Homepagina » Buitenland » Kunnen we binnenkort een Amerikaanse inval in Nederland verwachten? Omstreden invasiewet leidt tot veel ophef
Kunnen we binnenkort een Amerikaanse inval in Nederland verwachten? Omstreden invasiewet leidt tot veel ophef
Foto: OSeveno Wikimedia Commons

Kunnen we binnenkort een Amerikaanse inval in Nederland verwachten? Omstreden invasiewet leidt tot veel ophef

Al sinds 2002 dreigen de Verenigde Staten met militair ingrijpen tegen het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Een omstreden wet, de zogeheten American Service Members’ Protection Act (ASPA) of ook wel The Hague Invasion Act genoemd, leidde tot veel ophef.

De invasiewet machtigt de Amerikaanse president om met alle middelen, zo nodig met geweld, personen te bevrijden die door of namens het Internationaal Strafhof in Den Haag gevangen worden gehouden.

Niet één keer

De wet verbiedt daarnaast Amerikaanse deelname aan VN-vredesoperaties, tenzij latere berechting door het Strafhof is uitgesloten voor Amerikanen.

Al in 2003, een jaar nadat de wet was aangenomen, leek de invasiewet politiek dood te zijn verklaard.

In Kamerstukken uit de periode 2003 tot en met 2008 wordt niet één keer verwezen naar de zeer omstreden wet.

Ondertussen werkte de VS aan een soortgelijke wet voor België, de Universal Jurisdiction Rejection Act, die het de Amerikaanse president mogelijk moest maken België binnen te vallen.

Dreigement

De Belgische genocidewet geeft Belgische rechtbanken namelijk het recht overal ter wereld misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te onderzoeken.

De wet hoefde er uiteindelijk niet te komen.

Een dreigement van toenmalig minister Donald Rumsfeld dat de VS het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zou sluiten, was genoeg om België de genocidewet te doen intrekken.

In 2018 maakte het Strafhof bekend onderzoek te willen doen naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Afghanistan.

Strafmaatregelen

Aanklaagster Fatou Bensouda wilde ook Amerikaanse misdaden in het onderzoek betrekken.

Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton dreigde gelijk met strafmaatregelen tegen de rechters en aanklagers van het Strafhof.

Ze zouden door Amerikaanse rechtbanken worden vervolgd, hun banktegoeden zouden worden bevroren en ze zouden de VS niet meer inkomen.

Sterven

“We zullen het Strafhof rustig laten sterven,” zei Bolton. “In vrijwel alle opzichten is het voor ons toch al dood.”

De vraag is nu in hoeverre Nederland de dreiging van een Amerikaanse invasie serieus moet nemen.

Bekijk de video hieronder:

[Novini]


Vond je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Duidelijker bewijs kun je niet krijgen: De VS zijn een terroristische organisatie.

  27 likes
  • Hi Henk Azië, dat waren ze zeker, hebben lange tijd hun gang kunnen gaan en zelfs met medewerking van ons de EU”.. Maar nu is het een zinkend schip en proberen ze daar waar mogelijk nog wat te imponeren hier en daar….
   Het is te laat er zijn Landen met visie,Rusland, China b.v…..Als je kijkt waar China de afgelopen weken Havens hebben opgekocht en je kijkt hoe die twee zijderoute’s lopen, lachen….dan is Europa eigenlijk omsingeld , en wel door Chinezen …..Kan Amerika nog zoveel wapens installeren in de EU om Rusland te treiteren, maar ze weten dondersgoed dat ze altijd de verliezende partij zullen zijn, wij de handlangers helemaal , maar dat is onze eigen suffige schuld….Stel dat Amerika probeert met wapens de Russen te imponeren en er valt toevallig een bom/ projectiel op zo’n Chinese haven, dan heb je ineens twee vijanden, nou dat gaat m niet worden natuurlijk……En het gaat snel, al wat de Chinezen doen is gebruik maken van onze onnozelheid ….. Of zoals een Rus vorige week lachend opmerkte wij zijn schakers maar China speelt GO al duizende jaren…. Mensen moeten toch eens meer Confusius e.a lezen, leer je echt veel van….. Dat de hele media er niks van snapt is ook niet verwonderlijk , die brabbelen maar wat..

   17 likes
   • Ha Louise,
    We zijn niet alleen omsingeld, maar ook geinfiltreerd door chinezen. Chinatowns bv. Wel hebben ze altijd aan de economie bijgedragen en zul je weinig of niet bij de sociale dienst zien.
    Ik heb veel met Chinezen gewerkt en communicatie is veelal een probleem. Zij haten de arrogantie van de VS, die denken dat ze de wereld beheersen……
    Hun denk patroon is voor ons soms totaal anders en je moet oppassen voor hun handelingen, die vaak anders uitpakken dan onze logica kon bedenken. En natuurlijk hun geduld.
    Maar de Chinees houd van geld en handel en daarmee gaan ze het winnen van de VS die alleen met geweld denkt te winnen.

    7 likes
    • Jaaaa, ik heb Chinese acupunctuur dokters vrienden, soms maak ik een financiële afspraak en dan krijg ik dat op een briefje of wordt t in m’n oor gefluisterd. Zijn natuurlijk kleine dingen, maar er is altijd respect…….groet Louise..

     4 likes
     • Idd, en respect is de basis van een beschaving. De huidige wereld kan men al geen beschaving meer noemen.
      Grtz

      2 likes
     • Chinezen bemoeien zich met hun eigen zaken en niet met de onze, verder zitten ze niemand in de weg en doppen hun eigen boontjes. Kortom ze vallen niemand lastig! dat is respect gewoon nederige mensen met eergevoel, zou de hele wereld maar zo leven als de chinees.

      2 likes
    • Chinees spelletje is ‘go’ en de VS is goed in schaken dan heb je nog andere spelen waarbij je stoïcijns mag zijn.

     2 likes
  • America valt aan onze jsf stijgen op en vallen ineens zomaar uit de lucht ,blijkt dat de americanen een stiekeme dodemans knop hebben geactiveerd.En de rest van de in america aangeschafte wapens werkt ook ineens niet meer.De americanen activeren een atoombom die al in nederland ligt ,weg nederland
   Welterusten n.l.
   Mvrg,Marcel

   1 likes
  • Zo ook zijn de VS satanisch en demonisch. Als dit tij niet keert leidt deze onrechtvaardigheid tot een ondergang van de mensheid. We zouden als mensheid ons collectief hier tegen moeten verzetten.

   0 likes
 2. Laat ze maar komen en laten wij een wet aannemen die het onmogelijk gaat maken dat Nederlandse staatsburgers uitgeleverd kunnen worden aan Amerika of berecht. En laten we dan gelijk het Pentagon platgooien.
  Wanneer stoppen wij a.u.b met het opvolgen van deze arrogante over het paard getilde (Nazi, ) Natie die denken dat de wereld de U.S.A heet.

  20 likes
 3. Uitstekend interview van cafe Weltschmerz hierover en over de zwijgende Mainstream Media hierover.

  4 likes
 4. Lezen is voor sommige mensen toch wel erg moeilijk.
  Die Amerikaanse wet zegt dat “iedere Amerikaan die gevangen zit in Den Haag (bij het strafhof dus) door Amerika bevrijd zal worden”
  Dat is wat er staat en nergens staat dat het Amerikaanse leger een invasie in Nederland zou doen.
  Denk aan elite groepjes zoals toentertijd bij de gijzeling in Teheran. (wat heb ik toen gelachen met hun flaters!)
  Er moet dan ook nog eens eerst een Amerikaanse soldaat of wat dan ook (spion of zo) beticht worden van oorlogsmisdaden en gearresteerd zijn. En er moeten voldoende bewijzen zijn. Eer het zo ver is…..De Nederlandse AIVD is toch zo een perfecte organisatie tegen spionnen ?

  Blijft natuurlijk een feit dat door het niet erkennen van dit hof Amerika zich onkwetsbaar voelt en ze overal oorlogsmisdaden denken te kunnen uitvoeren . Ze lopen nog een keer tegen de lamp.
  En inderdaad, al die uitleveringsverdragen moeten eens opnieuw onder de loep genomen worden en flink aangepast zodat het gelijk aan 2 kanten is en niet eenzijdig zoals nu.

  5 likes
 5. hahahaha, stelletje jokers.
  een warm onthaal misschien?
  o,nee zijn we te schijterig voor.

  2 likes
 6. Terroristen etc erkennen geen wetgeving en/of rechtbanken, daar ging het mij om

  2 likes
 7. Wat mij betreft mogen ze… En dan die hele smerige BN’er linkse deug kliek, antifa en Kick out Zwarte Piet aanhangers in en rondom Amsterdam arresteren en voor het leven naar Guantanamo bay transporteren…
  Ik droom ff verder….

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Nederland op slot: Rutte-regime zet leger in tegen boeren. Schandalig. Zo ziet het debuut van de dictatuur eruit

Nederland op slot: Rutte-regime zet leger in tegen boeren. Schandalig. Zo ziet het debuut van de dictatuur eruit

De blauwe legervoertuigen die de Franse president ...

Amerika zette 9/11-aanslagen in scène om Irak en andere landen in het Midden-Oosten te verzwakken. Analist windt er geen doekjes om

Amerika zette 9/11-aanslagen in scène om Irak en andere landen in het Midden-Oosten te verzwakken. Analist windt er geen doekjes om

De Verenigde Staten zijn verantwoordelijk voor de huidige ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.