
Op dinsdag 26 november vindt op het ministerie van Justitie en Veiligheid een hoorzitting plaats over het Woo-verzoek van Stichting Coronaschade van Wybren van Haga over de avondklok.
Het ministerie besloot weliswaar documentatie vrij te geven, maar vernauwde het informatieverzoek zonder toestemming en zette ongevraagd selectieve zoektermen in. De stichting ging in bezwaar.
Nadat de rechtbank in Den Haag op 16 februari 2021 oordeelde dat de avondklok onrechtmatig was en direct buiten werking moest worden gesteld, stelde de Staat binnen een paar uur na dat besluit een spoedappèl in bij het Gerechtshof. Opmerkelijk, want normaal gesproken is dit binnen een dergelijke korte termijn niet mogelijk.
Bezwaarprocedure
Over deze ongebruikelijke gang van zaken diende de stichting op 26 januari jongstleden, inmiddels bijna een jaar geleden, een Woo-verzoek in bij het ministerie van Algemene Zaken. In dit verzoek vroeg de stichting om alle communicatie en besluitvorming binnen de gehele Rijksoverheid rondom het spoedappèl.
Het ministerie besloot dat het Woo-verzoek alleen relevant was voor het ministerie van Justitie, het ministerie van VWS en het RIVM, ondanks de uitdrukkelijke opdracht om alle departementen te betrekken. Hierover loopt op dit moment nog een bezwaarprocedure.
Inmiddels heeft alleen het ministerie van Justitie gehoor gegeven aan het verzoek van de stichting, met het besluit in vijf tranches, tot en met maart volgend jaar, documentatie vrij te geven.
Vervolgstappen
Uit een gesprek met de advocaat van de stichting met een informatiespecialist van het ministerie is echter gebleken dat ongevraagd selectieve zoektermen worden gehanteerd en dat het zoeksysteem dat wordt gebruikt ertoe leidt dat slechts een deel van de relevante informatie wordt gevonden. Hierdoor wordt het Woo-verzoek dus niet adequaat en niet volledig in behandeling genomen.
“In de aankomende hoorzitting op het ministerie zullen wij onze argumenten hiervoor nogmaals uiteenzetten en krijgt Justitie en Veiligheid de kans om de werkwijze te verklaren,” schrijft de Stichting Coronaschade.
Op basis van de uitkomst van deze hoorzitting zal zij (juridische) vervolgstappen ondernemen.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
VIDEO: We zijn het zat!
Knagend geweten: mensen uit de farmaceutische industrie doen boekje open
Er waait een nieuwe politieke wind door IJsland: Piratenpartij de allergrootste
Laten we deze woorden van Poetin nog maar eens herhalen na de openingsceremonie van de Olympische Spelen
Dit is wat er in je lichaam gebeurt als je fastfood eet
Minister De Jonge wil dat Gideon van Meijeren stopt met het verspreiden van ‘complottheorieën’
Baudet maakt gehakt van verhaal over Russische dreiging. Kijk hoe de Tweede Kamer zich als een horde hongerige hyena’s op hem stort
Enorm zinkgat slokt gebouwen op in China (video)
VIDEO: “Rapport over Trump laat zien dat mainstream media de grootste aanbieders van nepnieuws zijn”