CoronaBinnenland

Ambulancezorg: aantal reanimaties schoot in 2021 omhoog – ‘Hoe kan dit nou?’

Help anderen door dit met vrienden op je social media te delen!

Eerder dit jaar bleek dat het aantal ambulanceritten in het eerste kwartaal van dit jaar plotseling zeer sterk is gestegen. Ambulancezorg Nederland ‘staat voor een raadsel’. Sommige regio’s kampen met een stijging van 18 procent. “Dat is extreem,” zei voorzitter Han Noten.

“Het aantal ritten heeft zich altijd stabiel ontwikkeld, maar als je opeens over dubbele cijfers gaat praten, dan is er systematisch iets mis. Dit is absurd,” voegde hij toe.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

Ambulancehulpverlener Wilco trok bij CDA-Kamerlid Joba van den Berg aan de bel over het opvallend hoge aantal patiënten met ernstige gezondheidsschade die hij na de injectiecampagne vervoerd heeft.

Slaat alles

“Wat ik de afgelopen coronaperiode heb meegemaakt slaat alles!” schrijft Wilco in de brief, die hij deelde met Zorgmedewerkers Verenigd. Hij merkte op dat ook collega’s vragen begonnen te stellen over het opvallend hoge aantal mensen met bloedproppen.

Ambulancechauffeur Raymond Zuidwijk deed zijn verhaal bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020. Hij vervoerde vorig jaar veel patiënten die drie tot vijf dagen na de eerste coronaprik of soms een week na de tweede prik uitvalsverschijnselen kregen: benauwdheid, embolieën, tia-achtige verschijnselen en beroertes.

Het RIVM heeft intussen gezegd dat Nederland volgend jaar tientallen extra ambulances nodig heeft om aan de vraag te kunnen voldoen. FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen vroeg zorgminister Kuipers waarom de ambulance opeens zo vaak moet uitrukken. Hij kreeg geen duidelijk antwoord.

‘Zeer intensief’ onderzoek

Van Houwelingen vroeg naar de onderliggende data, maar volgens Kuipers zou daar een ‘zeer intensief’ onderzoek voor nodig zijn.

Deze week is het sectorkompas ambulancezorg 2021 gepubliceerd. Dit tabellenboek biedt inzicht in de ambulancesector in beeld en getal.

Wat blijkt? De zogeheten first responder is in 2021 maar liefst 1824 keer vaker ingezet dan in 2020, toen er een dodelijke pandemie zou heersen. De inzet van de first responder is ondersteunend aan de reguliere ambulancezorg. De first responder is een hulpverlener die in afwachting van de komst van de ambulance de reanimatie opstart. In 2020 werd de first responder 3774 keer ingezet, in 2021 maar liefst 5598 keer.

Hoe kan dit nou?

In 2021 steeg ook de vraag naar de rapid responder, een ambulanceverpleegkundige die zelfstandig wordt ingezet bij meldingen waarbij de meldkamer ambulancezorg geen vervoer van de patiënt verwacht. De rapid responder moest in 2021 ongeveer 10.000 keer vaker uitrukken in vergelijking met 2020. Het aantal inzetten ging van 47.289 naar 57.154.

Van Houwelingen richt zich tot Kuipers: “Hoe kan dit nou?”


4.9 96 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

104 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Roepende in de Woestijn
Roepende in de Woestijn
1 jaar geleden

Ja, rara hoe kan dat nou?

Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Dringend nieuwe ambulances bijbestellen, het zal hoognodig zijn…

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
1 jaar geleden

‘Hoe kan dat nou’?
Dat zou je moeten vragen aan Hugo, of Mark, of Sigrid, of Foppe. Die hebben ongetwijfeld het antwoord.

Geen schaap
Geen schaap
1 jaar geleden

Hoe dat kan ? Vraag het de wappies maar !

Back to top button
104
0
We lezen graag je reactie!x