Bepaalde voedingsproducten gaan de strijd aan met kanker. Eén van die producten is de rode ui. Rode uien werken het beste tegen kanker, want ze bevatten twee stoffen die kankercellen doden.
Alle uien bevatten veel quercetine, een zogeheten flavonoïde. Maar rode uien bevatten bovendien het meeste anthocyaan: de kleurstof die de rode ui zijn kleur geeft.
Uit laboratoriumtests blijkt dat deze twee stoffen samen een krachtige ‘killer’ van dikkedarmkankercellen vormen.
Versterken
De kleurstof lijkt volgens onderzoekers van de Universiteit van Guelph in Canada de quercetine te versterken en ‘aasetende’ eigenschappen ervan te vergroten.
Ze probeerden vijf verschillende uiensoorten uit op de kankercellen. Alle uien bevatten quercetine en dus hebben ze in theorie allemaal kankerbestrijdende eigenschappen. Maar de rode soort viel extra op.
Voor hun experiment kozen de onderzoekers vijf uienrassen die in de provincie Ontario geteeld worden, waaronder het ras Ruby Ring.
Celdood
“Uien activeren methoden waarmee het lichaam de kankercellen aanzet tot celdood,” legde onderzoeker Abdulmonem Murayyan van de Universiteit van Guelph uit.
“Ze bevorderen een ongunstige omgeving voor kankercellen en ze verstoren de communicatie tussen kankercellen onderling, waardoor hun groei belemmerd wordt,” voegde hij toe.
De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Research International.
Duitse rechtszaak tegen ‘factcheckers’: ‘Bewijs maar eens dat de test werkt’
ASN is niet zo duurzaam als ze zich voordoet
Zien: Bill Gates aan de tand gevoeld over bijwerkingen coronavaccin
Dit moet u zien: dame van de Brexit Party sloopt D66’er Sophie in ’t Veld in het Europees Parlement
Ziekenhuizen verspillen miljoenen door marktwerking
Opperrechter haalt uit naar ’totalitaire controlfreaks’ bij de overheid
‘Armste president’ ter wereld rijdt in Kever en geeft salaris weg
Ufogolf boven Nieuw-Zeeland en Australie – ‘dit is ongekend’
Wonder? Jezusbeeld opent ogen in Mexicaanse kerk