Universum

‘Aarde Twee’: Levensvatbare planeet ontdekt bij buurster van de zon

Help mee door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben bewijs gevonden dat rond de meest dichtstbijzijnde ster een bewoonbare planeet draait. Dat laat de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) weten.

De sterrenkundigen ontdekten met behulp van een reuzentelescoop in Chili een aardachtige planeet rond de ster Proxima Centauri. Dat is onze meest nabije buur. De planeet, Proxima b gedoopt, is 1,3 keer zo zwaar als de aarde en bevindt zich in de leefbare zone rond de ster.

Binnen bereik

Er is hoogstwaarschijnlijk vloeibaar water mogelijk op de planeet. Volgens het onderzoeksteam kan er leven aanwezig kan zijn op Proxima b. Er zijn intussen zo’n 200 aardachtige planeten bij verre sterren ontdekt, maar die staan stuk voor stuk op vele honderden lichtjaren.

Proxima Centauri staat op slechts 4,2 lichtjaar en komt langzaam maar zeker binnen het bereik van onze ruimtevaartuigen. Miljardair Joeri Milner wil binnen nu en 15 jaar een zogeheten ruimtezeil naar de ster sturen. Het ruimteschip zal ongeveer 20 jaar over de reis doen.

Een jaar op Proxima b duurt maar 11 dagen omdat de planeet veel dichter bij zijn ster staat dan de aarde bij de zon. Toch is het er niet heel warm, omdat Proxima Centauri een rode dwerg is, die veel koeler is dan onze zon.

Grootste ervaring

“De eerste waarnemingen waren er al in 2013, maar toen waren de waarnemingen niet overtuigend genoeg,” aldus onderzoeksleider Guillem Anglada-Escudé. “Sindsdien hebben we hard gewerkt om meer waarnemingen te doen.”

Hij voegde toe dat de vondst van de dichtstbijzijnde aardachtige exoplaneet de grootste ervaring van zijn leven is. De astronomen hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature.

[Standaard]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
5 jaren geleden

Er is daar al een menselijke beschaving. Ken je de “centauri” uit de tv serie Babylon5.
De elite weet allang meer over deze dingen vermoed ik.
Volgens Robbert van den Broeke is hun cultuur iets wat lijkt op onze tijd van de Renaissance.
Dat is precies ook de vormgeving die je in de tv serie ziet. Dus kan je jezelf afvragen, weet er iemand op een bepaald niveau soms iets en blijven wij massaal in het ongewisse.
Informatie achterhouden voor de hele mensheid is óók criminaliteit.

Kevin
Kevin
5 jaren geleden

20 jaar???

Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Kom op mensen betaal NASA snel meer geld, want ze zijn alles aan het kwijtraken aan lonen voor shills en trollen om de Flat Earth movement te stoppen met meer TV onzin over draaiende bolletjes, zwarte gaten en nadruk leggen op ontkrachte wetenschap in een toestand van permanente ontkenning… o je dacht toch niet serieus dat ze je geld uitgaven aan dingen die echt zijn? Tsss.

Ph
Ph
5 jaren geleden

Men moet de wetenschappelijke sites bezoeken, want er is mogelijk leven op die Rots planeet. (maar heel waarschijnlijk niet)
De planeet bevind zich vrij dicht met de ster, daarbij word de mogelijke planeet constant gebombardeerd met schadelijke UV straling, waarvan het geweten is dat het DNA/RNA beschadigd.
Men moet zich ook de vraag stellen, of de planeet, gezien ze zo dicht met de ster staat, wel een atmosfeer heeft.
Die kans is heel klein gezien de atmosfeer vanwege de geringe afstand, met de eerste de beste zonne uitbarsting word weggeblazen.

Een kant van de planeet bevind zich altijd naar de ster gericht, waarbij de temperaturen vanwege de geringe afstand serieus kunnen oplopen, dus geen leven en heel zeker geen vloeibaar water.
De andere kant is altijd van ster weg, dus geen licht geen leven en geen vloeibaar water vanwege de ijzige temperaturen.

Er zou slechts een kleine strook, de middenlijn tussen constant licht en donker, mogelijke vloeibaar water en of leven kunnen bevatten (mogelijk, er is nog steeds geen bewijs daar voor)
Die kans is zelf wat de leefbare strook betreft heel klein, gezien de overgang van hitte en koude gepaard gaat met extreme klimatologische omstandigheden.
Denk hierbij maar aan extreme winden, waarbij de Aardse orkanen in het niets vallen, denk hierbij maar aan het veelvuldig voorkomen van elektrische ontladingen (bliksem)

Dus neen, geen leven op die planeet, die weer met veel toeters en bellen word verkondigd als een planeet zoals de Aarde, met vloeibaar water en kans op leven……denk dat ze geld verspilling weer willen goed praten, of dat ze weer nieuw speelgoed nodig hebben, wetenschappers zijn als kleine kinderen!!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

31
0
We lezen graag je reactie!x