Gezondheid

Top 10 van levensmiddelen die insecten mogen bevatten

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veganistische en vegetarische koffieleuten zijn ontzet na recente onthullingen dat Starbucks een kunstmatige kleurstof in Frappuccino heeft vervangen door het extract van de Cochenilleluis.

Het blijkt voor veganisten niet gemakkelijk om dierlijke producten, met name insecten, in het voedselsysteem te ontwijken.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) bepaalt hoeveel insecten en (delen) ongedierte worden toegestaan in levensmiddelen. Naast insecten wordt ook een bepaalde hoeveelheid dierlijke ontlasting en haar toegestaan in voeding.

Het rapport ‘Productvreemde delen’ (pdf) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit van 27 februari 2009 onthult dat de VWA vooralsnog de conclusies van FDA overneemt wat betreft het risico van productvreemde harde delen in levensmiddelen. “De gegevens uit de vermelde wetenschappelijke literatuur en de bevindingen van de evaluatie-commissie van de FDA vormen voor de VWA daartoe voldoende grond,” aldus het Nederlands agentschap.

Hoe vaak vreemde delen in voedsel in Nederland voorkomen is niet bekend. De VWA houdt wel bij hoeveel klachten hierover binnenkomen.

De top 10

1. Bevroren asperges of asperges uit blik. Producenten mogen zes kevereitjes aan 10 procent van de asperges laten zitten: gemiddeld 40 tripsen per 100 gram, of ze moeten zorgen dat de resterende insecten of delen van insecten een gemiddelde totale lengte van zeven millimeter hebben per 100 gram. Lekker knapperig.

2. Rode bosbessen uit blik. Per halve kilo worden drie larven toegestaan.

3. Bevroren spruitjes. Even goed inspecteren: fabrikanten mogen tot 30 bladluizen of tripsen per 100 gram laten zitten.

4. Sinaasappelsap uit blik. Pikant: producenten mogen in het sap vijf fruitvliegjes of één made per 250 milliliter toestaan.

5. Maïs uit blik. Elke 12 kilo maïs mag twee oorwormen of larven bevatten die drie millimeter of langer zijn zolang de totale lengte van de (delen van) larven niet meer bedraagt dan 12 millimeter.

6. Dadels. Fabrikanten mogen vijf hele insecten (of delen die tezamen vijf insecten vormen) in 100 gram verwerken.

7. Vijgenpasta. Fabrikanten mogen maximaal 13 hoofden van insecten per 100 gram toestaan.

8. Pasta. In elke portie van 225 gram mogen maximaal 225 delen van insecten zitten. Eet smakelijk.

9. Gedroogde paddenstoelen. Smaakt je eekhoorntjesbrood een beetje vreemd? Elke 15 gram gedroogde paddenstoelen mag tot 100 maden bevatten, ongeacht hun omvang, maar slechts twee maden die langer zijn dan twee millimeter. Er mogen ook 75 mijten in zitten.

10. Bevroren perziken of perziken uit blik. Elk blik mag één larve (of fragment daarvan) bevatten met een maximale lengte van vijf millimeter.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x