Bewustzijn

Zit het heelal tussen de oren?

Help door deze info met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens sommige theorieën is er geen verschil tussen realiteit en bewustzijn. Zit het heelal tussen de oren?

Descartes werd bekend vanwege zijn uitspraak ‘ik denk, dus ik besta’. Natuurkundigen zijn het erover eens dat een kwantumdeeltje zoals een elektron of een foton alleen goed kan worden omschreven als een golffunctie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een golffunctie kan bestaan als een ‘superpositie’ van verschillende staten. Een foton kan bijvoorbeeld in twee verschillende richtingen rond glasvezel draaien. Een elektron kan tegelijkertijd met de klok mee en tegen de klok in draaien. Ook kan een elektron zich op twee verschillende plaatsen tegelijk bevinden.

Kopenhaagse interpretatie

Wanneer een poging wordt gedaan om deze fenomenen te observeren gebeurt er iets vreemds: we zien slechts één gebeurtenis. Hoe kunnen verschillende mogelijkheden één fysieke realiteit worden?

Dit is de centrale vraag in de kwantummechanica en dat heeft geleid tot veel verschillende interpretaties. De meest populaire is de Kopenhaagse interpretatie die stelt dat niets echt is tot het wordt waargenomen, of gemeten. Door een golffunctie te observeren stort de superpositie ineen.

John von Neumann suggereerde dat waarneming de actie van bewustzijn is. Max Planck, grondlegger van de kwantumtheorie, voegde daar in 1931 aan toe: “Bewustzijn is fundamenteel. Materie is de afgeleide van bewustzijn.”

Realiteit

Bewustzijn, met name menselijk bewustzijn, is iets speciaals. Von Neumann stelde dat alles in het universum dat onder invloed is van de wetten van de kwantumnatuurkunde één gigantische kwantumsuperpositie vormt. Het bewustzijn is vervolgens in staat om één van de kwantummogelijkheden uit te kiezen en echt te maken. Tenminste, zo het lijkt.

Henry Stapp van het Berkeley Lab in Californië is één van de weinige natuurkundigen die zich daar nog aan vasthoudt: “We zijn participerende waarnemers. Ons bewustzijn veroorzaakt de ineenstorting van superposities.” Vóór het menselijk bewustzijn bestond er een multiversum van mogelijke universa, aldus Strapp. Door het ontstaan van bewustzijn in één van deze potentiële universa, ons heelal, heeft het een speciale status gekregen: realiteit.

Als een boom omvalt in het bos en er is niemand, is er dan wel een bos?

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Haha goeie vraag. Als een boom omvalt in het bos en er is niemand, is er dan wel een bos?Antwoord:Als er niemand is, is er dan wel een omvallende boom?

Leo Vuyk
Leo Vuyk
11 jaren geleden

Je kunt ook zeggen dat er 8 of 12 kopie universa zijn waarin ik en mijn tegenpolen die daar leven afwisselend ( at random) een beslissing nemen.
Klinkt komisch? het is even wennen.
zie:
Wavefunction Collapse and Human Choice-Making Inside an Entangled Mirror Symmetrical Multiverse
http://vixra.org/pdf/1103.0015v1.pdf

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Wanneer een poging wordt gedaan om deze fenomenen te observeren gebeurt er iets vreemds: we zien slechts één gebeurtenis. Hoe kunnen verschillende mogelijkheden één fysieke realiteit worden? Antwoord: Omdat de hersenen niet de mogelijkheid hebben, verschillende realiteiten te kunnen waarnemen…..Oeps een dna probleempje???

wholyness
wholyness
11 jaren geleden

Waar we onze focus op richten, daar zijn we ons bewust van. Zo kunnen we met onze zintuigen waarnemen wat we willen waarnemen. Het is maar net waar je op gefocust bent. Heb je 10 mensen die een foto zien of een brief lezen dan heb je 10 verschillende interpretaties. Het leven is een individuele beleving.

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x