Bewustzijn

Zit het heelal tussen de oren?

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens sommige theorieën is er geen verschil tussen realiteit en bewustzijn. Zit het heelal tussen de oren?

Descartes werd bekend vanwege zijn uitspraak ‘ik denk, dus ik besta’. Natuurkundigen zijn het erover eens dat een kwantumdeeltje zoals een elektron of een foton alleen goed kan worden omschreven als een golffunctie.

Een golffunctie kan bestaan als een ‘superpositie’ van verschillende staten. Een foton kan bijvoorbeeld in twee verschillende richtingen rond glasvezel draaien. Een elektron kan tegelijkertijd met de klok mee en tegen de klok in draaien. Ook kan een elektron zich op twee verschillende plaatsen tegelijk bevinden.

Kopenhaagse interpretatie

Wanneer een poging wordt gedaan om deze fenomenen te observeren gebeurt er iets vreemds: we zien slechts één gebeurtenis. Hoe kunnen verschillende mogelijkheden één fysieke realiteit worden?

Dit is de centrale vraag in de kwantummechanica en dat heeft geleid tot veel verschillende interpretaties. De meest populaire is de Kopenhaagse interpretatie die stelt dat niets echt is tot het wordt waargenomen, of gemeten. Door een golffunctie te observeren stort de superpositie ineen.

John von Neumann suggereerde dat waarneming de actie van bewustzijn is. Max Planck, grondlegger van de kwantumtheorie, voegde daar in 1931 aan toe: “Bewustzijn is fundamenteel. Materie is de afgeleide van bewustzijn.”

Realiteit

Bewustzijn, met name menselijk bewustzijn, is iets speciaals. Von Neumann stelde dat alles in het universum dat onder invloed is van de wetten van de kwantumnatuurkunde één gigantische kwantumsuperpositie vormt. Het bewustzijn is vervolgens in staat om één van de kwantummogelijkheden uit te kiezen en echt te maken. Tenminste, zo het lijkt.

Henry Stapp van het Berkeley Lab in Californië is één van de weinige natuurkundigen die zich daar nog aan vasthoudt: “We zijn participerende waarnemers. Ons bewustzijn veroorzaakt de ineenstorting van superposities.” Vóór het menselijk bewustzijn bestond er een multiversum van mogelijke universa, aldus Strapp. Door het ontstaan van bewustzijn in één van deze potentiële universa, ons heelal, heeft het een speciale status gekregen: realiteit.

Als een boom omvalt in het bos en er is niemand, is er dan wel een bos?

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Haha goeie vraag. Als een boom omvalt in het bos en er is niemand, is er dan wel een bos?Antwoord:Als er niemand is, is er dan wel een omvallende boom?

Leo Vuyk
Leo Vuyk
9 jaren geleden

Je kunt ook zeggen dat er 8 of 12 kopie universa zijn waarin ik en mijn tegenpolen die daar leven afwisselend ( at random) een beslissing nemen.
Klinkt komisch? het is even wennen.
zie:
Wavefunction Collapse and Human Choice-Making Inside an Entangled Mirror Symmetrical Multiverse
http://vixra.org/pdf/1103.0015v1.pdf

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Wanneer een poging wordt gedaan om deze fenomenen te observeren gebeurt er iets vreemds: we zien slechts één gebeurtenis. Hoe kunnen verschillende mogelijkheden één fysieke realiteit worden? Antwoord: Omdat de hersenen niet de mogelijkheid hebben, verschillende realiteiten te kunnen waarnemen…..Oeps een dna probleempje???

wholyness
wholyness
9 jaren geleden

Waar we onze focus op richten, daar zijn we ons bewust van. Zo kunnen we met onze zintuigen waarnemen wat we willen waarnemen. Het is maar net waar je op gefocust bent. Heb je 10 mensen die een foto zien of een brief lezen dan heb je 10 verschillende interpretaties. Het leven is een individuele beleving.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

40
0
We lezen graag je reactie!x