
In bepaalde gevallen worden ziekenhuizen niet slechter van ziekenhuisinfecties of heropnames van patiƫnten. Integendeel, het levert ze extra geld op.
Hoogleraar gezondheidseconomie Lieven Annemans van de UGent hield in totaal 45 ziekenhuizen tegen het licht en bracht in kaart hoeveel die twee fenomenen aan de Belgische ziekteverzekering kosten.
Volgens Annemans heeft gemiddeld 5,9 procent van alle ziekenhuisopnames in Belgiƫ, ruim 218.000, te maken met een infectie die is opgelopen tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Die extra opnames kosten de gezondheidszorg jaarlijks meer dan een half miljard euro (533 miljoen).
Meer inkomsten
Annemans merkte grote verschillen op tussen ziekenhuizen. Bij het ābesteā ziekenhuis had 3,7 procent van alle opnames te maken met ziekenhuisinfecties. In het ergste geval liep dat aandeel op tot 9,7 procent.
Daarnaast is gebleken dat 1,5 procent van alle āgenezenā patiĆ«nten binnen een maand opnieuw wordt opgenomen met exact dezelfde klachten. Aan al die wederopnames hangt een prijskaartje van 280 miljoen euro per jaar. Opnieuw werden grote verschillen aangetroffen. In het best presterende ziekenhuis werd 1,1 procent van de patiĆ«nten na drie maanden opnieuw opgenomen, tegen 6,4 procent in het slechtst presterende ziekenhuis.
āWanneer een ziekenhuis onzorgvuldig omspringt met de hygiĆ«ne, waardoor patiĆ«nten extra zorg nodig hebben, kost dat de ziektekostenverzekering geld, maar het ziekenhuis krijgt meer inkomsten,ā legde Annemans uit.
Belazeren
Veel ziekenhuizen worden bovendien onder druk gezet om opnames zo kort mogelijk te houden, waardoor de kans dat mensen niet genezen naar huis worden gestuurd toeneemt.
āEr zijn ook ziekenhuizen die bewust de boel belazeren,ā aldus de hoogleraar. āSoms ontslaan ze een patiĆ«nt bewust om hem na een paar dagen weer op te nemen. Dan scoort dat ziekenhuis goed in de statistieken, want het heeft zogenaamd gemiddeld korte verblijfsperiodes.ā
Annemans becijferde dat er vele tientallen miljoenen kunnen worden bespaard wanneer de helft van de slechtste ziekenhuizen op peil wordt gebracht. Hij pleit voor kwaliteitscriteria in ziekenhuizen met goede praktijken, bijvoorbeeld inzake het voorkomen van infecties. Daarnaast stelt hij een vergoeding voor een bepaalde periode voor zodat het ziekenhuis geen extra geld krijgt wanneer een patiƫnt in die periode opnieuw moet worden opgenomen.
Bron: Tijd.be
Gerelateerd:
- Opa geneest van ‘ongeneesbare’ kanker door dieetaanpassing
- Medicijnen worden massaal weggegooid
- Coƶrdinatie in de zorg is ver te zoeken
- Ziekenhuizen verspillen miljoenen door marktwerking
- Brits ziekenhuisvoedsel ongezonder dan junkfood
Je bent ook naĆÆef als je denkt dat een ziekenhuis zijn core-business gaat verloochenen… winst is het doel en winst maak je alleen met veel klanten die veel afnemen.
En gezondheid is gratis, daar zitten ze in een ziekenhuis natuurlijk niet op te wachten…
Geld,geld en nog is geld.Dat is het enige waar ze aan allemaal aan denken.Deze hele maatschappij is ROT.Je zou bijna blij worden als je dood gaat.Want daar heb je het veel beter!!!!!
[quote name=”mo66″]Je bent ook naĆÆef als je denkt dat een ziekenhuis zijn core-business gaat verloochenen… winst is het doel en winst maak je alleen met veel klanten die veel afnemen.
En gezondheid is gratis, daar zitten ze in een ziekenhuis natuurlijk niet op te wachten…[/quote]
En je bent ontzettend cynisch als je denkt dat ziekenhuizen bewust mensen ziek maken/houden…
Bovendien onrealistisch, ook als je de cijfers uit dit artikel gebruikt. Zelfs in het slechtst presterende ziekenhuis in Belgie geneest blijkbaar 93,4 % .
.
Moet het niet andersom zijn?