Gezondheid

Acht onverwachte ingredienten in fastfood

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Waarom worden eendenveren verwerkt in appeltaart? Welkom in de wondere wereld van voedseladditieven.

Overheidsinstanties oordelen dat deze chemische toevoegingen veilig zijn. Laten we eens kijken naar acht onverwachte ingrediënten in fastfood.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

1. Eendenveren en haar (l-cysteïne)

L-cysteïne wordt voornamelijk verkregen uit eendenveren en menselijk haar. Het is een aminozuur dat gebruikt wordt als broodverbeteraar. Het meeste haar wordt aangeleverd door Chinese vrouwen die het verkopen aan de industrie, meldt CNN.

Volgens Jeanne Yacoubou van The Vegetarian Research Group wordt 80 procent van alle l-cysteïne vandaag de dag verkregen uit veren.

2. Zand

Siliciumdioxide of kiezelzuur wordt gewonnen uit zand. Het wordt vaak toegevoegd aan instantmaaltijden, -soepen, sausmixen en koffiemelkpoeder als antiklontermiddel (E551).

Tot 33 procent van dit silica blijkt zulke kleine afmetingen te hebben dat er sprake is van nanodeeltjes. Over mogelijke gezondheidseffecten van inname van dergelijke deeltjes is nog weinig bekend.

3. Hout

Hout bestaat voor een groot deel uit cellulose. Cellulose wordt aan veel levensmiddelen toegevoegd, van kaas tot sladressing en van muffins tot aardbeiensiroop.

Voedselfabrikanten gebruiken het als stabilisator en verdikkingsmiddel. Daarnaast wordt cellulose gebruikt om minder afhankelijk te zijn van duurdere ingrediënten zoals olie of bloem.

4. Polydimethylsiloxaan

PDMS is een anorganisch polymeer dat silicium bevat en aan veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd als antischuimmiddel, met name aan confituren, marmelade (jam), fruit- en groentenconserven, vruchtensappen, soepen en (frituur)vetten.

PDMS is in de Europese Unie toegelaten onder het E-nummer E900 en wordt ook veel aangetroffen in cosmetica en fastfood.

5. Tert-butylhydrochinon

TBHQ is een aromatische verbinding die wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. Het voedingsadditief wordt veel toegevoegd aan eetbare of etherische oliën en dierlijke en plantaardige vetten.

Daarnaast wordt het toegevoegd als stabilisator of bewaarmiddel aan cosmetische producten, pesticide-formuleringen, lakken en vernissen. Het E-nummer is E319. Het wordt verkregen uit petroleum en McDonald’s gebruikt het voor 18 verschillende producten.

Na jarenlange druk van de voedselindustrie besloot de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het additief goed te keuren op voorwaarde dat het vetgehalte van de producten waar het aan wordt toegevoegd voor maximaal 0,02 procent bestaat uit TBHQ.

6. Kunstmest

Ammoniumsulfaat is een ammoniumzout van zwavelzuur en wordt hoofdzakelijk gebruikt als kunstmest. Het wordt tevens toegevoegd aan herbiciden en pesticiden.

Dit additief (E517) wordt door onder meer fastfoodketens ook gebruikt als stabilisator en broodverbeteraar in brood- en banketproducten.

7. Schildluis

Karmijnzuur wordt gebruikt als kleurstof voor voedingsmiddelen, of in cosmetica zoals lippenstift. De kleurstof wordt ook in alcoholische dranken zoals Campari gebruikt.

Karmijn wordt gewonnen uit de Cochenilleluis, een schildluis die leeft op schijfcactussen. E120 wordt onder meer toegevoegd aan vlees, marinades, bakproducten, desserts, koekjes, ijs, taart, jam, gelatine, sappen, zuivel en sauzen.

Karmijnzuur kan bij kinderen leiden tot hyperactiviteit. Het zorgt voor contactallergie op de huid bij gebruik in cosmetica. Als kleurstof is het bekend als oorzaak van ernstige allergische reacties en anafylactische shock bij mensen die er beroepsmatig mee werken.

8. Separatorvlees

Spuitvlees is een restproduct uit de vleesindustrie. Botten van een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine, de separator, ontdaan van de laatste in de voedingsindustrie verwerkbare vleesresten.

Dit vlees wordt voorts verwerkt in vleesdeeg, kipnuggets, frikandellen, hotdogs en hamburgers. Het wordt in de levensmiddelenindustrie ook wel aangeduid als MRM.

Om bacterieresten te verwijderen wordt separatorvlees soms behandeld met ammonia. Omdat dit goedje zoals verwacht niet al te best smaakt worden als kers op de taart kunstmatige smaakstoffen toegevoegd. Eet smakelijk.

Bron: MNN.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elisabeth Zegeling
Elisabeth Zegeling
11 jaren geleden

Dat wist ik al maar ik vind goed dat jullie hier aandacht aanbesteden. Eet al jaren biologisch een het is bij ons al lang bekend. Als je mensen hierop wijs dan halen ze de schouder en geloven het niet. Maar het is echt zo. Heel goed dat het nu steeds meer bekend wordt. Nu nog de troep uit de supermarkten. Ga er voor.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x