Homepagina » Gezondheid » Antibiotica verhogen kans op chronische darmontsteking
Antibiotica verhogen kans op chronische darmontstekingen

Antibiotica verhogen kans op chronische darmontsteking

Door kinderen op jonge leeftijd bloot te stellen aan antibiotica hebben ze meer kans om darmontstekingen te krijgen, zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in de online-editie van het tijdschrift Pediatrics.

Matthew P. Kronman van de Universiteit van Washington in Seattle en zijn collega’s analyseerden medische gegevens van 464 Britse poliklinieken.

De onderzoekers ontdekten dat 748 van de circa miljoen kinderen die tussen 1994 en 2009 werden gevolgd inflammatoire darmziekten (IBD) ontwikkelden. Er zijn twee hoofdvormen van IBD, de colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De symptomen zijn diarree, rectaal bloedverlies en buikkrampen.

Terugdringen

Kinderen die voor hun eerste verjaardag waren behandeld met antibiotica hadden vijf keer meer kans op het krijgen van chronische darmonstekingen dan kinderen die nooit antibiotica hadden gekregen. Hoe meer antibiotica werd voorgeschreven, hoe hoger het risico.

“Blootstelling aan antibiotica op jonge leeftijd wordt geassocieerd met de ontwikkeling van de auto-immuunziekte IBD,” schreven de auteurs. “Onze studie wijst erop dat het terugdringen van antibioticagebruik bij kinderen de gestage toename van het aantal patiënten mogelijk kan afremmen.”

Niet nodig

De afgelopen tien jaar is het aantal kinderen met IBD verdubbeld. Dat is volgens de studie gedeeltelijk te wijten aan het toegenomen gebruik van antibiotica. Kronman voegde toe dat te veel kinderen te snel antibiotica krijgen voorgeschreven wanneer het helemaal niet nodig is.

Ongeveer 35.000 mensen in Nederland hebben IBD. Er is gedurende de afgelopen 25 jaar een duidelijke stijging van het aantal mensen met de ziekte van Crohn te zien en in mindere mate ook van mensen met colitis ulcerosa. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 2500 mensen een chronische darmontsteking vastgesteld.

Verschillende auteurs gaven aan financiële banden te hebben met de farmaceutische industrie.

Bron: Usnews.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Antibiotica is blind, dus weet het niet dat het ook de goede bacterieën dood, en niet alleen de boosdoener of ziek maker.En dat daar dergelijk gevolgen door onstaan, als chronische darmonstekingen, is dan ook eigenlijk verwachtbaar.Maar de gemiddelde arts zal hierover zwijgen.

  0 likes
 2. Ik ken mensen die voor elk wissewasje een “kuurtje halen”. Daar kun je tegen praten wat je wilt dat is verspilde energie en ik doe dat dan ook niet meer. Soms moet je mensen niet wijzer maken dan dat ze zijn. Ik gebruik zelf nooit antibiotica. Die mensen die iedere keer een “kuurtje halen” hebben ook altijd wat en zijn eigenlijk al een beetje kasplantjes. Heel eerlijk gezegd zijn dat vaak van die vervelende ziektezeikerds. Vrijwel elk gesprek gaat over ziekten en zo krijgen ze de aandacht. Heel kinderachtig.

  0 likes
 3. Ik heb begrepen dat in Duitsland de patiënten standaard PRO-BIOTICA voorgeschreven krijgen wanneer ze antibiotica krijgen.

  0 likes
 4. @ #1:
  Het is niet per definitie zo dat een antibioticum alle commensalen (die in dit geval in de darm aanwezig zijn) doodmaakt. Dat de nuttige bacteriën sterven, komt doordat er vanwege die antibiotica (vaak afkomstig van funghi) een omgeving gecreërd wordt die ideaal is voor de vorming van gisten en schimmels in de darm door antibiotica, die de commensalen verdringen. Het is dus niet het antibioticum zelf dat ook de goede bacteriën doodt. Dat is een belangrijk verschil.

  0 likes
 5. [quote name=”Perzik”]@ #1:
  Het is niet per definitie zo dat een antibioticum alle commensalen (die in dit geval in de darm aanwezig zijn) doodmaakt. Dat de nuttige bacteriën sterven, komt doordat er vanwege die antibiotica (vaak afkomstig van funghi) een omgeving gecreërd wordt die ideaal is voor de vorming van gisten en schimmels in de darm door antibiotica, die de commensalen verdringen. Het is dus niet het antibioticum zelf dat ook de goede bacteriën doodt. Dat is een belangrijk verschil.[/quote]

  Och weer eentje die uit hoofde van beroep verwarring poogt te zaaien.

  0 likes
 6. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Perzik”]@ #1:
  Het is niet per definitie zo dat een antibioticum alle commensalen (die in dit geval in de darm aanwezig zijn) doodmaakt. Dat de nuttige bacteriën sterven, komt doordat er vanwege die antibiotica (vaak afkomstig van funghi) een omgeving gecreërd wordt die ideaal is voor de vorming van gisten en schimmels in de darm door antibiotica, die de commensalen verdringen. Het is dus niet het antibioticum zelf dat ook de goede bacteriën doodt. Dat is een belangrijk verschil.[/quote]

  Och weer eentje die uit hoofde van beroep verwarring poogt te zaaien.[/quote]

  Ik weet niet wat voor verwarring ik hier mee zou moeten zaaien. Heb er ook geen enkel belang bij. Ik probeer jullie enkel uit te leggen hoe het in elkaar zit. Wees daar blij mee en doe er je voordeel mee. Zeik een ander niet meteen af omdat het jou verwart (?). Beetje jammer van je reactie.

  0 likes
 7. Het is en blijft een aardbewoner.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

duitse

Duitse arts slaat alarm: ‘100.000 doden door coronamaatregelen’

De coronamaatregelen zijn overdreven, zei arts Heiko ...

halsema

‘Halsema zet links boven de wet en dat is corrupt. Ze moet aftreden’

In Amsterdam waren vandaag duizenden mensen op ...