Homepagina » Gezondheid » “Zonnebaden is net zo verslavend als heroïne”
"Zonnebaden is net zo verslavend als heroïne"

“Zonnebaden is net zo verslavend als heroïne”

Wie graag zonnebaadt is hoogstwaarschijnlijk verslaafd aan warme stralen. Mensen die vaak uren in de zon zitten te bakken zijn in feite drugsverslaafden die niet veel verschillen van opiumsnuivers en heroïne- en morfinespuiters. Dat concluderen onderzoekers van de Harvard Medical School in vakblad Cell.

Zonnebaden is mogelijk net zo verslavend als heroïne. Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat bij blootstelling aan uv-straling endorfines vrijkomen. Deze gelukshormonen hebben een vergelijkbare werking als heroïne en andere opiaten.

Bij muizen zorgde de uv-straling na een paar weken voor lichamelijke afhankelijkheid en gewenning. Ook gedroegen de dieren zich als junks. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen maar blijven zonnen, ook al weten ze dat het ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

“Het is opvallend dat we genetisch geprogrammeerd zijn om verslaafd te raken aan iets gevaarlijks als uv-straling, die waarschijnlijk de meest voorkomende kankerverwekker ter wereld is,” zei David Fisher van het Massachusetts General Hospital.

Het lichaam mag dan onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaken, maar volgens Fisher is het beter om daar op een andere manier aan te komen. Vitamine D zit bijvoorbeeld ook in roomboter en vette vis.

“Mensen zouden hun families en banen op het spel zetten om aan hun uv-straling te komen,” vertelde David Belin van de Universiteit van Cambridge aan de BBC. “Britten zouden op vakantie gaan naar Zuid-Frankrijk en nooit meer terugkomen.”

De onderzoekers vinden dat vooral jonge mensen tegen deze verslaving moeten worden beschermd. Dat blijkt niet zo makkelijk. Zelfs smeren met factor 50 is niet genoeg, bleek eerder uit een Brits onderzoek. Daar komt bij dat zonnebrandcrème niet beschermt tegen huidkanker.

[Cell]


Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Moet nu alles overdreven worden hier? Iedereen weet dat teveel zon voor de huid slecht is, ik zelf ben ook niet iemand die continu ligt te bakken in de zon…
  Maar om dit nu OOK al als een verslaving te bestempelen, kom op mensen, blijf a.u.b. een beetje redelijk.
  Wat willen jullie …dat we binnenkort een afkick kliniek gaan beginnen voor mensen die verslaafd zijn aan zonnebaden?
  Heus?

  22 likes
 2. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Van zonnebrand crème KRIJG je kanker. En dan toch maar liever een bruinverbrande zonne junk dan zo een grijswitte heroïne spuiter. K krijgen we toch wel ! Denk maar aan E.nummers, zoetmiddelen, chemtrails, fijnstof, geneesmideelen etc. etc. etc. etc. etc. etc…….

  13 likes
 3. Ff voor de goede orde; dit is propaganda uit ‘het andere kamp’.

  10 likes
 4. De zon is juist gezond. Dit is een misleidend artikel! Commerciele zonnebrandcreme met gifstoffen daar kun je huidkanker van krijgen. Helemaal met “Vandattum” eens dat het propaganda is uit het andere ‘kamp’.

  8 likes
 5. days of our lives

  Lekkere vergelijking met heroïne. Je kunt dus beter daar aan verslaafd zijn dan af en toe in de zon te zitten?

  6 likes
 6. Hoe vaak moet je dan wel niet in de zon gaan liggen voordat je er verslaafd aan wordt? Ik vind het echt een vd meest saaie dingen die je maar kunt doen, ook verder best wel uitputtend vind ik.

  Je wordt er oud van let maar eens bij oude mensen op hun rimpels. Hoofd en handen zijn doorgaans het rimpeligst. Voeten daarentegen die doorgaans ook constant in de kreuk liggen zien er op hogere leeftijd nog gladjes uit.

  4 likes
 7. Ongelooflijk! Hoe kan je een onderzoek doen naar zonnebaden? Hoever ga je? Misschien is het beter dat niemand meer naar buiten gaat! Als je naar Zuid Frankrijk gaat hoef je geen woordje Frans meer te spreken, dat is in ieder geval, wel een opluchting!

  3 likes
 8. De zon is onze Vader die in de hemele zijt.
  Respecteer de zon.. geniet van de zon.

  Alles waar je TE voor zet is niet goed… maar als je geregeled je lijf blootsteld aan de zon kun je er steeds beter tegen.

  Ik zit vooral sochtends en einde van de middag in de zon, het lieft zo bloot mogelijk.
  Nog nooit in gesmeerd met troep en zelden of nooit verbrand geweest.

  Je lichaam geeft van zelf een signaal dat je de schaduw op moet zoeken.. en iedereen reageerd er anders op.

  Laat je niet bang maken, we kunnen niet zonder zon. En dat is al zolang als dat we leven.

  Shine like Helios 😀

  2 likes
 9. Arme afrikanen,
  die zullen nu generaties lang verslaafd zijn:D
  een goed artikel om te beseffen hoe corrupt universiteiten vandaag de dag zijn.
  lees het stukje van peter tonen https://www.ninefornews.nl/bent-u-bang-voor-de-zon/

  2 likes
 10. De zon is zelfs zo heilzaam dat je van de ondergaande en de opgaande zon elke ziekte kunt laten verdwijnen, zowel mentaal als fysieke kwalen. Het heet sungazing (zonstaren). Je kijkt in de ondergaande of de opgaande zon en je begint met 10 seconden en bouwt elke dag met 10 seconden op. Na 3 maanden zit je op 15 minuten en volgens wetenschappelijke onderzoeksrapporten en proefondervindelijk bewezen zijn eerst alle mentale problemen weg. Na 6 maanden zijn fysieke problemen weg en na 9 maanden ben je zo opgeladen met zonlicht dat je geen voedsel meer nodig hebt. Je hoef het daarna alleen voor 15 minuten bij te houden voor 1 jaar lang. Kijk eens op de website van http://www.solarhealing.com van HRM. Daar staat alles beschreven hoe het precies werkt.

  2 likes
 11. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Ik zelf stond iemand op te telefoneren tussen de porte-brisée deuren met een stukje pain de luxe brood…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zon

Hoe de zon vanaf eind april in 1 uur bijna alle coronavirussen doodt

Hitte-expert Arjan van Dijk van het RIVM ...

vitamine D

Nieuwe studie: Hoe vitamine D kan helpen om het coronavirus te bestrijden

Vitamine D kan helpen in de strijd ...