Homepagina » Buitenland » NOS misleidt over Zweedse coronastrategie: ‘Dit bericht is niet juist’
NOS
Foto: Stadsmuseet i Stockholm CC BY 4.0

NOS misleidt over Zweedse coronastrategie: ‘Dit bericht is niet juist’

Zweden ging tijdens de coronacrisis als één van de weinige landen niet in lockdown. Het land nadert groepsimmuniteit en de epidemie bleef beperkt. De media doen er ondertussen alles aan om dit succesverhaal te ondermijnen. Zweedse coronastrateeg geeft toe: ‘We hadden meer maatregelen moeten nemen’, kopte de NOS woensdag.

Volgens de NOS had de Zweedse hoofdepidemoloog Anders Tegnell gezegd dat Zweden een andere coronastrategie had moeten hanteren en meer maatregelen had moeten nemen.

Dit is niet juist, aldus de website Viruswaanzin, een groep die een kort geding is begonnen tegen de Belgische en Nederlandse staat wegens de coronamaatregelen. Maurice de Hond en 40 anderen hebben zich hierbij aangesloten.

Uit verband gerukt

Viroloog Tegnell wees erop dat zijn uitlatingen uit hun verband zijn gerukt. “Het enige wat ik wilde zeggen is dat het beleid voor aanpassing en verbetering vatbaar is.”

Hij zei zich te verbazen over de publiciteitsstorm die zijn opmerkingen teweeg hebben gebracht. “Het neigt naar vreugde over het falen van Zweden. Kennelijk wordt ons beleid als een bedreiging gezien,” zei Tegnell, toevoegende dat de Zweden niet van mening zijn veranderd over het gevoerde beleid. “De Zweedse strategie is goed,” citeerde Zweedse publieke omroep SVT hem.

Grootste respect

De viroloog kreeg bijval van de Brit Neil Ferguson, ook wel Professor Lockdown genoemd, die toegaf dat Zweden de uitbraak net als Groot-Brittannië heeft weten te beteugelen, maar zonder draconische maatregelen in te stellen, schrijft de Daily Mail.

Professor Ferguson zei dat hij het ‘grootste respect’ heeft voor het Scandinavische land.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • ProAsfalt schreef:

  De (Nederlandse) reguliere media, dat is, denk ik, nog wel de grootste schande deze tijd (en reeds een lange tijd).

  27 likes
 • Willem schreef:

  Website viruswaanzin is een goed initiatief, dan gebeurt er tenminste iets, petitie en kleine bijdrage en wie weet. Ik doe mee, want alleen is maar alleen en dan komen we nergens.

  18 likes
  • salvar schreef:

   @Willem
   ga ik nu ook doen , wie weet.

   6 likes
   • enki schreef:

    Met alle respect. Als u een petitie wilt tekenen en een bijdrage wilt leveren, dan moet u dat vooral doen. Ik kan me alleen geen petitie bedenken die ooit resultaat heeft geboekt en dan nog geld storten ook? Ik het begin van deze corona periode was er ook zón peen(ben even zijn naam vergeten) die geld bij elkaar verzamelde om de staat wel even aan te gaan klagen. Nou je raad het wel!? Maar nogmaals doe wat u vindt dat u goed doet.

    6 likes
   • Willem schreef:

    Niet geschoten is altijd mis Salvar, wij zijn zelf niet bij machte als eenlingen.

    0 likes
 • Lab schreef:

  Chinese students die after running in masks

  “Two Chinese teenagers died of sudden cardiac arrest last month after running while wearing face masks during physical education classes.”

  http://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2020/05/683_289061.html

  6 likes
 • Lab schreef:

  NOS 😀

  https://www.thelocal.se/20200603/tegnell-heres-what-sweden-should-have-done-differently-to-fight-coronavirus

  “Tegnell: We still think Sweden’s strategy is good, but you can always do things better”

  “UPDATED: State epidemiologist Anders Tegnell has said that comments he made about what Sweden could have done better with the benefit of hindsight should not be taken as a rejection of the entire strategy.”

  5 likes
 • x

  Check Also

  coronadoden

  38 coronadoden in één dag, maar niet heus: ‘Schandalig dit’

  Vandaag schreven de media dat er 38 ...

  hoogleraar

  Hoogleraar plaatst corona in perspectief: ‘Hoeveel mensen gaan er elke dag dood aan kanker?’

  We moeten accepteren dat de ziekenhuizen weer ...

  >