Buitenland

Argentijnse en Braziliaanse artsen: “Niet zikavirus maar insecticide oorzaak van misvorming baby’s”

Help mee door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er hebben zich vorig jaar in Brazilië een stuk minder gevallen van microcefalie voorgedaan dan aanvankelijk werd aangenomen. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er 4783 gevallen zijn gemeld.

Microcefalie is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Er zijn ruim 1100 meldingen nader onderzocht. In 404 gevallen ging het daadwerkelijk om microcefalie of een andere ernstige aandoening. Bij slechts 17 baby’s met microcefalie is het zikavirus aangetroffen, schreef de New York Times recentelijk. Bij 709 baby’s is die afwijking uitgesloten. Met die kinderen is niets aan de hand. De resterende meldingen worden nog onderzocht.

Monsanto

Nieuw onderzoek in Argentinië richt zich nu op een mogelijke link met een insecticide die sinds 2014 wordt gebruikt om de mug die het zikavirus doorgeeft, te bestrijden. Een Argentijnse artsenorganisatie heeft geconcludeerd dat microcefalie vooral voorkomt in gebieden waar de insecticide pyriproxyfen veelvuldig wordt gebruikt.

Pyriproxyfen wordt sinds 2014 aan het drinkwater toegevoegd in het gebied waar de meeste zieke mensen leven, aldus de organisatie. De insecticide blokkeert de groei van larven en voorkomt zo dat de muggen de voortplantingsfase bereiken. De artsen wijzen erop dat het tevens een hormoonverstoorder is die geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

Het middel wordt gemaakt door Sumitomo Chemical, een Japanse partner van chemiereus Monsanto. Volgens de artsen is het geen toeval dat met name in de gebieden waar pyriproxyfen werd gebruikt veel misvormde baby’s ter wereld zijn gekomen.

Volledig mislukt

De artsen benadrukken dat het zikavirus lange tijd werd gezien als een relatief goedaardig virus en nooit is geassocieerd met geboorteafwijkingen, zelfs niet in gebieden waar 75 procent van de bevolking besmet was.

De uitspraken van de organisatie sluiten aan op de bevindingen van de Braziliaanse artsenvereniging Abrasco, die pyriproxyfen ook ziet als de waarschijnlijke oorzaak van microcefalie.

Volgens Abrasco verdraait het Britse biotechbedrijf Oxitec de feiten over het zikavirus om gezichtsverlies te voorkomen. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde mug die het virus moest bestrijden, maar die strategie is – zo zeggen de Argentijnse artsen – volledig mislukt.

[GMWatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Gif is de bron van het kwaad.

exegese
exegese
8 jaren geleden

Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde mug die het virus moest bestrijden, maar die strategie is – zo zeggen de Argentijnse artsen – volledig mislukt.

Zoals alle genetische modificaties op den duur een totale mislukking zullen blijken. In het beste geval is men hiermee bezig uit winstbejag, maar meestal liggen er nog veel minder goede motieven aan ten grondslag en zijn de gevolgen op de lange duur klaarblijkelijk van ondergeschikt belang. Raar dat “democratisch”gekozen regeringsleider hier nooit het voortouw nemen om dergelijke ernstige misstanden te voorkomen door zulk onverantwoord geknutsel met de natuur te verbieden en strafbaar te maken, laat staan dat het geboefte er zonder problemen patent op aan kan vragen. Werkelijk onvoorstelbaar !

trackback
Eindtijdberichten en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
henk
henk
8 jaren geleden

Als het waar is wat de Argentijnse en Braziliaanse artsen vertellen waar is, dat de oorzaak ligt in het feit dat men pesticide gebruikt. Dan zou het probleem veel groter moeten zijn in het gebruik ervan. Want het komt nu ook voor in Suriname en ook nog verder weg op de Nederlandse eilanden aldaar. Op zich klinkt het verhaal van de artsen vrij aannemelijk maar er doemen altijd na een nieuw gebeuren allerlei nieuwe theorieën op. En wat is waar

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x