Financieel

Was Malinese koning Mansa Moussa rijker dan Rothschild en Rockefeller?

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens Celebritynetworth.com is de Malinese koning Mansa Moussa de rijkste persoon die ooit heeft geleefd. In de top 25 van rijkste mensen aller tijden houdt hij de familie Rothschild en John D. Rockefeller achter zich.

Mansa Moussa zou gedurende zijn bewind een slordige 400 miljard dollar hebben verzameld. Op de lijst staan de namen van 14 Amerikanen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Moussa was tussen 1312 en 1337 koning van het Koninkrijk Mali. De Arabische historicus al-Umari beschreef hem als ‘de machtigste, rijkste, fortuinlijkste, door zijn vijanden meest gevreesde en het best in staat goed te doen voor zijn omgeving’ in heel West-Afrika.

Zout en goud

Die macht en rijkdom waren een direct gevolg van de unieke ligging van zijn rijk aan de Niger en aan belangrijke trans-Sahara handelsroutes. Met name zout en goud waren in die tijd zo gewild dat ze ook wel als betaalmiddel werden gebruikt. De zouthandel stamde oorspronkelijk uit een gebied ten noorden van Mali, rond de mijnen van Taghazza. De goudmijnen van Bambuk lagen wel binnen het rijk.

Deze mijnen waren verantwoordelijk voor 50 procent van de wereldvoorraad en daarmee in hoge mate voor zijn rijkdom. De verovering van Timboektoe speelde hierbij ook een grote rol. Deze stad was hét kruispunt van de goudhandel via de Niger en de handelsroutes door de Sahara.

Moussa werd ook beroemd door zijn vrijgevigheid tijdens zijn hadj. Overal waar hij kwam gaf hij goud aan de armen. In Europa ging de aandacht vooral uit naar zijn rijkdommen. Zijn goud was één van de motieven voor de Portugezen om de Afrikaanse kust te verkennen. Hendrik de Zeevaarder zocht wegen om bij het goud te komen en tegelijkertijd de islam in te dammen.

Rothschild

Celebritynetworth.com plaatst de familie Rothschild net achter Moussa. De Rothschilds zouden een vermogen hebben vergaard van 350 miljard dollar. Op plaats drie vinden we John D. Rockefeller met 340 miljard dollar.

De site merkt op dat het vermogen van de familie Rothschild lastig is vast te stellen omdat haar imperium zo omvangrijk is. Velen geloven dat de familie voor meer dan 1 biljoen dollar aan tegoeden heeft.

Jozef Rothschild en zijn kinderen

John D. Rockefeller was eigenaar van het bedrijf Standard Oil. Het werd uiteindelijk opgedeeld door de Amerikaanse regering vanwege zijn monopoliepositie. De ‘kleinere’ bedrijven herkennen we vandaag de dag als Amoco, Chevron, Conoco en ExxonMobil.

John D. Rockefeller
John D. Rockefeller

Andere opvallende namen in de top 25 zijn tsaar Nicolaas II van Rusland (300 miljard), Moammar Gaddafi (200 miljard), Henry Ford (199 miljard) en Cornelius Vanderbilt (185 miljard).

De rijkste Amerikanen volgens Forbes maken een duikeling op de lijst die Celebritynetworh.com heeft opgesteld. Bill Gates staat op plek 12 en Warren Buffett vinden we op de laatste plaats. De gebroeders Koch zijn niet terug te vinden.

Bron: Celebritynetworth.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Gij zult uzelf geen aardse schatten verzamelen, echter Hemelse!!Gelukkig heeft je laatste hemppie geen zakken.Dus wie er nu rijker was dan wie, is bij deze beantwoord.

Peter
Peter
11 jaren geleden

Nu ben ik zelf geheel niet van die reptilian theorieen, maar ziet rockefeller er niet daadwerkelijk uit als een reptiel op die foto?

Westbound
Westbound
11 jaren geleden

Dat past in het kader: “wat baat het een mens als hij de hele wereld wint, maar schade lijdt aan zijn ziel”

Westbound
Westbound
11 jaren geleden

Je kan beter slecht gekleed de hemel betreden, dan goed gekleed de hel.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x