Homepagina » Buitenland » Omstreden handelsverdrag TTIP ‘is regelrechte aanval op onze democratie’
Omstreden handelsverdrag TTIP 'is regelrechte aanval op onze democratie'

Omstreden handelsverdrag TTIP ‘is regelrechte aanval op onze democratie’

Uit gelekte documenten waarover de Britse krant The Independent beschikt, zou blijken dat grote bedrijven en de Amerikaanse overheid een belangrijke stem hebben in de voorbereidende onderhandelingen over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Nog voor het Europees Parlement zijn zegje kan doen.

Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten de Europese wetgeving mee kunnen beïnvloeden en zelfs wijzigen. Voorstanders van het verdrag stellen dat de overeenkomst zorgt voor economische groei, terwijl tegenstanders argumenteren dat TTIP de macht van de grote bedrijven alleen maar verder doet toenemen.

Buitenspel

“Het verdrag is een regelrechte aanval op onze democratie, want op veel terreinen wordt de beleidsvrijheid om zelf regels op te stellen, ernstig ondermijnd,” stelt actiegroep Corporate Europe Observatory (CEO). “Zowel de lidstaten als het Europees Parlement worden buitenspel gezet.”

Europese voorstellen die tegen de Amerikaanse belangen gericht zijn, kunnen dan aangevallen worden, aldus CEO. “Dit bevestigt onze angsten over TTIP,” klinkt het. “Het draait er allemaal om de grote bedrijven meer macht te geven over een zeer breed scala aan regelgeving.”

Buiten nationale rechters om

De actiegroep voegt toe dat er een clausule opgenomen wordt die regelt dat bedrijven landen kunnen aanklagen als zij wetten maken die de winsten van bedrijven aantasten. Dit systeem gaat buiten nationale rechters om, waardoor grote bedrijven torenhoge schadeclaims kunnen indienen tegen overheden.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn de beschuldigingen ongegrond, maar Europarlementariërs als Bart Staes zeggen zich enorm te ergeren aan het gebrek aan transparantie bij de onderhandelingen.

[DeMorgen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Loki schreef:

  TTIP is een regelrechte aanval op de vernietiging van Europa en niet alleen de migrantenstroom zoals die willens en wetens is georganiseerd. Organisator, propagandist en zionist George Soros heeft niet een vinger in de pap te Brussel maar een flinke honkbal knuppel.
  Is de mensheid nou zo blind geworden hoe de VS zijn dictatuur en wil over de wereld verspreid voor grote financiële belangen van oligarchen die niet anders doen dan ontwrichtingen van maatschappij, milieu en wereldvrede.

  25 likes
  • Ph schreef:

   “Is de mensheid nou zo blind geworden hoe de VS zijn dictatuur en wil over de wereld verspreid voor grote financiële belangen van oligarchen die niet anders doen dan ontwrichtingen van maatschappij, milieu en wereldvrede”

   Ze zijn niet blind, ze zijn dom en laten zich gewillig naar de slachtbank leiden!!

   13 likes
   • an argie schreef:

    Men beseft het echt wel, men weet alleen niet wat men er aan kan doen.
    Het maakt namelijk niet uit waar men op stemt… Iedere politicus is in handen van de Zionisten, de daadwerkelijke puppet masters.

    Zo lang we met zijn allen gaan stemmen, verandert er totaal niets.

    De oplossing is: GEEF GEEN TOESTEMMING! GA NIET STEMMEN!!!!

    0 likes
    • Ph schreef:

     Ik ben 3 federale verkiezingen niet gaan stemmen, had ik nog een keer niet gaan stemmen (4 keer) dan verloor ik de plicht om te stemmen.
     Maar het probleem is dat niet stemmen ook niets oplost, want mijn niet stem gaat automatisch naar de meerderheid (of ik dat nu wil of niet)

     Dus stemmen of niet stemmen, maakt niets uit, de politiek doet wat zij willen, of beter gezegd, wat de bedrijven en banken willen!!

     0 likes
     • an argie schreef:

      Nope, de stem gaat niet automatisch naar de meerderheid. De stem wordt niet meegerekend.
      Dit is iig onder het Nederlandse kiesrecht het geval.

      Hoe het in Vlaanderen zit weet ik niet.
      Maar wordt je stem toch meegerekend, stem dan blanco.
      Daarmee heb je aangegeven dat er geen partij is op wie je wilt stemmen.

      0 likes
     • Ph schreef:

      an [email protected] Ik ben een Belg, daarom, niet stemmers hun stem gaat uiteindelijk naar de meerderheid. (als ik het nog goed voor heb, waren er de laatste federale verkiezingen rond de 8-13% niet stemmers en dat getal loopt al vele verkiezingen gestaag op)
      In België kun je ook niet meer blanco of ongeldig stemmen, gezien het Digitaal/computer stemmen is ingevoerd, waarbij je verplicht bent om te stemmen.

      Vergeet niet, iedere echte Belg heeft een stem Plicht, een immigrant heeft een stem Recht…net als Nederland.

      0 likes
  • Rikk schreef:

   Volgens mij is “De Mens” helemaal niet zo blind maar wordt er niet veel meer gedaan dan op een forum ” tegen zijn” en een enkele verdwaalde protest demonstratie die natuurlijk ook geen zoden aan de dijk zet. Komt het tot een echte volksbeweging dan worden de leiders ervan geëlimineerd.
   Als eenling kun je hooguit zo min mogelijk meedoen met al dat “grote geweld”, het systeem misbruiken waar mogelijk en een beetje respect tonen voor je individuele medemens.

   Iets waar massaal geen aandacht aan geschonken wordt, bestaat ook niet.

   3 likes
   • Ph schreef:

    Er kan niets gedaan worden tegen een dictatuur, waar een minderheid de plak zwaait wetten/regels opstellen tegen de meerderheid, waardoor het geen zin heeft om met zijn allen de straat op te komen.

    In België alleen al zijn er jaarlijks enkele betogingen, tegen de verhoogde pensioenen, belastingen, het beleid etc..tot dus ver haalt het niets uit.
    In België alleen al zijn er jaarlijks stakingen, na een week geven ze er de brui aan, want dat is een verlies aan inkomen wat broodnodig is om de maandelijkse facturen te betalen.

    Mensen worden gegijzeld, waardoor die minderheid/dictatuur de touwtjes stevig in handen hebben.
    Maak je te veel van je oren, dan word je opgepakt, dan ben je mentaal ziek of word je berecht op basis van de anti terrorisme wet als je geweld gebruikt.

    Het systeem is rot, de meerderheid weet dat, maar het is die minderheid/dictatuur die het systeem in ere houden, of aanpassen naargelang hun behoeften, waardoor de meerderheid gewillig en slaafs maar mee volgen, ze hebben toch geen keuze…en die minderheid/dictators weten dat ook.

    Er is maar 1 oplossing en dat is het zelfde doen als de mensen (meerderheid) in de midden en late middeleeuwen hebben gedaan met dat uitschot (ik mag dat niet luidop zeggen, anders word ik berecht op basis van het aanzetten van haat en tweedracht en of op basis van de anti terrorisme wet/wetten (dictatuur doet dat ook wel maar zij mogen dat, zij verschuilen zich achter hun politie/diplomatie onschendbaarheid)

    4 likes
    • an argie schreef:

     Dat men zich kan verschuilen achter politieke/ juridische onschendbaarheid, komt doordat op het Europese continent het civiel recht geldt.
     Dit civiel recht is gebaseerd op het kerkelijk recht; de Pax Romana.

     Mensenrechten vallen onder het gewoonterecht. (Common Law)
     DIT GELDT NIET IN EUROPA.

     De laatste keer dat er een rechtszaak is geweest onder het gewoonterecht (en dit was geen rechtsspraak!) waren de Neurenberger Tribunalen.

     DIT WERD GEDAAN ZODAT MEN ZICH NIET KON BEROEPEN OP ÉÉN OF ANDERE VORM VAN JURIDISCHE ONSCHENDBAARHEID!

     0 likes
 • BerendW schreef:

  Amerika heeft invloed over de EU,NAVO en de VN (waar Rusland en China nog voor enig even gewicht zorgen) TTIP is niets anders dan een Verdrag dat ervoor zorgt dat Europa de reedt van Amerika achterna loopt, ook op 6 april zal het goedgelovige Volk weer in de propaganda uit Washington en Brussels gaan stinken, ik zeg Nee. Done with this games.

  23 likes
 • Eli020 schreef:

  Het wordt altijd mooi verpakt en er wordt je verteld dat voor de groei van onze economie zo’n verdrag essentieel is. Dan laten ze nog wat sprekende poppen in de talkshows langskomen die wel zullen praten over de gevaren maar dat volledig zullen bagatelliseren. Je ziet het nu al met het associatieverdrag, ook hier wordt de handel erbij betrokken maar je hebt niet per definitie een handelsverdrag nodig om handel te drijven. Dit verdrag is puur en alleen bedoeld om de multinationals boven soevereine regeringen te plaatsen. Meer geld hadden ze al, en nu ook nog eens meer macht!? Denk niet dat veel mensen, buiten de alternatieve media, het werkelijke gevaar zien.

  13 likes
 • peter schreef:

  Het is heel simpel. Handel is goed voor de economie en je bent vrij om te handelen of dat niet te doen. Wanneer je wel handelt loop je ondernemersrisico. Dit risico heb je niet af wentelen op de belastingbetaler, en vooral niet wanneer je daarbij je eigen rechters kunt aanstellen en daarmee de rechter die wordt betaald door de belastingbetaler om diens collectieve recht te waarborgen, passeert.

  handelaren kun je hier moeilijk op aankijken, dit gedrag is hun natuur en moet geremd worden. Degene die je hierbij echt streng moet aankijken is de wetgever die dit allemaal maar faciliteert tenzij je als bevolking hiertegen opstaat.

  8 likes
  • an argie schreef:

   Er is handel en er is handel.
   Deze mensen (lees psychopaten) willen alleen maar zoveel mogelijk winst, ongeacht de consequenties.

   TTIP moet er voor zorgen dat wanneer bedrijven a.g.v. wetgevingen winsten mislopen, dit verlies aan winst (lees dikke duimen theorie) kan worden verhaald op de belastingbetaler.

   Wanneer het in een land bijv. verboden is om aan genetische manipulatie te doen, kunnen bedrijven als Monsanto miljarden aan schadeclaims in gaan dienen, die wij als bevolking zullen gaan merken!

   0 likes
 • Freba schreef:

  Monsanto, Loewenstein ( grote graanmanipulator in WWI en daardoor miljardair) Rockenfeller, Rothschild, Kock, Getty, Goldman Sachs EN de Russisch oligarchen; THEY RULE THE WORLD. En niet Erdogan, Rutte of Merkel of wie dan ook. Zij zijn slechts schetsfiguren aan de zijkant. En als je niet luistert word je in diskrediet gebracht. Strauss Kahn (vind in NY maar een Frans sprekende hoer) Clinton met Lewinsky. Putin, vermeend misbruik minderjarigen, etc. etc. Ben benieuwd wanneer Trump “gepakt” wordt. Een van de weinigen die totaal lak heeft aan bovenvermelde families. Kijk er niet van op, als hij wordt geliquideerd, net als de Kennedy’s, die wilden ook niet luisteren, naar m.n. de wapenlobby. Uit de V.S. komt niets fatsoenlijk. Slechte auto’s, vet vreten en waardeloze vliegtuigen die maar niet door de tests komen. En bovendien een waardeloze munt.

  7 likes
 • kiaora schreef:

  Ze hebben al lang de totale macht…En onze politici hebben niets in te brengen. Democratie is een illusie en de menselijke norm is allang bij het oud vuil gezet (mensonterende toestanden bij bijstand, dwangarbeid, zorg uitholling maar wel hoge premie, hoge belastingen, voedselbanken, daklozen, pensioen diefstal en “verwarde”mensen en zelfmoorden etc. etc.) wat de elite wil gebeurt gewoon of we het nu leuk vinden of niet.. Maar goed, ondanks dit alles moeten we toch een poging doen deze zeer bedenkelijke deal te stoppen..
  Net zoals wachtgeld !! Zodra dat weg is worden de (bijstand-)regels en zorgkosten en dergelijke heeeeel vlot aangepast en menswaardiger gemaakt omdat de hogere kaste dan ook zelf aan de beurt zou kunnen komen…

  4 likes
  • Silbereye schreef:

   De politieke partijen zijn decennia geleden geïnfiltreerd en omgekocht door de VVD en hun Amerikaanse vriendjes het begon ergens met premier Kok.
   Onze hoop en ogen zouden nu gericht moeten zijn op Rusland deze kan tegenwicht bieden in onze hedendaags ellende, aangezien ons rechtstelsel niet meer functioneert.

   1 likes
 • John schreef:

  Dat mensen (het volk) nog steeds kan lekker gemaakt worden met het begrip ‘economische groei’ Wat heeft heeft het uiteindelijk de mensen gebracht in ons diepe verleden tot heden, waarom denken mensen nog steeds dat “economische groei” aan het einde van een rit ook hen zal verrijken. Het begrip werkt alleen voor onze plunderaars.

  4 likes
 • wolfje schreef:

  als we en masse opstaan is het morgen afgelopen maar ja …

  3 likes
 • rosa schreef:

  Dus Mensen doe er niet meer aan mee!! Dat kan…..er zijn banken die willen vernieuwen we kunnen massaal rechtzaken beginnen pro Deo dan gebruiken we dezelfde wapens als zij doen,,…geef je geld alleen aan spullen dingen die eerlijk verhandeld zijn enz. Lever kritiek maar leef er ook naar!

  0 likes
  • Ph schreef:

   Banken willen alleen vernieuwen in hun voordeel, dus aub, maak je geen illusies!!

   Politiek kan idd op hun eigen terrein op basis van hun eigen wetten gepakt worden, maar dan zijn er nog steeds een paar problemen:
   Geen enkele advocaat heeft daar de ballen voor, want dat betekend carrière zelfmoord.
   Politiek schuilt zich ook achter hun politieke/diplomatieke onschendbaarheid, dus in de praktijk betekend dat ze zich niet aan de wetten moeten houden zoals u en ik…vandaar ook dictatuur, anders zouden wetten voor alles en iedereen het zelfde zijn.

   In België hebben we een raad van state, dat is dus een controle orgaan op die politiek, maar zelfs deze raad van state en of hun adviezen worden door de politiek niet gevolgd…denk hierbij maar aan de zgn Turtel taks, waardoor de energie factuur met maar liefst 50% de hoogte ingaat.
   Thans is deze taks niet meer dan een zoveelste taks op energie, iets waar de raad van state en zelfs ook testaankoop al hebben op gewezen…maar die turtelboom trek zich daar niets van aan.

   Er zijn in het verleden heel veel fouten gemaakt, de liberalisering/privatisering van de nutsbedrijven, denk maar aan gas/elektriciteit en water, maar ook de centrale banken, ziekenzorg, rusthuizen tot zelfs onderwijs er aan toe, waardoor die facturen ondertussen onbetaalbaar zijn geworden voor het gewone volk.
   Politiek heeft makkelijk praten natuurlijk, met hun riant inkomen van 4000 tot zelfs 8000 euro per maand, een pensioen van 3000 tot 5000 euro per maand.

   Het andere grote probleem is de Euro, want in feite is ieder land dat meer uitgeeft dan het binnen krijgt, failliet.
   Door de euro is dat te kort alleen maar toegenomen, zijn er meer/hoger taksen en belastingen gekomen, zijn voedsel prijzen en dergelijke onbetaalbaar aan het worden.
   Vroeger sprak men in België over een schuld van pakweg 100/400 miljard Belgische franken (voor de Nederlanders, 1 Gulden was toen 20 Belgische frank) nu spreekt men over een schuld van 50/100 miljard Euro (1 Euro is 40 oude Belgische frank) dat betekend dat de schuld door die Euro minstens is verdubbeld.

   Nog een groot probleem is de Europese unie, waarbij men spreekt van een een gemaakt Europa, op papier wel te verstaan, want de praktijk is heel anders.
   Anders zouden de lonen/kosten overal het zelfde moeten zijn, niet dat een brood in België 3 Euro kost en dat zelfde brood kost in Polen maar 20 Euro cent.

   En in feite kan ik zo nog wel even blijven verder gaan, het punt is, zolang dat er geen eenheid is onder de bevolking, zolang dat bedrijven/banken politiek primeert boven burger politiek, zal er nooit iets gaan veranderen, het word er alleen maar erger op………..de toenemende onvrede en de toenemende armoede zijn daar het levende bewijs van.

   3 likes
 • Freba schreef:

  Allemaal voorspeld in een boek uitgegeven ergens in de 20-tiger jaren bij onze Oosterburen. Dus nu niet zeuren. Wie niet luisteren wil, moet voelen. In Duitsland wordt over honderd jaar een Arc de Triumph neergezet. Blijkt de schrijver wel degelijk gelijk te hebben gehad.

  1 likes
 • Eelke Piers schreef:

  In Brussel lopen heel veel lobbyisten rond die ik normaal omkopers noem. Nu hebben die nog zwaar werk maar als het TTIP verdrag ons door de strot is geduwd dan zijn die overbodig. Het bespaard de bedrijven dan heel veel geld en de bedrijven kunnen dan openlijk ons de wet opleggen

  1 likes
 • Jer schreef:

  De wereld heeft superhelden nodig zoals uit de DC en Marvel Comics/Films als voorbeeld met superkrachten die een eind maken aan alle psychopaten van de illuminati. Want als wij superkrachten hadden, stonden hun kansloos tegen over ons. Meteen einde verhaal voor ze.

  0 likes
  • Ph schreef:

   Wij mensen hebben een grote kracht, namelijk eenheid (eendracht maakt macht) maar het beleid zorgt voor haat en tweedracht (zaai haat, tweedracht en heers)

   Samen staan we sterk, alleen staan we nergens!!

   0 likes
 • x

  Check Also

  italië

  Italië gaat de belastingen VERLAGEN (met ons geld): ‘Dit is echt de bloody limit’

  De Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri ...

  EU

  ‘Enorm schandaal’: EU betaalt Moslimbroederschap €36,5 MILJOEN om ‘Europa te onderwerpen’

  De EU heeft 36,5 miljoen euro overgemaakt ...

  >