Universum

10 miljard bewoonbare planeten in Melkweg

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bewoonbare planeten draaien mogelijk rond miljarden sterren in de Melkweg, zo blijkt uit grootschalig onderzoek.

Astronomen zijn na zes jaar onderzoek tot de conclusie gekomen dat planeten waar mensen op kunnen leven overal voorkomen in ons sterrenstelsel.

Wetenschappers schatten dat zo’n 10 miljard zonnestelsels in de Melkweg planeten bevatten die leven kunnen herbergen.

Wemelt

De ontdekking suggereert dat het universum wemelt van leven. In de afgelopen 16 jaar hebben astronomen meer dan 700 exoplaneten gevonden. In de meeste gevallen gaat het om Jupiterachtige gasreuzen die op relatief korte afstand rond hun ster draaien.

Astronomen detecteren dergelijke planeten doorgaans door te zoeken naar schommelingen in de positie van de kleurlijn in het spectrum van de ster. Deze schommelingen worden veroorzaakt door de aantrekkingskracht van een nabije planeet.

Gravitationele microlensing

Met deze methode zijn veel grote planeten ontdekt, maar het is op deze wijze nagenoeg onmogelijk kleine planeten te ontdekken, vooral wanneer ze zich op grote afstand van hun moederster bevinden.

Bij het nieuwe onderzoek hebben de astronomen gebruik gemaakt van gravitationele microlensing, een techniek waarbij een micro-zwaartekrachtlens wordt toegepast om exoplaneten te ontdekken.

Licht van een verre ster wordt gebogen en versterkt door het zwaartekrachtsveld van een zich meer op de voorgrond bevindende ster. De aanwezigheid van een planeet in de buurt van die ster leidt ertoe dat het licht van de verre ster gedurende korte tijd een stuk helderder wordt.

Regel

Met behulp van de techniek is in zes jaar tijd een onverwacht groot aantal exoplaneten ontdekt. “In de periode tussen 2002 en 2007 hebben we 500 sterren bekeken,” zei de Deense astronoom Dr. Uffe Gråe Jørgensen van de Universiteit van Kopenhagen. “Bij 10 sterren konden we het effect van een planeet direct waarnemen en voor de andere gebruikten we statistische argumenten om vast te stellen hoeveel planeten er omheen draaien.”

De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature. De bevindingen tonen aan dat bewoonbare planeten meer regel dan uitzondering zijn in ons sterrenstelsel.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x