Homepagina » Gezondheid » Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd
Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Een E-nummer is een voedseladditief dat veilig is bevonden voor menselijke consumptie. Of toch niet?

Remia, Mora, Mars, Goodbite, Lindt, Haribo en A. Vogel stoppen met het gebruik van E171 in hun producten, nadat de NVWA onlangs tot de conclusie kwam dat er mogelijk een relatie is tussen de consumptie van de witte kleurstof en darmkanker.

De NVWA adviseerde het kabinet om voedselfabrikanten te stimuleren de stof, titaniumdioxide geheten, te vervangen.

Verboden

Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever gebruiken de stof nog wel.

Vanaf volgend jaar is E171 in Frankrijk verboden vanwege de risico’s, meldt voedselwaakhond foodwatch.

“Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken horen absoluut niet thuis in ons voedsel en moeten verboden worden,” reageert de waakhond.

Nanodeeltjes

“De voedingsindustrie verzet zich fel tegen een verbod, maar feit is dat deze kleurstof enkel en alleen dient om een product een ander kleurtje te geven,” klinkt het.

E171 bestaat voor een deel uit zogeheten nanodeeltjes, waar nog maar weinig over bekend is.

Diverse studies brengen deze deeltjes in verband met een verhoogd risico op darmkanker. Daarnaast kunnen ze leverschade veroorzaken.

Meer wetenschappelijk onderzoek

Zelfs het RIVM waarschuwt voor de mogelijke risico’s van het E-nummer.

Het BuRo (onderdeel van de NVWA) pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de link tussen E171 en darmkanker.

[foodwatch]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Christgalactic schreef:

  Dat is inderdaad een goede zaak, maar wat met de rest de rest van de zoals de kunstmatige suiker aspartaam (E951),het neurotoxisch additief monosodiumglutamaat (E621) ed !?! Die zijn nog vele malen schadelijker bijvoorbeeld voor de neurotransmitters.

  Maar nog vele andere ook zoals glutaminezuur, inosinezuur en noem maar op. Smaakversterkers worden toegevoegd omdat we er meer zouden van eten, zodat er meer van verkocht wordt.
  Het belang van het geld is hier althans belangrijker dan de gezondheid van de mens.

  24 likes
  • Margie schreef:

   Niet kopen…zo simpel is het 🙂

   12 likes
   • vladi schreef:

    onzin,het kan niet zo zijn dat voesdel en drankfabrikanten ons bewust legaal vergiften en dat wij als een sherlock holmes uit moeten zoeken wat wel en niet giftig is.

    wat jij klaarblijkelijk niet begrijpt is dat als wij dit geen halt toeroepen,het alleen maar erger word,zoals met alles waar we afhankelijk van zijn.

    fff

    11 likes
    • Shadow1100 schreef:

     Je hebt gezonde, zieke en overleden mensen. Aan de 1e en de 3e groep kan de Big Pharma (BP) niets verdienen. Hun maatje, de voedselindustrie, maakt de 1e groep ziek, o.a. door alle voor onze gezondheid schadelijke toevoegingen in ons door hen (voor)bereide voedsel (blikjes, zakjes, potjes en pakjes) te (ver)stoppen en daardoor komen we in groep 2.
     En die interessante groep moet je vooral niet beter maken want dan verdient BP er niet meer aan. Ook moet je ze niet dood laten gaan. Nee, houd ze wel ziek èn vooral aan de medicijnen, zoals bijvoorbeeld statines tegen een te hoog cholesterol (bewezen leugen). Statines zijn effectief door te voorkomen dat de lever cholesterol aanmaakt. Als gevolg hiervan geeft je lever suiker af in je bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. “Hé,” zegt uw dokter ”en u heeft ook suikerziekte”. Weer een medicijn, insuline, er bij. Enne…. uw bloeddruk is ook wat aan de hoge kant. Ook daar hebben we een pilletje voor. Ik zal u ook maar direct een maagzuurremmer voorschrijven en een laxeermiddel voor het geval dat……
     Kassa!!!!
     De voedselindustrie maakt ons ziek en de Big Pharma maakt ons NIET beter…….

     Voorbeeld:
     Een veelgebruikte bloedverdunner veroorzaakt hartfalen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het medicijn nifedipine wordt geassocieerd met een hoog risico op een plotselinge hartstilstand, zo laat de European Society of Cardiology weten.
     En nu dus E171 (titaniumdioxide) gewoon kankerverwekkend bij inademen.

     17 likes
    • Hansz Pint schreef:

     Ken je de term; Collateral Damage… Ook te vertalen als: om onszelf te verrijken gaan we over lijken… En om dat dan weer te verduidelijken; Google: 200000 doden door medicijnen, dan snap je ut wel…. Hoop ik.

     2 likes
   • Christgalactic schreef:

    Beste Margie, het is niet zo simpel om te vermijden omdat bv E621 in zeer veel bereide voedingsmiddelen zit. Ook staat het soms niet op de verpakking vermeldt, of staat het er wel op “onder het mom van”.
    Eigenlijk zou het debat moeten zijn of dergelijke additieven nodig zijn in de voeding en niet of ze al dan schadelijk zijn voor de mens. Probleem is natuurlijk dat het draait rond het kapitaal van een handje vol mensen. En dat is in alle vertakkingen van onze ontwikkeling (samenleving) zo; de mens dient centraal te staan en niet het ego van enkelen.
    Dat zie je ook in mobiele telefonie; er kunnen al lang mobieltjes op de markt die geen elektrosmog realiseren, maar dit is niet naar de stemming van de handje vol mensen hun spaarpot!!
    Waar een wil is, is een weg.

    6 likes
 • exegese schreef:

  Zijn nu de onderzoeksmethoden methoden zoveel beter of is er voor het grootschalig in gebruik is genomen niet goed onderzocht ? Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kijkt met andere partijen naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van titaniumdioxide in voedsel.

  Is dat dezelfde RIVM als van de frauduleuze stikstofmeting in het milieu ?

  Het wordt tijd dat we onze beleidsmakers en hun malafide organisaties eens onder de loep gaan nemen en een trap onder hun achterste geven als zaken absoluut niet blijken te kloppen. Ook als klokkenluiders worden gemolesteerd zouden we eens wat meer van ons moeten laten horen ! Als men de kluit belazert …….oprotten en nooit meer terugkomen !!!!

  22 likes
 • densie schreef:

  al járen is er een lijst van schadelijke E-nummers….

  doe ZELF onderzoek:

  https://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/

  namaste

  11 likes
 • Piet schreef:

  Hoezo witte kleurstof in bruine mars?!

  3 likes
  • Margie schreef:

   Hoezo eiwit in n bruin ei???

   2 likes
   • vladi schreef:

    je vergelijkt een drumstel met een moersleutel.

    fff

    1 likes
    • Margie schreef:

     Bedoeld als stof tot nadenken Vladi en anderen..:)

     Als we alles op n weegschaal leggen blijft de samenleving en het voorbereide voedsel uit balans
     Eenvoud is leven in harmonie met de natuur en haar oogst…pluk de vruchten en bespaar een hoop ellende

     Wit poeder wordt gebruikt om de oorspronkelijke kleur lichter te maken…geldt ook voor mars en milkyway
     Lekker in de supermarkt laten liggen, vermijden dus

     Debatten hebben weinig nut bewezen…
     Neem je eigen kracht terug…iedereen is en heeft NatuurKracht!!!

     Fijne nieuwe maan dag x

     3 likes
 • Mark schreef:

  WATCH: Cardiologist Slams Joe Rogan: “He’s Funded By Meat Companies!”
  https://www.youtube.com/watch?v=UX0ssckEbvE

  Je hebt geen vlees nodig, sterker nog vlees is net als diesel voor een van origine benzinemotor om even een vergelijking te geven.
  Het is tenslotte de dierlijke vetten die verantwoordelijk zijn voor killer nr 1 = hart en vaatziektes.
  Ja uiteraard eet ik 90 % plantaardig, het is simpel gezegd de juiste brandstof voor onze biochemische fabriek en dat voel je.

  4 likes
  • Philip schreef:

   Je hebt als mensen wel degelijk vlees nodig, wij mensen zijn nu eenmaal omnivoren (alles eters) en mede door die veelzijdigheid van voedsel zijn we gekomen (evolueert) naar het vandaag.
   Ons maag en darmstelsel zijn zo aangepast dat we beide (groen/vlees) wel moeten eten en dus ook gemakkelijk kunnen verteren, we hebben daar ook de micro organismen voor in ons darmstelsel.
   Net om de balans van onze micro organismen te kunnen behouden, moeten we dus wel vlees en groen eten…eens deze balans verstoort is worden we ziek..punt!!

   Het probleem van de westerse voeding is dat het te veel word bewerkt, het is niet meer natuurlijk voedsel.
   Denk hierbij maar aan kleurstoffen, zowel natuurlijke als zeker de kunstmatige/chemische/synthetische stoffen zijn een aanslag op ons als mensen in zijn geheel.
   Bewaarstoffen en smaakstoffen het zelfde verhaal, verpakking (denk maar aan die rotte plastic wat gevaarlijke substanties afgeeft aan het voedsel waar het mee verpakt is) of de micro plastic.

   Men zegt altijd er is geen gevaar of de hoeveelheid van die substanties zijn zo laag dat het geen gevaar voor de mens zou betekenen….wie beslist dat, wie zet die lijnen uit….dat zijn thans steeds de producenten zelf, zei hebben daarin vrij spel, niemand die het echt zal gaan checken, het moet nu eenmaal veel geld opbrengen.
   Geen gevaar!! alles wat we eten is bewerkt, alles wat we doen en laten is bewerkt en zit vol met schadelijke stoffen….een beetje kan geen kwaad nee, maar al die beetjes bij elkaar maakt wel een grote hoop…Hoezo geen gevaar!!
   Dan wel de vraag stellen waarom zoveel kindjes sterven aan kanker of andere onbekende ziektes, want het is allang geen oude mensen ziekte meer.
   Dan wel de vraag stellen waarom de westerse mannen en vrouwen onvruchtbaar worden, we zijn op genetisch vlak op sterven na allang dood!!

   1 likes
   • Henk Azie schreef:

    Hoewel ik geen geloof aanhang, maar wel zodanig was opgevoed, herinner ik mij dat in genesis vermeld is dat al het gewas, vruchten,noten etc ter voeding was. Voor de eerste mens adam en eva. Nergens staat er dat beesten goed waren voor consumptie. Zomaar een gedachte gang. Dus ik zou niet te hard roepen dat de mens een omnivoor is, lijkt me dat adam als herbivoor geschapen was.

    3 likes
    • Philip schreef:

     Religie moet je er niet bij gaan halen AUB.

     De eerste mensen waren jagers, het is pas na het ontstaan van de landbouw dat men gewassen zijn gaan telen, voorheen moest men met de seizoenen mee gaan.

     Dus ja wij mensen zijn omnivoren, daar is en kan trouwens geen discussie over bestaan..dat zijn de Feiten!!

     0 likes
     • Henk Azie schreef:

      Genesis is geschiedschrijving. Voorts is er aardig wat debat gaande op het internet over het onderwerp mens als omnivore of carnivore.
      Hoe de mens is begonnen, dat is wat ik wilde zeggen, hoe de mens geevalueerd is dat zien we nu.
      Zelf lust ik zeer gaarne een biefstuk.

      0 likes
     • Philip schreef:

      Henk [email protected] Genisis is door een 300 tal auteurs geschreven/herschreven en dat is de geschiedenis beschrijving van slechts 1 groep mensen…vandaar dat ik daar geen waarde aan hecht!!

      Wij mensen waren in de beginnen jagers, dat zijn nu eenmaal de wetenschappelijke feiten.
      Natuurlijk zoals eerder al gesteld (eventjes goed inleven) aten we wat de seizoenen brachten, wilde groenten, bessen, noten, vis tot zelfs bepaalde gras soorten, maar vlees/wild was ons hoofdvoedsel en nog steeds trouwens.

      Wat die discussie op het internet betreft, die is al een paar jaren gaande en is vooral ingegeven door die extremistische groenen.
      Er zijn zelfs idioten (ja idioten) politici zelfs, die opteren om massaal baby’s te gaan eten, dat zou namelijk goed zijn voor de Aarde, het milieu.

      Dat neemt niet weg dat de grote veestapel een probleem begint te vormen, maar mits de nodige aanpassingen valt dat allemaal perfect op te lossen en hoeven we niet over te schakelen naar alleen maar konijnen voeder.

      PS: ben zelf een veganist, zelden rood vlees (voornamelijk gevogelte en vis) en niet door de ene of andere hype, alleen omdat ik ziek word van rood vlees (bewerkt vlees/voedsel)

      0 likes
 • Jur schreef:

  Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de overheid (maar eigenlijk het belastinggeld van het volk). En dan is wat Het Voedingscentrum verspreid over ‘gezond’ eten ook nog eens gebaseerd op leugens. Dus. Hoe betrouwbaar en eerlijk is Het Voedingscentrum nu?

  https://www.ahealthylife.nl/het-voedingscentrum-de-leugen-op-tafel/

  7 likes
 • Mark schreef:

  Hallo Robin en medewerkers van nine for news.
  We weten al hoe we aan alle kanten vergiftigt worden.
  Laten we eens kijken hoe we het gezondst mogelijk kunnen leven en waarom plantbased voeding zo in opkomst is.
  Dus misschien wat topics over voeding, je bent tenslotte wat je eet toch?
  Joe Rogan die zichzelf verkocht heeft wil het er liever niet over hebben en boort het de grond in, wat denk je dat dat zegt?

  Vegan Strongman BLASTS Joe Rogan After Being Insulted In Podcast
  https://www.youtube.com/watch?v=JgQhcKS3ES8

  2 likes
  • johan schreef:

   plantbased ja het is mooi idee toch denk ik dat het gaat om balans te vinden in je voeding. balans is de sleutel tot alles eigenlijk. Vind de balans in jezelf zoek het in jezelf focus op je hart in plaats van de mind daar ligt het antwoord!

   Vergeet niet dat het menselijk lichaam een levend organisme is! wat opgebouwd is uit miljarden bacteriën die in harmonie met elkaar samenwerken! Wat dus onderhouden moet worden met levende voedsel!

   Wat wij nu voorgeschoteld krijgen is dode bewerkte kunstmatige voedsel en daar komen die ziektes en kwalen vandaan.

   3 likes
 • Denker schreef:

  Vorige jaar hebben ze bij mij darmkanker geconstateerd, gelukkig is in februari de kwaadaardige tumor uit mijn dunne darm verwijdert. Heel lang heb ik mij zelf afgevraagd hoe het mogelijk was dat ze deze diagnose gesteld hebben omdat ik volgens de artsen niet de leeftijd had voor een dergelijke aandoening. Bedankt Unielever en consorten. Het wordt tijd dat de voedingsindustrie op zijn kop gezet gaat worden en dat het ministerie ingrijpt, en boetes gaat heffen tien keer zo groot als de winst.

  5 likes
 • arnoud schreef:

  “De voedingsindustrie verzet zich fel tegen een verbod”

  Natuurlijk, titaniumdioxide of chemische witte poeder is alleen goed voor hun productieproces en het op goede voet staan met fabrikanten die de stof leveren. Het levert namelijk banen op en het brengt als belangrijkste smaakmaker geld in het laatje. Daar moet je als consument dan je vertrouwen in stellen.

  4 likes
 • PREDATOR schreef:

  Heel gemakkelijk.Wat oma niet kent, eet ik niet..Geen knijpfruit,maar fruit enz enz ..easy

  2 likes
 • Rogier schreef:

  Dit is al heel veel jaren oud nieuws maar klopt het wel want de gehele media liegt? Misschien staat de E wel voor Extra veel of lekker.

  1 likes
 • Gied schreef:

  Mark is een vegetarier en dramt maar door. Moet iedereen maar zelf weten. Als je gezond wil leven ,moet
  je gaan leven zoals je gebroren bent, namelijk naakt en je je hutje bouwen in de bossen, wild jagen ( want @Mark dat deden wij mensen vroeger!! ) en zaden en vruchten plukken. Wij leefden van datgene wat ons voor de neus kwam, en ons metabolisme verdragen kon. Zo leerde men wat te eten was en wat niet.
  Onzin met vegetarisch, je kan vlees hebben, en tegenwoordig is alles bewerkt of behandelt met het een of
  ander middel.
  ga dan in vrijheid wonen, begin je eigen land verbowuen en dieren houden. Boeren dus, want dat is wat je
  voor eigen kost ( letterlijk KOST ) doet. Boeren, land verbouwen voor hje eigen en wat vee houden, in een
  oorspronkelijke wijze die we ooit hebben gepleegd. Is niet meer, door de vele miljarden monden te voeden, en gemakzucht het verdien modelletje.
  Ik verkoop, ik ik koop. Zelf voorzienend en wekren voor je eigen kost is hard en niet gewend aan moderne
  mens. Dus ,…. Amen

  0 likes
 • x

  Check Also

  roel coutinho

  Roel Coutinho over coronavaccin: ‘Succes beslist niet gegarandeerd’

  Robert Redfield, directeur van het Amerikaanse Centrum ...

  huisarts

  Huisarts schrijft manifest tegen 5G: ‘Kan enorme impact hebben’

  Huisarts Liesbeth Adriaansens roept artsen op een ...

  >