Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
China 2.0 komt in Nederland snel dichterbij: ‘Met 1 druk op de knop kunt u helemaal niets meer’
Britse ufoloog neemt zitting in Europees Parlement
Kijk: enorme demonstraties in Canada, ouders staan massaal op tegen seksuele indoctrinatie op school
Studie: Wit brood en popcorn verhogen kans op longkanker met 49 procent
Gigantisch ‘object’ gespot bij ISS waarna NASA de livestream onderbreekt. Bekijk het filmpje
Arts Wolfgang Wodarg waarschuwt: dit kan er gaan gebeuren komende winter
Majoor zag ‘moederschip bij Stonehenge’
Wilders gaat los op GroenLinks-lijsttrekker Paul Rosenmöller: ‘Smerige leugenaar’
VIDEO: “Hebben de westerse media het dieptepunt bereikt of kunnen ze nog dieper zinken?”