Financieel

“Zonder de wet te overtreden kunnen banken mensen te grazen nemen”

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Joris Luyendijk onthulde voor de Britse krant The Guardian hoe de economische crisis werd aangewakkerd door hoge salarissen en bonussen. Hij stelt dat de financiële wereld niets heeft geleerd van de wereldwijde crisis en dat het zo weer kan gebeuren.

“De financiële sector werkt volledig amoreel: goed en kwaad spelen geen enkele rol in de afweging om een veel te ingewikkeld product aan een klant te verkopen,” zegt hij. “Zonder de wet te overtreden kunnen ze mensen te grazen nemen.”

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Wortel van alle kwaad

De financiële wereld houdt zich strikt genomen aan de wet, maar heeft zelf grote invloed op die wet. Onder druk van de financiële lobby zijn er wetten ontstaan waardoor je bij wijzen van spreken in een woonwijk 120 kilometer per uur mag rijden met een truck vol chemicaliën, legt hij uit.

“Alles draait in Londen om de grootste bank en de hoogste bonus,” gaat hij verder. “Het najagen van geld is de wortel van alle kwaad. Dan zoek je eigenwaarde buiten jezelf.”

Essentie van het probleem

Bankiers verdienen geld met het nemen van risico’s met andermans geld. Dus wel de bonus, maar niet de malus, aldus Luyendijk. Als het goed uitpakt kun je er een huis bijkopen, maar als het slecht gaat, hoef je je huis niet te verkopen. Dat is de essentie van het probleem.

Banken die mondiaal opereren spelen regeringen tegen elkaar uit en schrijven mee aan wetten waarachter ze zich vervolgens verschuilen. “Het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP is daarom ook een amoreel bouwwerk,” besluit hij.

Het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk over het moderne bankensysteem is het best verkochte boek van 2015. Van het boek werden 306.866 exemplaren verkocht. Het boek staat bovenaan in de CPNB Top 100 2015 die deze maand in de Openbare Bibliotheek Amsterdam bekend werd gemaakt.

[Reporters Online]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Het word tijd dat het stopt. Ik ben “de wet” zat. Ik wil NU rechtvaardigheid!

Brainwashed
Brainwashed
8 jaren geleden

Van de gulden naar een euro.. genaaid. . Daar ben ik toch voor verzekerd? Genaaid.. gewoon doorgaan en de eindjes aan elkaar knopen en denken, onze tijd komt nog wel…

Pinokkiocratie
Pinokkiocratie
8 jaren geleden

Wie schrijft, die blijft.
Schrijf het op en speel voor God.

Mensen zouden onder geen enkele geschreven wet moeten vallen. Er is maar 1 wet en dat is het ongeschreven gewoonterecht.

De wet hoort de mensen te volgen en niet andersom.
Anders is dit wat je krijgt.
https://www.youtube.com/watch?v=v2XdlEzrkIQ

trackback
Zonder de wet te overtreden kunnen banken mensen te grazen nemen – Real Humans
8 jaren geleden

[…] Bron: 9fornews.nl […]

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x