Homepagina » Financieel » Naar IJslands voorbeeld: Ierland vervolgt topbankier die economie verwoestte
Naar IJslands voorbeeld: Ierland vervolgt topbankier die economie verwoestte

Naar IJslands voorbeeld: Ierland vervolgt topbankier die economie verwoestte

Een voormalig hoofd van een grote Ierse bank staat in eigen land terecht voor de rol die hij speelde in de financiële crisis in 2008. Dat schrijft The Irish Times.

David Drumm, tussen 2005 en 2008 directeur van de Irish Anglo Bank, is in oktober vorig jaar gearresteerd in Boston en vervolgens uitgeleverd aan Ierland.

Er zijn in totaal 33 aanklachten tegen hem ingediend. Ierland volgt het voorbeeld van IJsland, een land dat de bankiers verantwoordelijk houdt voor hun rol in de bankencrisis.

120 getuigen

Drumm zou betrokken zijn geweest bij transacties ter waarde van in totaal zeven miljard euro. In 2010 boekte de grote bank een verlies van 17,5 miljard euro.

De oud-topman van de Irish Anglo Bank week in 2009 uit naar de Verenigde Staten en weigerde in eerste instantie mee te werken aan het onderzoek. Er worden tijdens het proces 120 getuigen gehoord.

10 jaar cel

Drumm hangt een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar boven het hoofd. IJsland en Ierland houden criminele bankiers verantwoordelijk voor hun directe betrokkenheid bij de economische verwoesting in 2008. In andere landen, waaronder de VS, gebeurt precies het tegenovergestelde.

IJsland heeft al 26 bankiers veroordeeld tot in totaal 74 jaar gevangenisstraf. Tegen anderen loopt momenteel nog een proces. In Amerika, maar ook in Nederland, werden banken met belastinggeld uitgekocht door de overheid.

[MintPress News]


Vond je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Nederland zal nooit volgen. Waarom? Heel simpel. Werkelijk in alles zijn wij laf. Dat is ook gebleken in de geschiedenis en nu. Zeer spijtig om dat zo te zeggen.

  34 likes
  • Heb geduld.Ook zal Nederland zal volgen.Wij burgers worden steeds bewuster dat wij dit niet meer langer zullen toestaan.

   17 likes
   • Als een ieder wacht totdat de ander in beweging komt, dan is het al te laat. En op het moment dat de bevolking wel in beweging komt – na 10-20 jaar (te laat dus) – dan is de staat (Nederland/Amerika) al met iets nieuws bezig.

    7 likes
   • Nederlanders (ook ik) worden inderdaad steeds bewuster, we weten allemaal hoe het moet (behalve de politiek?), maar sussen voortdurend ons geweten.

    5 likes
   • Wat je daar zegt hoop ik vurig met je mee.
    Vandaag lees ik in de Daily Mail dat Saudi Arabië zijn eigen burgers op straat onhoofd en weet ik wat allemaal. En ze vragen zich hardop af waarom het engelse koningshuis zulke dikke vriendjes is met die criminelen in Saudi Arabie.
    Er groeit daar dus ook een bewustzijn. Waar ik naartoe wil is het volgende:
    Hoe lang gaat het duren voordat er hier hardop door pers en politiek geprotesteerd gaat worden tegen Saudi Arabie? Ik ben benieuwd.
    Pers en politiek doen al decennia hun uiterste best om mensen in het donker te laten en te belazeren, dus ik persoonlijk heb nog maar weinig hoop wat dat betreft. Eigenlijk helemaal geen. En daarom hoop ik vurig met je mee dat dan de mensen zelf maar bewust worden van het feit dat onze regeringen zaken doen met criminelen, omdat het zelf ook criminelen zijn. En om geen enkele andere reden

    2 likes
  • vraagje:
   Jij vindt dat een bank niet door de overheid mag gered worden. Dus ook niet de eerlijke spaarder.
   Wie heeft jouw grootouders gered van de Siberische concentratiekampen? Dit nadat Nederland bezet werd door Nazi-Duitsland? Alhoewel men de oorlog goed heeft zien aankomen.
   Moet ik jouw theorie dan toepassen op de ideeën van Poetin? U zegt maar.

   1 likes
   • Dus we moeten de Amerikanen die zelf de Duitse oorlogsmachine financierden tot in de eeuwigheid dankbaar blijven , ondanks dat ze ons van conflict naar conflict sleuren puur vanwege hun economisch belang. Zoets noem je hopeloos naief !!

    5 likes
 2. Gelukkig voor Zalm hebben we in Nederland geen rechters die zulke stappen durven te ondernemen.

  15 likes
  • En wat dacht je van Nout Wellink en Wouter Bos ? Die knijpen hun vuisten ook dicht bij onze corrupte en laffe rechters en toezichthouders in Nederland. Met name Nout Wellink heeft er persoonlijk voor gezorgd dat onze economie tot de grond toe afgebroken werd, en zegt later schouderophalend dat hij er echt niets aan heeft kunnen doen. Als je daar met zo’n salaris en wanprestaties mee weg kunt komen is niet hij de hoofdschuldige maar de toezichthouders en rechters. Het hele old-boys-network moet aangepakt en achter slot en grendel om ze voor de toekomst van onze economie onschadelijk te maken.

   15 likes
  • De bankmafia kan hier nog steeds doorgaan met graaien en het ontvangen van bonussen.
   Dit alles ten laste van de spaarders en de gepensioneerden,die hiervoor de rekening betalen

   12 likes
  • @[email protected]

   Helaas heb je gelijk [email protected] Dat zal ook inderdaad niet gebeuren, want we hebben in NL geen eerlijke rechtspraak! Lees het “Het Vaatstra Complot” van Wim Dankbaar maar en je bent volledig in beeld hoe rechtspraak in dit altijd maar weer het vermanende vingertje opstekend landje, wordt toegepast!!

   Ik heb de overtuiging, dat over niet al te lange tijd de wereld flink wordt opgeschud en alle leugens, corruptie, malversaties als een flinke regenbui naar beneden vallen en zullen worden vervangen door waarheid = eerlijkheid = zuiverheid = LIEFDE.

   En dat wordt door de mensheid zelf in steeds grotere mate en met HiSpeed-sneltreinvaart zichtbaar gemaakt, hetgeen o.a. bovenstaand artikel aantoont, dus ik geef de hoop niet op, maar ben blij deel uit te maken en mee te werken van resp. aan de veranderende wereld. Ja, we mogen nog even de tanden op elkaar zetten, maar LIEFDE is de rode draad, die weer waarachtig gaat worden!

   Met vriendelijke groeten en een prettige Palmpasen voor een ieder, die dit feest viert uit Tukkerland,

   Harrie

   4 likes
 3. Partij voor de Dieren sprak in de Tweede Kamer over Ons Geld:
  Geldschepping niet meer bij private banken.
  https://www.partijvoordedieren.nl/news/geldschepping-is-overheidstaak

  8 likes
  • @Peter,
   heb het filmpje bekeken, het is idd een zeer, maar dan ook zeer goede zaak dat de partij van de dieren zich opwerpt om dit ter sprake te brengen zodat ze er weer over moeten praten. Dit soort dingetjes zijn het begin van het einde van de bankenmaffia. steeds meer mensen worden wakker, we zijn op de goede weg, al duurt het tergend lang.

   6 likes
 4. Nederlanders hebben het veel te druk met Zwarte en Witte Pieten discussies, en met zich intelligent voelen, dan wel met het zingen van liedjes als: “Welkom vluchteling! Welkom in ons land!”, of met Wilders-processen.

  Tja als je ook zo’n niveau hebt…….. Tja dan moet je als thuiszorgers maar inboeten op je salaris, of je “pusjoen” afgepakt krijgen

  En wat na de volgende verkiezingen? Ja wat? Zie je dezelfde bedriegers weer op het pluche zitten

  3 likes
 5. Nederlanders hebben het veel te druk met Zwarte en Witte Pieten discussies, en met zich intelligent voelen, dan wel met het zingen van liedjes als: “Welkom vluchteling! Welkom in ons land!”, of met Wilders-processen.

  Tja als je ook zo’n niveau hebt…….. Tja dan moet je als thuiszorgers maar inboeten op je salaris, of je “pusjoen” afgepakt krijgen

  En wat na de volgende verkiezingen? Ja wat? Zie je dezelfde bedriegers weer op het pluche zitten

  1 likes
 6. och die gouwe ouwe tijd…….toen ze nog aan palen gehangen werden.

  fff

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

soros

Soros schepte in januari op: ‘Ontwrichting economie betekent einde van Trump’

De Amerikaans-Hongaarse miljardair George Soros kondigde in ...