Gezondheid

Ziekenhuizen worden beloond voor slechte zorg

Help mee door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In bepaalde gevallen worden ziekenhuizen niet slechter van ziekenhuisinfecties of heropnames van patiënten. Integendeel, het levert ze extra geld op.

Hoogleraar gezondheidseconomie Lieven Annemans van de UGent hield in totaal 45 ziekenhuizen tegen het licht en bracht in kaart hoeveel die twee fenomenen aan de Belgische ziekteverzekering kosten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens Annemans heeft gemiddeld 5,9 procent van alle ziekenhuisopnames in België, ruim 218.000, te maken met een infectie die is opgelopen tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Die extra opnames kosten de gezondheidszorg jaarlijks meer dan een half miljard euro (533 miljoen).

Meer inkomsten

Annemans merkte grote verschillen op tussen ziekenhuizen. Bij het ‘beste’ ziekenhuis had 3,7 procent van alle opnames te maken met ziekenhuisinfecties. In het ergste geval liep dat aandeel op tot 9,7 procent.

Daarnaast is gebleken dat 1,5 procent van alle ‘genezen’ patiënten binnen een maand opnieuw wordt opgenomen met exact dezelfde klachten. Aan al die wederopnames hangt een prijskaartje van 280 miljoen euro per jaar. Opnieuw werden grote verschillen aangetroffen. In het best presterende ziekenhuis werd 1,1 procent van de patiënten na drie maanden opnieuw opgenomen, tegen 6,4 procent in het slechtst presterende ziekenhuis.

“Wanneer een ziekenhuis onzorgvuldig omspringt met de hygiëne, waardoor patiënten extra zorg nodig hebben, kost dat de ziektekostenverzekering geld, maar het ziekenhuis krijgt meer inkomsten,” legde Annemans uit.

Belazeren

Veel ziekenhuizen worden bovendien onder druk gezet om opnames zo kort mogelijk te houden, waardoor de kans dat mensen niet genezen naar huis worden gestuurd toeneemt.

“Er zijn ook ziekenhuizen die bewust de boel belazeren,” aldus de hoogleraar. “Soms ontslaan ze een patiënt bewust om hem na een paar dagen weer op te nemen. Dan scoort dat ziekenhuis goed in de statistieken, want het heeft zogenaamd gemiddeld korte verblijfsperiodes.”

Annemans becijferde dat er vele tientallen miljoenen kunnen worden bespaard wanneer de helft van de slechtste ziekenhuizen op peil wordt gebracht. Hij pleit voor kwaliteitscriteria in ziekenhuizen met goede praktijken, bijvoorbeeld inzake het voorkomen van infecties. Daarnaast stelt hij een vergoeding voor een bepaalde periode voor zodat het ziekenhuis geen extra geld krijgt wanneer een patiënt in die periode opnieuw moet worden opgenomen.

Bron: Tijd.be

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mo66
mo66
11 jaren geleden

Je bent ook naïef als je denkt dat een ziekenhuis zijn core-business gaat verloochenen… winst is het doel en winst maak je alleen met veel klanten die veel afnemen.
En gezondheid is gratis, daar zitten ze in een ziekenhuis natuurlijk niet op te wachten…

Audrey
Audrey
11 jaren geleden

Geld,geld en nog is geld.Dat is het enige waar ze aan allemaal aan denken.Deze hele maatschappij is ROT.Je zou bijna blij worden als je dood gaat.Want daar heb je het veel beter!!!!!

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

[quote name=”mo66″]Je bent ook naïef als je denkt dat een ziekenhuis zijn core-business gaat verloochenen… winst is het doel en winst maak je alleen met veel klanten die veel afnemen.
En gezondheid is gratis, daar zitten ze in een ziekenhuis natuurlijk niet op te wachten…[/quote]

En je bent ontzettend cynisch als je denkt dat ziekenhuizen bewust mensen ziek maken/houden…
Bovendien onrealistisch, ook als je de cijfers uit dit artikel gebruikt. Zelfs in het slechtst presterende ziekenhuis in Belgie geneest blijkbaar 93,4 % .
.

Peerd
Peerd
11 jaren geleden

Moet het niet andersom zijn?

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x