Mens en Dier

1 op 50 mensen hoort onverklaarbare bromtoon

Help anderen door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers staan voor een raadsel. Over de hele wereld horen mensen een mysterieuze bromtoon, maar niemand kan precies zeggen waar het geluid vandaan komt.

Het bulderende geluid wordt alleen binnenshuis gehoord en lijkt ’s nachts harder te zijn dan overdag. Het gebrom wordt vaker gehoord op het platteland.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In Groot-Brittannië wordt het geluid gehoord in Leeds, Bristol en het Schotse Largs. Daarnaast is het geluid waargenomen in Taos, New Mexico en Bondi Beach in Sydney.

Slaapstoornissen

Een studie uit 2003 van akoestisch adviseur Geoff Leventhall uit Surrey toonde aan dat het geluid in gebieden waar het gebrom voorkomt door één op de 50 mensen wordt gehoord. De meeste van deze mensen zijn tussen de 55 en 70 jaar oud.

Mensen die de bromtoon horen krijgen soms last van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en slaapstoornissen. Sommige mensen horen het gebrom niet meer als ze een bepaald gebied verlaten.

In de jaren zeventig dook de bromtoon op in Bristol. Zo’n 800 mensen zeiden het geluid destijds te kunnen horen. Later werd geconcludeerd dat het geluid was te wijten aan verkeer en fabrieken.

Seismische activiteit

In Taos in New Mexico bleek een groep onderzoekers van de Universiteit van New Mexico niet in staat de herkomst van de bromtoon vast te stellen. Een inwoner van Bondi Beach in Sydney zei dat mensen er soms gek van worden en muziek opzetten of waaiers aan laten staan.

Sommigen beweren dat het geluid te maken heeft met tinnitus of fantoomgeluid. Het geluid zou afkomstig kunnen zijn van zwaar materieel, gasleidingen, elektriciteitskabels of draadloze communicatie.

Anderen denken dat de bromtoon wordt veroorzaakt door laagfrequente elektromagnetische velden of seismische activiteit. Al 40 jaar probeert men het mysterie van de bromtoon op te lossen.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

51 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mister diamond
mister diamond
10 jaren geleden

Verdomme ik heb dat ook ik hoor sinds januari lage tonen, vooral snachts (alsof er vliegtuig met propeller een kilometer verderop blijft stil hangen in de lucht)de toon gaat van laag naar hoog niet constant. Ik ben hiervoor naar de dokter geweest en zij dat ik vocht in mijn oren had. Verder zij hij erbij als het met een week niet over is moet je terug komen toen was het geluid even weg…en ging dus niet naar de dokter maar soms komt het plotseling terug, ik heb dingen gelezen over oorsuizen en dat daar niks tegen is te doen ik ben het toen gaan accepteren. Maar vaak heb ik echt het idee dat het van buiten komt ik durf er niet met anderen over te praten bang om belachelijk gemaakt te worden maar als ik dit artikel lees dan krijg ik hoop.

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

Of sommigen hebben gewoon een heel gevoelig gehoor boven of onder een bepaalde frequentie. Als ik me goed concentreer en er is geen ander overheersend geluid kan ik elektriciteit horen.

Dondervogel
Dondervogel
10 jaren geleden

Op de afdeling geriatrie daar waar veel mensen komen met Alzheimer, hoor je niet anders dan dat de meesten een bromtoon horen.Meestal voor dat Alzheimer toeslaat, wordt dit al tijden vooraf gehoord.De bromtoon op het filmpje klinkt als een laag frequent signaal.Zo kun je die brom ook horen onder een hoogspanningsmast.Vonk storingen hebben eveneens een soortgelijk geluid.Als ik een brom hoor, is dit meestal van een bromfiets.

Lars H
Lars H
10 jaren geleden

De Aarde waarop wij leven is ook een levend organisme, of anders gezegd een groot mechanisme, dus is het niet zo vreemd als ze zo nu en dan iets van zich laat horen in de vorm van een bromtoon. In principe is het zo dat een planeet op verscheidene manieren reageert op de mate van ordening van zijn leefomstandigheden en invloeden waarmee een planeet te maken krijgt.

Back to top button
51
0
We lezen graag je reactie!x