Buitenland

Omstreden handelsverdrag TTIP ‘is regelrechte aanval op onze democratie’

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit gelekte documenten waarover de Britse krant The Independent beschikt, zou blijken dat grote bedrijven en de Amerikaanse overheid een belangrijke stem hebben in de voorbereidende onderhandelingen over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Nog voor het Europees Parlement zijn zegje kan doen.

Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten de Europese wetgeving mee kunnen beïnvloeden en zelfs wijzigen. Voorstanders van het verdrag stellen dat de overeenkomst zorgt voor economische groei, terwijl tegenstanders argumenteren dat TTIP de macht van de grote bedrijven alleen maar verder doet toenemen.

Buitenspel

“Het verdrag is een regelrechte aanval op onze democratie, want op veel terreinen wordt de beleidsvrijheid om zelf regels op te stellen, ernstig ondermijnd,” stelt actiegroep Corporate Europe Observatory (CEO). “Zowel de lidstaten als het Europees Parlement worden buitenspel gezet.”

Europese voorstellen die tegen de Amerikaanse belangen gericht zijn, kunnen dan aangevallen worden, aldus CEO. “Dit bevestigt onze angsten over TTIP,” klinkt het. “Het draait er allemaal om de grote bedrijven meer macht te geven over een zeer breed scala aan regelgeving.”

Buiten nationale rechters om

De actiegroep voegt toe dat er een clausule opgenomen wordt die regelt dat bedrijven landen kunnen aanklagen als zij wetten maken die de winsten van bedrijven aantasten. Dit systeem gaat buiten nationale rechters om, waardoor grote bedrijven torenhoge schadeclaims kunnen indienen tegen overheden.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie zijn de beschuldigingen ongegrond, maar Europarlementariërs als Bart Staes zeggen zich enorm te ergeren aan het gebrek aan transparantie bij de onderhandelingen.

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
BerendW
BerendW
7 jaren geleden

Amerika heeft invloed over de EU,NAVO en de VN (waar Rusland en China nog voor enig even gewicht zorgen) TTIP is niets anders dan een Verdrag dat ervoor zorgt dat Europa de reedt van Amerika achterna loopt, ook op 6 april zal het goedgelovige Volk weer in de propaganda uit Washington en Brussels gaan stinken, ik zeg Nee. Done with this games.

Loki
Loki
7 jaren geleden

TTIP is een regelrechte aanval op de vernietiging van Europa en niet alleen de migrantenstroom zoals die willens en wetens is georganiseerd. Organisator, propagandist en zionist George Soros heeft niet een vinger in de pap te Brussel maar een flinke honkbal knuppel.
Is de mensheid nou zo blind geworden hoe de VS zijn dictatuur en wil over de wereld verspreid voor grote financiële belangen van oligarchen die niet anders doen dan ontwrichtingen van maatschappij, milieu en wereldvrede.

Eli020
Eli020
7 jaren geleden

Het wordt altijd mooi verpakt en er wordt je verteld dat voor de groei van onze economie zo’n verdrag essentieel is. Dan laten ze nog wat sprekende poppen in de talkshows langskomen die wel zullen praten over de gevaren maar dat volledig zullen bagatelliseren. Je ziet het nu al met het associatieverdrag, ook hier wordt de handel erbij betrokken maar je hebt niet per definitie een handelsverdrag nodig om handel te drijven. Dit verdrag is puur en alleen bedoeld om de multinationals boven soevereine regeringen te plaatsen. Meer geld hadden ze al, en nu ook nog eens meer macht!? Denk niet dat veel mensen, buiten de alternatieve media, het werkelijke gevaar zien.

peter
peter
7 jaren geleden

Het is heel simpel. Handel is goed voor de economie en je bent vrij om te handelen of dat niet te doen. Wanneer je wel handelt loop je ondernemersrisico. Dit risico heb je niet af wentelen op de belastingbetaler, en vooral niet wanneer je daarbij je eigen rechters kunt aanstellen en daarmee de rechter die wordt betaald door de belastingbetaler om diens collectieve recht te waarborgen, passeert.

handelaren kun je hier moeilijk op aankijken, dit gedrag is hun natuur en moet geremd worden. Degene die je hierbij echt streng moet aankijken is de wetgever die dit allemaal maar faciliteert tenzij je als bevolking hiertegen opstaat.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

24
0
We lezen graag je reactie!x