Gezondheid

“Ik heb altijd gezegd dat er veel meer kennis in de middeleeuwen was dan we denken”

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens Britse onderzoekers kunnen middeleeuwse handboeken een belangrijke bron van ‘nieuwe’ informatie vormen nu bacteriën in hoog tempo ongevoelig worden voor antibiotica. Het is ingewikkeld en duur om een nieuw antibioticum te ontwikkelen, terwijl de afname beperkt zal blijven.

Er bestaan zeker 19 middeleeuwse handboeken die mogelijk een schat aan kennis bevatten, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Nottingham. “Dit onderzoek kan grote gevolgen hebben voor de moderne geneeskunde,” zei expert in Oud-Engels Christina Lee. “Ik heb altijd gezegd dat er veel meer kennis in de middeleeuwen was dan we denken.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Microbiologen van de Universiteit van Nottingham hebben hun resultaten over een middeleeuws geneesmiddel begin april gepresenteerd op een congres in Birmingham. Het team zoekt nu geld om hun onderzoek uit te breiden via crowdfunding.

Eerherstel voor oude medicijnen

Ze maakten een 1000 jaar oud recept tegen oogontsteking en waren stomverbaasd. Het middel bleek te werken tegen MRSA, de multiresistente ziekenhuisbacterie. “Ik kan nauwelijks geloven hoe goed dit medicijn werkt,” zei microbiologe Freya Harrison. “Dit hadden we niet zien aankomen.”

Harrison wil met behulp van middeleeuwse medicijnen infecties behandelen. Het project heet Ancient Biotics. Lee trof in het medisch handboek ‘Bald’s Leechbook’ allerlei recepten aan. Ze vertaalde het, waarna de microbiologen het medicijn maakten.

De wetenschappers verkennen een nieuwe benadering van moderne problemen door het testen van middeleeuwse medicijnen. “Nieuwe strategieën zijn hard nodig, want de kosten voor het ontwikkelen van nieuwe antibiotica zijn hoog en de kans op resistentie is groot,” zei Harrison.

[Trouw]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
9 jaren geleden

dat zeg ik: vertrouw nooit een geschiedkundige

trackback
BOINNK!!! | Eindtijd berichten en nieuwsfeiten verzameld door: Arie Goedhart
9 jaren geleden
duitinzakje
duitinzakje
9 jaren geleden

Natuurlijk was er veel meer kennis in de Middeleeuwen dan wij nu MOGEN weten.

De Middeleeuwen moeten n.l. weggezet worden als duister en achterlijk, niet dan? Het zou mij niet verbazen dat er heel veel boeken en geschriften uit die tijd verborgen worden gehouden voor ons.

De Middeleeuwen waren zeer verlicht en vredelievend – ondanks de enorme chaos die de volksverhuizingen teweeg brachten! De ME waren vooral – althans voor Europa – katholiek, en daar zit het probleeem voor de nieuwe machthebbers: de geldadel, ook wel genoemd ‘nobiltà nera’ oftewel zwarte adel. Die wilden de macht aan de Kerk onttrekken en zijn eerst in het verborgene aan het werk gegaan via infiltratie in het Instituut van de Kerk zelf alswel door corrumpering en omkoping van de seculiere machthebbers van toen en nu steeds meer in het openbaar via hun bankenkartels en internationale instituten zoals VN en EU. En wij, zogenaamd levend in een kennissamenleving zijn gereduceerd tot belastingslaven die met goedkope televisie zoet gehouden en in onze laagste energieën vastgehouden worden. Wij zijn tegenwoordig dommer dan de mensen van toen. In de ME, maar zelfs eenvoudige boeren begin twintigste eeuw hadden meer kennis in huis dan de afgestudeerde braverik met een schudieschuld op zijn rug nu.

De mensen wisten vroeger goed te leven met de kennis die van generatie op generatie overging en steeds weer in de praktijk werd getoetst en eventueel aangepast. Daar hadden ze helemaal geen academisch geschoolde kwibussen voor nodig.

Het onderwijs van nu is sowieso een veel te duur betaalde brainwash- en propagandamachine geworden. ‘De vis wordt duur betaald’ zei Kniertje in het toneelstuk Op Hoop van Zegen. Er lieten nogal wat vissers het leven omdat ze door de heren op gammele boten het water opgestuurd werden. Wij zouden kunnen zeggen tegenwoordig ‘Ons Knechtschap Wordt Duur Betaald’, omdat wij onze eigen aangeleerde afhankelijk zelf moeten bekostigen.

een lezer
een lezer
9 jaren geleden

Als het ebolavirus het haalt op de mens, dan heeft het ebolavirus meer kracht.
Dit wil zeggen, een betere persoonlijkheid (houdt van de vrijheid, eet nogal gezond, voert onderling geen oorlog).
Maar toch ook nog, verre van ideaal.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x