Wetenschap

De kleur roze bestaat niet

Help door dit met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wereldwijd is het de favoriete kleur van meisjes. De kleur wordt geassocieerd met vrouwelijkheid, lente en romantiek.

Toch hebben wetenschappers aangekondigd dat de kleur roze in feite niet bestaat. Roze bestaat alleen in ons hoofd.

Roze is een combinatie van rood en violet, twee kleuren die zich aan beide uiteinden van de regenboog bevinden. Roze kan dus niet bestaan zonder de kleuren van de regenboog te buigen zodat rood en violet met elkaar worden gemengd.

Kleur wordt bepaald door onze ogen en ons brein. Wanneer je naar een roze object kijkt zie je alleen geen roze licht. Het lijkt roze omdat bepaalde kleuren worden gereflecteerd terwijl andere worden geabsorbeerd door de pigmenten.

Je kunt roze zien omdat het brein licht vertaalt dat weerkaatst wordt door objecten. Radiopresentator Robert Krulwich van Radiolab noemde het een bedachte kleur.

Extraspectrale kleur

Professor Jill Morton van de Universiteit van Hawaï is het niet met hem eens. “Natuurlijk is roze een kleur. Maar roze is geen onderdeel van het lichtspectrum. Het is een extraspectrale kleur en kan alleen worden verkregen door verschillende kleuren te mengen.”

Roze is een extraspectrale kleur die niet kan worden verkregen door het mengen van wit en monochromatisch licht. Het wordt verkregen door het mengen van violet en rood licht in alle verhoudingen met wit licht. Extraspectrale kleuren beslaan dus een driedimensionale kleurruimte.

{qtube vid:=S9dqJRyk0YM}

Bron: Dailymail.co.uk

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x