeuren.

“De financiële sector werkt volledig amoreel: goed en kwaad spelen geen enkele rol in de afweging om een veel te ingewikkeld product aan een klant te verkopen,” zegt hij. “Zonder de wet te overtreden kunnen ze mensen te grazen nemen.”

Wortel van alle kwaad

De financiële wereld houdt zich strikt genomen aan de wet, maar heeft zelf grote invloed op die wet. Onder druk van de financiële lobby zijn er wetten ontstaan waardoor je bij wijzen van spreken in een woonwijk 120 kilometer per uur mag rijden met een truck vol chemicaliën, legt hij uit.

“Alles draait in Londen om de grootste bank en de hoogste bonus,” gaat hij verder. “Het najagen van geld is de wortel van alle kwaad. Dan zoek je eigenwaarde buiten jezelf.”

Essentie van het probleem

Bankiers verdienen geld met het nemen van risico’s met andermans geld. Dus wel de bonus, maar niet de malus, aldus Luyendijk. Als het goed uitpakt kun je er een huis bijkopen, maar als het slecht gaat, hoef je je huis niet te verkopen. Dat is de essentie van het probleem.

Banken die mondiaal opereren spelen regeringen tegen elkaar uit en schrijven mee aan wetten waarachter ze zich vervolgens verschuilen. “Het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP is daarom ook een amoreel bouwwerk,” besluit hij.

Het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk over het moderne bankensysteem is het best verkochte boek van 2015. Van het boek werden 306.866 exemplaren verkocht. Het boek staat bovenaan in de CPNB Top 100 2015 die deze maand in de Openbare Bibliotheek Amsterdam bekend werd gemaakt.

[Reporters Online]


Vind je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Het word tijd dat het stopt. Ik ben “de wet” zat. Ik wil NU rechtvaardigheid!

  24 likes
 2. Van de gulden naar een euro.. genaaid. . Daar ben ik toch voor verzekerd? Genaaid.. gewoon doorgaan en de eindjes aan elkaar knopen en denken, onze tijd komt nog wel…

  14 likes
 3. Wie schrijft, die blijft.
  Schrijf het op en speel voor God.

  Mensen zouden onder geen enkele geschreven wet moeten vallen. Er is maar 1 wet en dat is het ongeschreven gewoonterecht.

  De wet hoort de mensen te volgen en niet andersom.
  Anders is dit wat je krijgt.
  https://www.youtube.com/watch?v=v2XdlEzrkIQ

  4 likes
 4. Uit gerekend een Rechtenstudie leert je de Wet aller Wetten te ondermijnen

  De wet wordt door de vermeend wetgevende macht 24 x 7 uur per dag overtreden.

  Zolang 99% van de mensheid Joris Luyendijk incluis niet weet waar “Recht voor Staat” kan men betrokkene onder het mom van de Wet alles wijsmaken.

  De Wet is geen constructie maar een instructie die voor geen enkele interpretatie vatbaar is.
  https://www.youtube.com/watch?v=jtSlQH7iFLw
  KrisAnne Hall is an attorney and former prosecutor, fired after teaching the Constitution to TEA Party groups – she would not sacrifice liberty for a paycheck. She is a disabled veteran of the US Army, a Russian linguist, a mother, a pastor’s wife and a patriot. She now travels the country and teaches the Constitution and the history that gave us our founding documents.
  Zie ook: K(now) what Your “Right Is” https://www.youtube.com/watch?v=HeMJ155IyJM

  1 likes
  • In Nederland is het nog erger dan in de USA, daar hebben ze nog de constitutie.
   Nederlandse wetten zijn volledig dichtgetimmerd.
   In Nederland hebben we een grondwet met allemaal verwijzingen naar onderliggende wetten, indien, maar, behalve.

   Die KrisAnne Hall zet vrijheid wel op een rijtje voor je. Dit missen we toch wel een beetje hier in Nederland, ware animo om te strijden voor vrijheid.

   1 likes
 5. Joris vergeleek de situatie met een vliegtuig waar de cockpit onbemand blijkt. Feitelijk klopt deze vergelijking alleen wordt het vliegtuig wel degelijk bestuurd op afstand. En dat zie je nu steeds weer aangezien alles bij het oude is gebleven en de gehele financiële markt is gebaseerd op manipulatie, voorkennis alles. The game is rigged. Wel vervelend voor jou en mij dat de gehele reële economie afhankelijk is gemaakt van wat er virtueel op Walll Street gebeurd. En bij de volgende bubble mogen alle zogenaamde experts als Martin Visser van De Telegraaf weer aanschuiven in de media om de vraag “hadden wij dit niet kunnen zien aankomen” te beantwoorden.

  0 likes
 6. NEE NineForNews dat kan geheel niet maar de mens weet dat nog niet door het tekort aan bewustzijn van hedendaags.

  Je hoeft er geheel geen ING voor te zijn om zaken zoals deze te begrijpen.

  Als een organisatie geleid word door een geheim groep is het einde verhaal want dat is in de wet verboden!!! Die organisatie word een criminele organisatie. Geheime groepjes manipuleren dat wel weg.

  Als je gaat inzien dat de gehele wereld geleid word is de gehele wereld Failliet en dan word het einde verhaal.

  Mooi het die groeiende inzichten door dat groeiende bewustzijn.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

openingsceremonie

Bereidde deze olympische openingsceremonie ons voor op het coronavirus?

Op 27 juli 2012 vond de openingsceremonie ...

NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...