Homepagina » Buitenland » Amnesty publiceert onthutsend rapport over burgerdoden door aanvallen Amerikaanse coalitie in Syrië
Amnesty publiceert onthutsend rapport over burgerdoden door aanvallen Amerikaanse coalitie in Syrië

Amnesty publiceert onthutsend rapport over burgerdoden door aanvallen Amerikaanse coalitie in Syrië

De coalitietroepen onder leiding van de VS moeten hun militaire operaties in Syrië grondig onderzoeken en de resultaten publiek maken. Dat stelt Amnesty International.

De organisatie onderzocht 11 aanvallen van de coalitie tegen Islamitische Staat (IS) waarbij zo’n 300 burgers zijn gedood.

Amnesty stuurde het rapport eind vorige maand naar het Amerikaanse ministerie van Defensie, maar ontving tot op heden geen antwoord.

Zwaar onderschat

Het rapport is een analyse op basis van verschillende bronnen, waaronder ooggetuigen van aanvallen, foto’s, video’s en satellietbeelden.

De beschikbare gegevens suggereren dat het US Central Command (CENTCOM) mogelijk niet de nodige voorzorgsmaatregelen nam om burgers te beschermen en onwettige aanvallen uitvoerde waarbij burgers werden gedood.

“We vrezen dat de door de VS geleide coalitie zwaar onderschat welke impact hun operaties hebben op burgers in Syrië,” aldus Amnesty-onderzoeker Lynn Maalouf.

“Het beschikbare bewijsmateriaal doet sterk vermoeden dat de coalitie onvoldoende stappen ondernam om schade aan burgers te vermijden. Sommige aanvallen zijn mogelijk buitenproportioneel of willekeurig.”

Niet-transparante houding

“Het is de hoogste tijd dat de volledige omvang van de schade op burgerdoelen in Syrië openbaar wordt en dat er een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek wordt gestart,” klinkt het.

Amnesty vroeg ook aan het Belgische kabinet of het betrokken was bij één van de 11 incidenten. Het kabinet van minister Vandeput weigerde echter te antwoorden op vragen.

De mensenrechtenorganisatie is erg bezorgd over de niet-transparante houding van de Belgische regering.

Onmogelijk

“Het is betreurenswaardig dat België geen informatie wil vrijgeven over uitgevoerde aanvallen in Syrië en de eventuele impact op burgers,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Controle op mogelijke mensenrechtenschendingen door het middenveld en publiek is zo onmogelijk,” voegt hij toe.

Amnesty zegt dat bij vorige burgerdoden, in Pakistan of Afghanistan, vaker is gebleken dat de Amerikaanse legerleiding niet happig is om de eigen schendingen van mensenrechten te onderzoeken of om verantwoordelijkheid te nemen.

[Amnesty]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Phlipinus schreef:

  Ze wijzen liever met de vinger naar de Russen of het Syrische leger, maar naar zich zelf verwijzen, neen dat kan niet, dat past niet in het plaatje dat de Russen en Assad de slechteriken zijn.

  13 likes
   • Phlipinus schreef:

    Rob, in een oorlog heb maar 1 soort verliezers ongeacht aan welke kant je staat, dat zijn nog steeds de gewone mensen.

    Het punt van mijn eerdere reactie is, de VS en Europa wijzen altijd met de vinger naar de Russen en Assad, terwijl dat ze geen haar beter zijn.
    Je gaat trouwens weinig lezen en of zien van die rapporten over de VS en Europa, maar wel over de Russen en of Assad…of ga je dat ook nog ontkennen??

    3 likes
    • Rob ter Horst schreef:

     Waar ontken ik wat?
     En je gaat trouwens weinig lezen en of zien van die rapporten over de VS en Europa, maar wel over de Russen en of Assad?
     Lijkt mij logisch omdat je hier in het westen zit, of dacht je dat ze in Rusland en Syrië wél regime kritische rapporten publiceren van amnesty. Dat gaan Rusland en Syrië zowiezo niet doen, de VS en Europa trouwens wel omdat hier wél onafhankelijke journalistiek is, persvrijheid…

     Maar je hebt gelijk, gewone mensen worden het slachtoffer, vooral kinderen die het goede voorbeeld moeten krijgen van volwassenen, die zich als kinderen gedragen.

     Wat betreft dat gewone mensen het slachtoffer worden, verwijs ik je naar mijn andere reactie van 07:36. Daarin kan je lezen wat er met onschuldige mensen gebeurt wat nine for news niet laat zien, maar als je het rapport van amnesty wél leest, een ietwat ander verhaal. Nu lijkt het volledig de schuld te zijn van de VS, terwijl een deel van de schuld ook bij de ouders van die kinderen lag. Tja, munitie laten produceren in je achtertuin…

     1 likes
   • Rob ter Horst schreef:

    Ben trouwens nog even in het Amnesty rapport gedoken, en na 5 minuten al iets opvallends.
    Er worden 6 satellietopname’s gepubliceerd, 5 van een groepje huizen in Atmeh, en 1 van een andere plek. Van de 5 van Atmeh, zijn 3 van na het bombardement. Ik heb nog niet gekeken of deze beelden kloppen, dat komt nog. Deze tekst staat er bij de satellietopname: “As a result of the strike, a building used by an armed group (highlighted in red) and two adjacent civilian homes (green) were destroyed.”

    Deze tekst staat er echter in het rapport: “I was about 50m away when the air strike happened… Five missiles fell in total. The first fell 10m away from the house, the second and third fell on and next to the house and the last two fell on the building used by Jaysh al-Sunna. We own the building and Jaysh al-Sunna is using it to produce mortar shells but they don’t pay us rent… We found the women quicker under the rubble; the children took a while to find. The [dead] children [of my brother and sister-in-law] had shrapnel injuries. The neighbours had no such injuries but their heads had exploded.”

    De bewoners die ook slachtoffer zijn geworden van dit bombardement, waren ook de eigenaren van het andere gebouw, waar Jaysh al-Sunna zat, die hier mortieren produceerde. Ze lieten hen er gebruik van maken.

    En dan nog even onnozel doen: ““How could they have known that there was an ammunitions factory but not that there were homes with civilians nearby?” Talha al-Amouri asked Amnesty International.”

    Waarom wisten ze wel dat in het ene gebouw munitie werd gemaakt, maar dat in het andere gebouw burgers zaten.

    Ook aan het verhaal van Amnesty zit een bepaald luchtje, die van bommen produceren in de woonkamer, en bij een bom op je dak gaan klagen dat je familie daarbij is gedood…

    2 likes
 • Loki schreef:

  Zou je anders verwachten dan van terreurgroep VS en de vazalstaten, Amnesty???

  11 likes
 • Roy schreef:

  Er staat bij het artikel ook een stukje over de russen.. Vooral het laatste zinnetje even lezen…

  “Amnesty International has researched and published findings on violations of international humanitarian law and human rights violations, including war crimes and crimes against humanity, committed by several parties to the conflict in Syria, namely: the Syrian government and its allies (including Russia), who are responsible for the vast majority of violations”

  3 likes
 • War on Error schreef:

  Duidelijk vb. van de bekende propaganda door A.I.; waarvoor het is opgericht (zie bronnen hieronder). Een beetje alle partijen van slachtingen betichten, als rookgordijn om vooral het beeld van de goede NAVO en de slechte landen die hun soevereiniteit verdedigen erin te blijven hameren. Alsmede voor de PR voor de eigen profilering.

  We weten dat de NAVO zelfs zover gaat als het fabriceren van ‘bewijzen’/onderste stenen. (Bellingcat, aka. Moses Brown, iswm. de gecontroleerde media, en nazi-NAVO-landen; Koenders, Sjaan Hennis).

  15’44: Eric Draitzer, Boiling Frog Post over A.I.: ‘Propaganda Mouthpiece’ voor de State Department; A.I. runt publiciteitcampagnes ‘To Sell The War’.
  Zie 16’57: USAirForce piloot: “Shooting Fish in a Barrel”,
  hoe de US AIRFORCE een raid uitvoerde op vluchtende burgers in Irak. Zie 17’16: Francis Boyle (ex. bestuurslid A.I.) over A.I.: “adjunct to the State Department”;
  en hoe MSF dienstbaar is aan de Franse Inlichtingendienst.
  https://www.youtube.com/watch?v=10JT7SQxp68

  Als A.I. enigszins geloofwaardig zou zijn, zou het het onnozele publiek infomeren over het hoe en waarom van de wapenstromen en huurlingen van het Westen naar IS. Dat is uitvoerig gedocumenteerd, en voor eenieder publiekelijk toegankelijk – alleen de media kijken zorgvuldig de andere kant op . . .

  NATO as a “State sponsor of terrorism”.
  http://www.globalresearch.ca/when-terrorism-becomes-counter-terrorism-the-state-sponsors-of-terrorism-are-going-after-the-terrorists/5496051?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles

  Wordt Syrie net als Libie, Afghanistan, Irak – zwart gemaakt met valse beschuldigingen, en naar nep-democratie gebombardeerd;
  Gisteren is de EU door de globalisten ingenomen dmv. het stille wapen in deze smerige oorlog: CETA. – legalisering van ecocide, genocide (Global Health Care), en meer politiek correct fascisme. We staan er nog bij te juichen ook! 0,1-0,2% extra groei – misschien; en al onze vrijheden daarvoor wéggeven . . . Heef allemaal met elkaar te maken. De slachtpartijen in Syrië worden mogelijk gemaakt met de belastingen die u daarvoor aan de Staat overmaakt.

  2 likes
 • x

  Check Also

  artsen

  Artsen roeren zich: ‘Laat gezonde bevolking naar oude normaal terugkeren’

  Een gastbijdrage van prof. dr. Jean-Luc Gala, ...

  belgische

  1400 Belgische artsen en zorgprofs trekken aan de bel: ‘Er is geen sprake van een killervirus’

  Ruim 300 Belgische artsen en 1100 zorgprofessionals ...

  >