Homepagina » Buitenland » Kunnen we binnenkort een Amerikaanse inval in Nederland verwachten? Omstreden invasiewet leidt tot veel ophef
Kunnen we binnenkort een Amerikaanse inval in Nederland verwachten? Omstreden invasiewet leidt tot veel ophef
Foto: OSeveno Wikimedia Commons

Kunnen we binnenkort een Amerikaanse inval in Nederland verwachten? Omstreden invasiewet leidt tot veel ophef

Al sinds 2002 dreigen de Verenigde Staten met militair ingrijpen tegen het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Een omstreden wet, de zogeheten American Service Members’ Protection Act (ASPA) of ook wel The Hague Invasion Act genoemd, leidde tot veel ophef.

De invasiewet machtigt de Amerikaanse president om met alle middelen, zo nodig met geweld, personen te bevrijden die door of namens het Internationaal Strafhof in Den Haag gevangen worden gehouden.

Niet één keer

De wet verbiedt daarnaast Amerikaanse deelname aan VN-vredesoperaties, tenzij latere berechting door het Strafhof is uitgesloten voor Amerikanen.

Al in 2003, een jaar nadat de wet was aangenomen, leek de invasiewet politiek dood te zijn verklaard.

In Kamerstukken uit de periode 2003 tot en met 2008 wordt niet één keer verwezen naar de zeer omstreden wet.

Ondertussen werkte de VS aan een soortgelijke wet voor België, de Universal Jurisdiction Rejection Act, die het de Amerikaanse president mogelijk moest maken België binnen te vallen.

Dreigement

De Belgische genocidewet geeft Belgische rechtbanken namelijk het recht overal ter wereld misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te onderzoeken.

De wet hoefde er uiteindelijk niet te komen.

Een dreigement van toenmalig minister Donald Rumsfeld dat de VS het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zou sluiten, was genoeg om België de genocidewet te doen intrekken.

In 2018 maakte het Strafhof bekend onderzoek te willen doen naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Afghanistan.

Strafmaatregelen

Aanklaagster Fatou Bensouda wilde ook Amerikaanse misdaden in het onderzoek betrekken.

Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton dreigde gelijk met strafmaatregelen tegen de rechters en aanklagers van het Strafhof.

Ze zouden door Amerikaanse rechtbanken worden vervolgd, hun banktegoeden zouden worden bevroren en ze zouden de VS niet meer inkomen.

Sterven

“We zullen het Strafhof rustig laten sterven,” zei Bolton. “In vrijwel alle opzichten is het voor ons toch al dood.”

De vraag is nu in hoeverre Nederland de dreiging van een Amerikaanse invasie serieus moet nemen.

Bekijk de video hieronder:

[Novini]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Denker
Denker
2 jaren geleden

Laat ze maar komen en laten wij een wet aannemen die het onmogelijk gaat maken dat Nederlandse staatsburgers uitgeleverd kunnen worden aan Amerika of berecht. En laten we dan gelijk het Pentagon platgooien.
Wanneer stoppen wij a.u.b met het opvolgen van deze arrogante over het paard getilde (Nazi, ) Natie die denken dat de wereld de U.S.A heet.

Henk Azie
Henk Azie
2 jaren geleden

Duidelijker bewijs kun je niet krijgen: De VS zijn een terroristische organisatie.

Louise
Louise
Reactie op  Henk Azie
2 jaren geleden

Hi Henk Azië, dat waren ze zeker, hebben lange tijd hun gang kunnen gaan en zelfs met medewerking van ons de EU”.. Maar nu is het een zinkend schip en proberen ze daar waar mogelijk nog wat te imponeren hier en daar….
Het is te laat er zijn Landen met visie,Rusland, China b.v…..Als je kijkt waar China de afgelopen weken Havens hebben opgekocht en je kijkt hoe die twee zijderoute’s lopen, lachen….dan is Europa eigenlijk omsingeld , en wel door Chinezen …..Kan Amerika nog zoveel wapens installeren in de EU om Rusland te treiteren, maar ze weten dondersgoed dat ze altijd de verliezende partij zullen zijn, wij de handlangers helemaal , maar dat is onze eigen suffige schuld….Stel dat Amerika probeert met wapens de Russen te imponeren en er valt toevallig een bom/ projectiel op zo’n Chinese haven, dan heb je ineens twee vijanden, nou dat gaat m niet worden natuurlijk……En het gaat snel, al wat de Chinezen doen is gebruik maken van onze onnozelheid ….. Of zoals een Rus vorige week lachend opmerkte wij zijn schakers maar China speelt GO al duizende jaren…. Mensen moeten toch eens meer Confusius e.a lezen, leer je echt veel van….. Dat de hele media er niks van snapt is ook niet verwonderlijk , die brabbelen maar wat..

Henk Azie
Henk Azie
Reactie op  Louise
2 jaren geleden

Ha Louise,
We zijn niet alleen omsingeld, maar ook geinfiltreerd door chinezen. Chinatowns bv. Wel hebben ze altijd aan de economie bijgedragen en zul je weinig of niet bij de sociale dienst zien.
Ik heb veel met Chinezen gewerkt en communicatie is veelal een probleem. Zij haten de arrogantie van de VS, die denken dat ze de wereld beheersen……
Hun denk patroon is voor ons soms totaal anders en je moet oppassen voor hun handelingen, die vaak anders uitpakken dan onze logica kon bedenken. En natuurlijk hun geduld.
Maar de Chinees houd van geld en handel en daarmee gaan ze het winnen van de VS die alleen met geweld denkt te winnen.

Louise
Louise
Reactie op  Henk Azie
2 jaren geleden

Jaaaa, ik heb Chinese acupunctuur dokters vrienden, soms maak ik een financiële afspraak en dan krijg ik dat op een briefje of wordt t in m’n oor gefluisterd. Zijn natuurlijk kleine dingen, maar er is altijd respect…….groet Louise..

Henk Azie
Henk Azie
Reactie op  Louise
2 jaren geleden

Idd, en respect is de basis van een beschaving. De huidige wereld kan men al geen beschaving meer noemen.
Grtz

Wil
Wil
Reactie op  Louise
2 jaren geleden

Chinezen bemoeien zich met hun eigen zaken en niet met de onze, verder zitten ze niemand in de weg en doppen hun eigen boontjes. Kortom ze vallen niemand lastig! dat is respect gewoon nederige mensen met eergevoel, zou de hele wereld maar zo leven als de chinees.

ankorvat
ankorvat
Reactie op  Henk Azie
2 jaren geleden

Chinees spelletje is ‘go’ en de VS is goed in schaken dan heb je nog andere spelen waarbij je stoïcijns mag zijn.

Kalki
Kalki
Reactie op  Henk Azie
2 jaren geleden

Zo ook zijn de VS satanisch en demonisch. Als dit tij niet keert leidt deze onrechtvaardigheid tot een ondergang van de mensheid. We zouden als mensheid ons collectief hier tegen moeten verzetten.

marcel koningen
marcel koningen
Reactie op  Henk Azie
2 jaren geleden

America valt aan onze jsf stijgen op en vallen ineens zomaar uit de lucht ,blijkt dat de americanen een stiekeme dodemans knop hebben geactiveerd.En de rest van de in america aangeschafte wapens werkt ook ineens niet meer.De americanen activeren een atoombom die al in nederland ligt ,weg nederland
Welterusten n.l.
Mvrg,Marcel

Kalki
Kalki
Reactie op  marcel koningen
2 jaren geleden

Als we die VS 22 B61 opgeslagen kernbommen te Volkel(NB) nu eerst eens opruimen, dan maken we minstens een begin.

Elles
Elles
2 jaren geleden

Uitstekend interview van cafe Weltschmerz hierover en over de zwijgende Mainstream Media hierover.

Elles
Elles
Reactie op  Elles
2 jaren geleden
salvar
salvar
2 jaren geleden

hahahaha, stelletje jokers.
een warm onthaal misschien?
o,nee zijn we te schijterig voor.

Matt
Matt
2 jaren geleden

Lezen is voor sommige mensen toch wel erg moeilijk.
Die Amerikaanse wet zegt dat “iedere Amerikaan die gevangen zit in Den Haag (bij het strafhof dus) door Amerika bevrijd zal worden”
Dat is wat er staat en nergens staat dat het Amerikaanse leger een invasie in Nederland zou doen.
Denk aan elite groepjes zoals toentertijd bij de gijzeling in Teheran. (wat heb ik toen gelachen met hun flaters!)
Er moet dan ook nog eens eerst een Amerikaanse soldaat of wat dan ook (spion of zo) beticht worden van oorlogsmisdaden en gearresteerd zijn. En er moeten voldoende bewijzen zijn. Eer het zo ver is…..De Nederlandse AIVD is toch zo een perfecte organisatie tegen spionnen ?

Blijft natuurlijk een feit dat door het niet erkennen van dit hof Amerika zich onkwetsbaar voelt en ze overal oorlogsmisdaden denken te kunnen uitvoeren . Ze lopen nog een keer tegen de lamp.
En inderdaad, al die uitleveringsverdragen moeten eens opnieuw onder de loep genomen worden en flink aangepast zodat het gelijk aan 2 kanten is en niet eenzijdig zoals nu.

Henk Azie
Henk Azie
2 jaren geleden

Terroristen etc erkennen geen wetgeving en/of rechtbanken, daar ging het mij om

Henk Azie
Henk Azie
Reactie op  Henk Azie
2 jaren geleden

Dit was voor @Matt

Derk
Derk
2 jaren geleden

Wat mij betreft mogen ze… En dan die hele smerige BN’er linkse deug kliek, antifa en Kick out Zwarte Piet aanhangers in en rondom Amsterdam arresteren en voor het leven naar Guantanamo bay transporteren…
Ik droom ff verder….

x

Check Also

viruswaarheid

Oud-vicepresident Hoge Raad vindt dat Viruswaarheid ‘misdadig bezig’ is: ‘Ronduit schokkend’

Gisteren oordeelde de rechtbank in Den Haag ...

viruswaarheid

Rechtszaak Viruswaarheid: ‘We hebben al een mondiale macht die boven de landelijke rechtsstaat staat’

De rechtbank in Den Haag vindt niet ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

18
0
We lezen graag je reactie!x