Homepagina » Buitenland » Argentijnse en Braziliaanse artsen: “Niet zikavirus maar insecticide oorzaak van misvorming baby’s”
Argentijnse en Braziliaanse artsen: "Niet zikavirus maar insecticide oorzaak van misvorming baby's"

Argentijnse en Braziliaanse artsen: “Niet zikavirus maar insecticide oorzaak van misvorming baby’s”

Er hebben zich vorig jaar in Brazilië een stuk minder gevallen van microcefalie voorgedaan dan aanvankelijk werd aangenomen. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er 4783 gevallen zijn gemeld.

Microcefalie is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft.

Er zijn ruim 1100 meldingen nader onderzocht. In 404 gevallen ging het daadwerkelijk om microcefalie of een andere ernstige aandoening. Bij slechts 17 baby’s met microcefalie is het zikavirus aangetroffen, schreef de New York Times recentelijk. Bij 709 baby’s is die afwijking uitgesloten. Met die kinderen is niets aan de hand. De resterende meldingen worden nog onderzocht.

Monsanto

Nieuw onderzoek in Argentinië richt zich nu op een mogelijke link met een insecticide die sinds 2014 wordt gebruikt om de mug die het zikavirus doorgeeft, te bestrijden. Een Argentijnse artsenorganisatie heeft geconcludeerd dat microcefalie vooral voorkomt in gebieden waar de insecticide pyriproxyfen veelvuldig wordt gebruikt.

Pyriproxyfen wordt sinds 2014 aan het drinkwater toegevoegd in het gebied waar de meeste zieke mensen leven, aldus de organisatie. De insecticide blokkeert de groei van larven en voorkomt zo dat de muggen de voortplantingsfase bereiken. De artsen wijzen erop dat het tevens een hormoonverstoorder is die geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

Het middel wordt gemaakt door Sumitomo Chemical, een Japanse partner van chemiereus Monsanto. Volgens de artsen is het geen toeval dat met name in de gebieden waar pyriproxyfen werd gebruikt veel misvormde baby’s ter wereld zijn gekomen.

Volledig mislukt

De artsen benadrukken dat het zikavirus lange tijd werd gezien als een relatief goedaardig virus en nooit is geassocieerd met geboorteafwijkingen, zelfs niet in gebieden waar 75 procent van de bevolking besmet was.

De uitspraken van de organisatie sluiten aan op de bevindingen van de Braziliaanse artsenvereniging Abrasco, die pyriproxyfen ook ziet als de waarschijnlijke oorzaak van microcefalie.

Volgens Abrasco verdraait het Britse biotechbedrijf Oxitec de feiten over het zikavirus om gezichtsverlies te voorkomen. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde mug die het virus moest bestrijden, maar die strategie is – zo zeggen de Argentijnse artsen – volledig mislukt.

[GMWatch]


Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde mug die het virus moest bestrijden, maar die strategie is – zo zeggen de Argentijnse artsen – volledig mislukt.

  Zoals alle genetische modificaties op den duur een totale mislukking zullen blijken. In het beste geval is men hiermee bezig uit winstbejag, maar meestal liggen er nog veel minder goede motieven aan ten grondslag en zijn de gevolgen op de lange duur klaarblijkelijk van ondergeschikt belang. Raar dat “democratisch”gekozen regeringsleider hier nooit het voortouw nemen om dergelijke ernstige misstanden te voorkomen door zulk onverantwoord geknutsel met de natuur te verbieden en strafbaar te maken, laat staan dat het geboefte er zonder problemen patent op aan kan vragen. Werkelijk onvoorstelbaar !

  5 likes
 2. Gif is de bron van het kwaad.

  3 likes
 3. Als het waar is wat de Argentijnse en Braziliaanse artsen vertellen waar is, dat de oorzaak ligt in het feit dat men pesticide gebruikt. Dan zou het probleem veel groter moeten zijn in het gebruik ervan. Want het komt nu ook voor in Suriname en ook nog verder weg op de Nederlandse eilanden aldaar. Op zich klinkt het verhaal van de artsen vrij aannemelijk maar er doemen altijd na een nieuw gebeuren allerlei nieuwe theorieën op. En wat is waar

  2 likes
 4. stopt ook vluchtelingenstroom

  1 likes
 5. “Bij slechts 17 baby’s met microcefalie is het zikavirus aangetroffen, schreef de New York Times recentelijk.”
  But the government and many researchers say that number may be largely irrelevant, because their tests would find the presence of the virus in only a tiny percentage of cases.

  De hele waarheid graag.

  1 likes
 6. Hoe meer men dus knoeit, hoe meer lijntjes de basis verdoezelt. De natuur ruimt zelf op en trekt het weer zelf in balans. Moet je wel geduld voor hebben. Wachten op de peak. De mens/lichaam moet zelf een anti gif ontwikkelen. Muggenplaag(extreme) lost ook vanzelf weer een keer op door extreem weer. Men had water beter kunnen isoleren en meer kunnen doorspoelen. Dit is goedkoper, dan al die dure chemische oplossingen/vaccinaties enz. Vaak zijn simpele dingen de oplossing.
  Ook hier heb je ziektes/aandoeningen die je krijgt bij slechte/minder(bezuiniging) doorspoeling van waterleidingen. bv. maagaandoeningen. Men spoelt dus achteraf, als de huisarts veel dezelfde aandoening constateert.

  0 likes
 7. En eer duikt de naam MONSANTO op.

  Moeten we nu nog mensen wakker maken???

  Ze hebben al vele doden op hun geweten.

  Ligt veel meer voor de hand dat dit insecticide de OORZAAK is.

  0 likes
 8. Argentijnse en Braziliaanse dokters: “Niet zikavirus, wel insecticiden zijn oorzaak van misvormde baby’s”

  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160215_02128683

  Eindelijk volgt de mainstream media ook eens.
  Trouwens, in een reactie een tijdje geleden, heb ik zelf al er op gewezen, dat voornamelijk de vervuiling, in dit geval water vervuiling de oorzaak is van deze zieke kindjes.

  De WHO/gecontroleerd door big farma, de Amerikaanse gezondheid dienst, waaronder ook de chemische sector (allemaal 1 pot nat) blijven vast houden dat de insecticiden die ze massaal/veelvuldig gebruiken tegen muggen, het geen gevaar inhoud.
  Zij blijven voet bij stuk houden dat het Zikaviris verantwoordelijk is voor die misvormingen, maar dat is nu eenmaal hun beleid.
  Blijven vasthouden, zodat ze niet moeten toegeven dat hun beleid faalt, dat hun producten en of de producten die ze toe laten de verantwoordelijke zijn.
  Een ander punt, op die manier kunnen ze weer snel met een medicijn (heel waarschijnlijk in de vorm van een griepspuit) op de markt komen, amper getest en waar ze de mensen daar en diegene die daar op reis gaan worden ingespoten (verplicht)

  Uiteindelijk zijn alle middelen goed om hun doelen te bereiken, kassa, kassa, waar daar draait het allemaal om!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

brazilië

Recordbrekende en ‘extreem zeldzame’ zomerkou in Brazilië. Bibberen geblazen op zuidelijk halfrond

In de stad Sao Joaquim in het ...

Bolsonaro accepteert global warming-hoax niet. Waarom alles wat je gehoord hebt over de bosbranden in de Amazone, onjuist is

Bolsonaro accepteert global warming-hoax niet. Waarom alles wat je gehoord hebt over de bosbranden in de Amazone, onjuist is

De Europese Unie heeft de aanval geopend ...