Homepagina » Gezondheid » Indiase voedselveiligheidsautoriteit waarschuwt tegen voedsel dat MSG (E621) bevat
Indiase voedselveiligheidsautoriteit waarschuwt tegen voedsel dat MSG (E621) bevat

Indiase voedselveiligheidsautoriteit waarschuwt tegen voedsel dat MSG (E621) bevat

In India is de smaakversterker MSG in opspraak geraakt nadat was gebleken dat de enorm populaire noedels van Maggi te veel van de smaakstof bevatten. Een laboratorium in Delhi heeft bepaald dat de noedels niet geschikt zijn voor consumptie.

De autoriteiten in de Indiase hoofdstad hebben een tijdelijk verbod ingesteld op de verkoop van de noedels. Verschillende grote supermarktketens hebben het product al uit de schappen gehaald. De noedels zijn razend populair onder scholieren.

In een aantal monsters is bijna zeven keer de toegestane hoeveelheid MSG aangetroffen. Dat terwijl op de verpakking van het product staat dat er geen MSG in zit. Na de aankondiging van het verbod ging het aandeel van fabrikant Nestlé hard onderuit op de Indiase beurs. Nestlé is van mening dat het voedsel ‘veilig is’ en dat er ‘geen MSG wordt toegevoegd’ aan de noedels.

Onvruchtbaarheid

De Indiase voedselveiligheidsautoriteit heeft gewaarschuwd dat zwangere vrouwen en baby’s onder de 12 maanden geen voedsel zouden moeten consumeren dat mononatriumglutamaat (MSG) bevat. De smaakversterker zit in veel verschillende supermarktproducten, waaronder soep, bewerkt vlees, groente in blik en chips.

De voedselautoriteit lichtte toe dat MSG, bij ons beter bekend als E621, een ingrediënt is dat in toenemende mate wordt toegevoegd aan verpakte voedselproducten. De consumptie van de smaakversterker is gelinkt aan onvruchtbaarheid bij vrouwen, daarom wordt vaak gewaarschuwd dat zwangere vrouwen MSG moeten vermijden, klonk het verder. In India bevatten voedselproducten met MSG een waarschuwingslabel dat ze ongeschikt zijn voor kleine kinderen.

India TV meldt dat MSG kan leiden tot eczeem, jeuk, netelroos, misselijkheid, braken, migraine, hoofdpijn, astma, hartaandoeningen, depressie en beroertes.

Lood

In de noedels is daarnaast een te hoge concentratie lood aangetroffen. Een kinderarts waarschuwde dat lood een gifstof is die je lichaam niet nodig heeft. Hij voegde toe dat lood zich kan verspreiden naar je brein, lever, nieren en botten als het de kans krijgt zich op te hopen in je lichaam.

[Times of India]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  WAT?! In INDIA, een derde wereld land, doen ze dat wel, maar niet in Nederland niet? Waar slaat dat op!

  11 likes
  • jenne schreef:

   Wat derde wereld land, hier in dit pseudo democratische politie land, geven ze niks om de inwoners !

   20 likes
  • Oeboema schreef:

   Er zat 7 keer de maximaal toegestane hoeveelheid MSG in. Daarom is verkoop verboden. Het is niet zo dat het gebruik van MSG ineens verboden is.
   Het nieuws is ook niet zo opzienbarend. In Nederland zou de leverancier deze spullen terughalen uit de supermarkt.
   Natuurlijke glutamaat is overigens een belangrijk bestanddeel van gist en van oude kaas. Als je wilt weten of je tegen MSG kunt, dan moet je eens wat pesto eten.

   6 likes
  • peter schreef:

   “In INDIA, een derde wereld land, doen ze dat wel, maar niet in Nederland niet?”

   Ik ga er gemakshalve vanuit dat Nestlé de maximum concentratie in NL niet zo simpelweg zou verzevenvoudigen. Althans, dat lijkt mij zo. Ik neem verder aan dat hier in NL dezelfde maatregelen zouden worden genomen bij zulk een overschrijding.

   Wat ikzelf echt bedenkelijk vind, is het gegeven dat Nestlé dit in India zomaar denkt te kunnen flikken. Een van de grote bazen, zo niet dé baas, bij Neslé is die engerd die vindt dat schoon drinkwater geen recht is maar een privilege, en hij zou dan met veel ‘liefde’ de drinkwatervoorziening gaan beheren.

   Nou proost dan maar alvast….

   8 likes
 • Roeland schreef:

  Er staat ook echt: “Mummy, I’m hungry” op de verpakking… Hahaha!

  3 likes
  • Richard schreef:

   In de Aziatische keuken wordt het toch erg veel gebruikt.
   Gewoon in potjes te koop onder de naam ve-tsin.
   Ik krijg er altijd buikpijn van.

   3 likes
   • Oeboema schreef:

    Meestal zelfs in zakken van een kilo of nog meer. Ze lusten er wel pap van, zo lijkt het.
    Voor wie zich zorgen maakt over E621 en zo: lees toch maar even deze artikelen:
    http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glutamaat.aspx
    http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=603

    Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, en dat geldt ook voor een teveel aan glutamaat. En sommige mensen kunnen wel degelijk overgevoelig zijn. Maar geloof me, de meeste meneen kunnen er heel goed tegen. Anders lieten ze pesto, parmezaanse kaas, bier en sojasaus wel staan. Daar ga je echt niet van dood. En je wordt er ook niet autistisch van.

    A propos: voor iedereen die denkt dat ik de industrie weer verdedig: ik houd zelf ook niet van E621, ik lees verpakkingen, en ik vraag in Chinese restaurants om ve-tsin weg te laten. Maar producten waar van nature veel glutamaat in zit, die gebruik ik ook met mate. Waarom? Door een stoornis in m’n histaminehuishouding ben ik tamelijk gevoelig. Maar niet bang dat ik er een dag korter door leef. De klachten gaan vanzelf over als je natuurlijke en industriële glutamaat vermijdt.

    4 likes
 • Mammon schreef:

  Dat noem je: Glow in the Dark Noodles!

  Zijn te bereiden bij volledige duisternis 🙂

  4 likes
 • Oeboema schreef:

  Vandaag in de Volkskrant het bericht dat verkoop is verboden omdat er te veel lood in deze noedels zat. Althans, lokale media meldden dat bericht. Nestlé spreekt dit tegen maar heeft de noedels toch uit de schappen gehaald.
  http://www.volkskrant.nl/economie/maggi-haalt-pakjes-noedels-uit-schappen-in-india~a4055651/
  Het is natuurlijk volkomen terecht dat de noedels worden vernietigd als ze teveel schadelijke stoffen bevatten. Maar de kop boven dit artikel (“waarschuwt tegen voedsel dat E621 bevat”) heeft een hoog Telegraafgehalte. Er is geen enkele relatie tussen dit incident en MSG.

  2 likes
 • ptr schreef:

  is allemaal onzin. het originele artikel gaat in eens over de waarden van lood Pb in plaats van de analyse over Vetsin. Wat is het debat noyu? lood of monoglutaminaat. get yo shit strait

  1 likes
 • CG schreef:

  Mijn eerste gedachte toen ik de kop van dit artikel las was, waar maken ze zich druk om ?
  om E621 dat in voedsel zit ??
  Kunnen ze zich niet beter druk maken om de vele verkrachtingen die in dat land gebeuren en die in de doofpot of totaal niet serieus genomen worden omdat de heren daar hun leuter niet in hun broek kunnen houden !!!!!

  India neem ik totaal niet serieus al zeker niet wat ze daar te vertellen hebben.

  1 likes
  • Iemand schreef:

   @ CG
   Jij neemt dus wel alles aan en slik je als zoete koek wat hier in Nederland wordt verteld.
   Want hier in Nederland zijn de politiek en voedsel industrie zijn zo open en eerlijk naar haar burgers.
   Wat ben jij een f*cking hypocryt.

   0 likes
 • x

  Check Also

  bill gates

  Wat spookt Bill Gates allemaal uit?

  Waar is Bill Gates gebleven? Hij was ...

  “Ik realiseerde me nooit dat deze goedgekeurde ingrediënten mensen compleet vetmesten”

  We weten allemaal dat voorverpakte voeding niet ...

  >