Gezondheid

Antibiotica verhogen kans op chronische darmontsteking

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Door kinderen op jonge leeftijd bloot te stellen aan antibiotica hebben ze meer kans om darmontstekingen te krijgen, zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in de online-editie van het tijdschrift Pediatrics.

Matthew P. Kronman van de Universiteit van Washington in Seattle en zijn collega’s analyseerden medische gegevens van 464 Britse poliklinieken.

De onderzoekers ontdekten dat 748 van de circa miljoen kinderen die tussen 1994 en 2009 werden gevolgd inflammatoire darmziekten (IBD) ontwikkelden. Er zijn twee hoofdvormen van IBD, de colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De symptomen zijn diarree, rectaal bloedverlies en buikkrampen.

Terugdringen

Kinderen die voor hun eerste verjaardag waren behandeld met antibiotica hadden vijf keer meer kans op het krijgen van chronische darmonstekingen dan kinderen die nooit antibiotica hadden gekregen. Hoe meer antibiotica werd voorgeschreven, hoe hoger het risico.

“Blootstelling aan antibiotica op jonge leeftijd wordt geassocieerd met de ontwikkeling van de auto-immuunziekte IBD,” schreven de auteurs. “Onze studie wijst erop dat het terugdringen van antibioticagebruik bij kinderen de gestage toename van het aantal patiënten mogelijk kan afremmen.”

Niet nodig

De afgelopen tien jaar is het aantal kinderen met IBD verdubbeld. Dat is volgens de studie gedeeltelijk te wijten aan het toegenomen gebruik van antibiotica. Kronman voegde toe dat te veel kinderen te snel antibiotica krijgen voorgeschreven wanneer het helemaal niet nodig is.

Ongeveer 35.000 mensen in Nederland hebben IBD. Er is gedurende de afgelopen 25 jaar een duidelijke stijging van het aantal mensen met de ziekte van Crohn te zien en in mindere mate ook van mensen met colitis ulcerosa. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 2500 mensen een chronische darmontsteking vastgesteld.

Verschillende auteurs gaven aan financiële banden te hebben met de farmaceutische industrie.

Bron: Usnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Antibiotica is blind, dus weet het niet dat het ook de goede bacterieën dood, en niet alleen de boosdoener of ziek maker.En dat daar dergelijk gevolgen door onstaan, als chronische darmonstekingen, is dan ook eigenlijk verwachtbaar.Maar de gemiddelde arts zal hierover zwijgen.

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Ik ken mensen die voor elk wissewasje een “kuurtje halen”. Daar kun je tegen praten wat je wilt dat is verspilde energie en ik doe dat dan ook niet meer. Soms moet je mensen niet wijzer maken dan dat ze zijn. Ik gebruik zelf nooit antibiotica. Die mensen die iedere keer een “kuurtje halen” hebben ook altijd wat en zijn eigenlijk al een beetje kasplantjes. Heel eerlijk gezegd zijn dat vaak van die vervelende ziektezeikerds. Vrijwel elk gesprek gaat over ziekten en zo krijgen ze de aandacht. Heel kinderachtig.

mevrouw S.
mevrouw S.
10 jaren geleden

Ik heb begrepen dat in Duitsland de patiënten standaard PRO-BIOTICA voorgeschreven krijgen wanneer ze antibiotica krijgen.

Perzik
Perzik
10 jaren geleden

@ #1:
Het is niet per definitie zo dat een antibioticum alle commensalen (die in dit geval in de darm aanwezig zijn) doodmaakt. Dat de nuttige bacteriën sterven, komt doordat er vanwege die antibiotica (vaak afkomstig van funghi) een omgeving gecreërd wordt die ideaal is voor de vorming van gisten en schimmels in de darm door antibiotica, die de commensalen verdringen. Het is dus niet het antibioticum zelf dat ook de goede bacteriën doodt. Dat is een belangrijk verschil.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x