Homepagina » Gezondheid » “Ik heb altijd gezegd dat er veel meer kennis in de middeleeuwen was dan we denken”
“Ik heb altijd gezegd dat er veel meer kennis in de middeleeuwen was dan we denken”

“Ik heb altijd gezegd dat er veel meer kennis in de middeleeuwen was dan we denken”

Volgens Britse onderzoekers kunnen middeleeuwse handboeken een belangrijke bron van ‘nieuwe’ informatie vormen nu bacteriën in hoog tempo ongevoelig worden voor antibiotica. Het is ingewikkeld en duur om een nieuw antibioticum te ontwikkelen, terwijl de afname beperkt zal blijven.

Er bestaan zeker 19 middeleeuwse handboeken die mogelijk een schat aan kennis bevatten, zeggen wetenschappers van de Universiteit van Nottingham. “Dit onderzoek kan grote gevolgen hebben voor de moderne geneeskunde,” zei expert in Oud-Engels Christina Lee. “Ik heb altijd gezegd dat er veel meer kennis in de middeleeuwen was dan we denken.”

Microbiologen van de Universiteit van Nottingham hebben hun resultaten over een middeleeuws geneesmiddel begin april gepresenteerd op een congres in Birmingham. Het team zoekt nu geld om hun onderzoek uit te breiden via crowdfunding.

Eerherstel voor oude medicijnen

Ze maakten een 1000 jaar oud recept tegen oogontsteking en waren stomverbaasd. Het middel bleek te werken tegen MRSA, de multiresistente ziekenhuisbacterie. “Ik kan nauwelijks geloven hoe goed dit medicijn werkt,” zei microbiologe Freya Harrison. “Dit hadden we niet zien aankomen.”

Harrison wil met behulp van middeleeuwse medicijnen infecties behandelen. Het project heet Ancient Biotics. Lee trof in het medisch handboek ‘Bald’s Leechbook’ allerlei recepten aan. Ze vertaalde het, waarna de microbiologen het medicijn maakten.

De wetenschappers verkennen een nieuwe benadering van moderne problemen door het testen van middeleeuwse medicijnen. “Nieuwe strategieën zijn hard nodig, want de kosten voor het ontwikkelen van nieuwe antibiotica zijn hoog en de kans op resistentie is groot,” zei Harrison.

[Trouw]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • wolfje schreef:

  dat zeg ik: vertrouw nooit een geschiedkundige

 • duitinzakje schreef:

  Natuurlijk was er veel meer kennis in de Middeleeuwen dan wij nu MOGEN weten.

  De Middeleeuwen moeten n.l. weggezet worden als duister en achterlijk, niet dan? Het zou mij niet verbazen dat er heel veel boeken en geschriften uit die tijd verborgen worden gehouden voor ons.

  De Middeleeuwen waren zeer verlicht en vredelievend – ondanks de enorme chaos die de volksverhuizingen teweeg brachten! De ME waren vooral – althans voor Europa – katholiek, en daar zit het probleeem voor de nieuwe machthebbers: de geldadel, ook wel genoemd ‘nobiltà nera’ oftewel zwarte adel. Die wilden de macht aan de Kerk onttrekken en zijn eerst in het verborgene aan het werk gegaan via infiltratie in het Instituut van de Kerk zelf alswel door corrumpering en omkoping van de seculiere machthebbers van toen en nu steeds meer in het openbaar via hun bankenkartels en internationale instituten zoals VN en EU. En wij, zogenaamd levend in een kennissamenleving zijn gereduceerd tot belastingslaven die met goedkope televisie zoet gehouden en in onze laagste energieën vastgehouden worden. Wij zijn tegenwoordig dommer dan de mensen van toen. In de ME, maar zelfs eenvoudige boeren begin twintigste eeuw hadden meer kennis in huis dan de afgestudeerde braverik met een schudieschuld op zijn rug nu.

  De mensen wisten vroeger goed te leven met de kennis die van generatie op generatie overging en steeds weer in de praktijk werd getoetst en eventueel aangepast. Daar hadden ze helemaal geen academisch geschoolde kwibussen voor nodig.

  Het onderwijs van nu is sowieso een veel te duur betaalde brainwash- en propagandamachine geworden. ‘De vis wordt duur betaald’ zei Kniertje in het toneelstuk Op Hoop van Zegen. Er lieten nogal wat vissers het leven omdat ze door de heren op gammele boten het water opgestuurd werden. Wij zouden kunnen zeggen tegenwoordig ‘Ons Knechtschap Wordt Duur Betaald’, omdat wij onze eigen aangeleerde afhankelijk zelf moeten bekostigen.

 • een lezer schreef:

  Als het ebolavirus het haalt op de mens, dan heeft het ebolavirus meer kracht.
  Dit wil zeggen, een betere persoonlijkheid (houdt van de vrijheid, eet nogal gezond, voert onderling geen oorlog).
  Maar toch ook nog, verre van ideaal.

 • brainstormforum schreef:

  We zouden de bibliotheek van het Vaticaan een moeten doorspitten. Als er in die tijd een groep was die zo veel mogelijk voor de rest van het volk wou verbergen dan is het de kerk wel.
  Alles was niet in de lijn met de kerk was werd verboden verstopt en verzwegen.

  • Willie schreef:

   Vandaar die stelselmatige “heksen”- en “anderen”verbrandingen! Was toch een prima methode, dat moet ik ze nageven die Kerk, Elite/)n-Edelen) en aanverwanten. De elitaire macht macht tegen de Rooms-katholieke macht: “Houden jullie ze dom, dan houden wij ze arm”. Is er in wezen iets veranderd?

   • HENNY schreef:

    De heksenverbranding is als oplossingsmodel aan de paus gegeven door een monnik die jarenlang als kluizenaar in de bergen leefde. Hij leefde in een hut in volledige armoede daar een boek schreef en dit had bedacht.
    Hij heeft dit boek later aan de toenmalige paus overhandigd.
    De paus vond het aanvankelijk wel twijfelachtig om dit door te voeren maar heeft uit eindelijk toegestemd toch die verbrandingen als straf toegestaan. Het is een uit de hand gelopen situatie geworden. Met enorme gevolgen in die tijd en vele onschuldige doden heeft gekost. Daar heeft de het Vaticaan voor zover ik het weet nooit zijn excuses voor aangeboden.

    • Frans schreef:

     Daar gold toen ook al ; zinloze moord. Maar voor de opkomende moderne chemie weer niet zinloos.
     Het was een verschrikking in die tijden, Er zijn 6 miljoen vrouwen, die een gedegen kennis van de planten en kruiden hadden, vermoord, verdronken, verbrand. Daar ligt de basis voor de moderne chemie die nu nog steeds dood en verderf zaait. Bv. Monsanto, en consorten. Farmaceutische industrie etc.

    • Willie schreef:

     Nee Henny, nog nooit. En wel voor meer handelingen etc. Een heel grote schandvel is de RK eigenlijk; wat heeft die “wereldmacht” al niet kapot gemaakt: hele bevolkingen en culturen en de mensen in “achterlijkheid” gedompeld, eeuwen- en eeuwenlang. En zoals je kunt zien bij de heden ten dage openbaarmaking van een tipje van de pedofiele praktijken etc., kunnen ze nog niet, zelfs onder dwang, ruiterlijk toegeven hoe zeer dit verbreid is, zeer veel generaties lang. Eerst nog hevig ontkennen en liegen en dan, bij schoorvoetend toegeven, krijgt het publiek een bot toegegooid en daar is de kous dan mee af; grrrrrrr.

 • Bob de Jong schreef:

  Er was ook veel meer kennis, zie dit stukje in Trouw.

  De Grieken, de Romeinen, de Egyptenaren. Ze hadden allemaal dildo’s – Wetenschap – TROUW http://s.trouw.nl/3963370 via @Trouw

 • new atheist world order schreef:

  een korreltje zout doet wonderen.

 • Jan schreef:

  En van wie was die zielige “zie je nou wel ik had het gezegd al. Iedereen het gehoord dat ik het al had gezegd?”
  In dit verhaal?
  Of was dat de jammeraar die ook altijd schrijft. Zoals wij al eerder schreven en dat soort uitspraken

 • Richard schreef:

  Traditionele Chinese geneeswijzen bestaan al duizenden jaren en doen ons nog steeds verbazen.

 • Freba schreef:

  Verbaast mij niet. Hersenen werken n.l. als 10.000 jaar hetzelfde. In de middeleeuwen waren politieke intriges schering en inslag. Niets verandert de laatste 500 jaar. De kogelslinger is een F16 geworden, etc. etc. etc.

 • x

  Check Also

  kasteel

  Mysterieuze grotten en tunnels ontdekt onder kasteel in Polen

  Archeologen hebben onder het kasteel in Olsztyn ...

  zuster

  We verwoesten een hele generatie kinderen. Zuster met 17 jaar ervaring doet boekje open over vaccins

  Zuster Michelle Rowton werkte meer dan 17 ...

  >