Gezondheid

Artsen waarschuwen: Ledverlichting gelinkt aan kanker, hart- en vaatziekten en gezichtsproblemen

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Steeds meer gemeentes gaan op straat over op ledverlichting. Dit om te besparen op energie en onderhoud. Artsen waarschuwen nu voor de schadelijke effecten van ledverlichting op de menselijke gezondheid.

Een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van 2400 kelvin. De ‘witte’ ledverlichting, die op steeds meer plekken wordt gebruikt, heeft een kleurtemperatuur van 4000 tot 5000 kelvin. Ledlichten zorgen ervoor dat de pupillen samentrekken en kunnen zelfs het netvlies beschadigen, zo waarschuwt de American Medical Association (AMA). Ook verhogen ze de kans op kanker en hart- en vaatziekten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Probeer maar eens in de lampjes van je nieuwe wasmachine of een ander apparaat te kijken: het doet zeer aan je ogen. Straatverlichting kan hetzelfde effect hebben.

Biologische klok

Artsen waarschuwen dat ledverlichting, die in lampen maar ook in schermen van tablets, computers en gsm’s verwerkt zit, ook onze biologische klok verstoort. Verlichting kan ingrijpende gevolgen hebben voor onze gezondheid en beïnvloedt slaap.

Ledlicht kan melatonine ’s nachts vijf keer effectiever onderdrukken dan normale verlichting. De onderdrukking van melatonine leidt tot de verstoring van het slaap-waakritme.

Tablets

Ook de Hoge Gezondheidsraad van België heeft in een recent verschenen rapport geconcludeerd dat een te hoge blootstelling aan ledverlichting schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Dokter Jacques Vanderstraeten stelt dat ledverlichting het netvlies kan beschadigen en/of slaapproblemen kan veroorzaken. “Het lichtspectrum dat ledverlichting uitstraalt heeft een groter aandeel ‘blauw licht’ dan natuurlijk zonlicht,” zei hij. “In de ochtend en avond is dat verschil het grootst, waardoor de effecten van led op die momenten het sterkst zijn.”

Vooral voor ouderen en jonge kinderen zijn de risico’s van ledverlichting aanwezig, stelt Vanderstraeten. “Die twee groepen hebben sowieso al een netvlies dat gevoeliger is en daarom makkelijker blauw licht toelaat. We zien dat kinderen jonger dan acht jaar op het einde van de dag vaak in de weer zijn met tablets en ander speelgoed met ledschermen. Dat raden we af.”

[The Conversation]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
7 jaren geleden

Het is aan te raden, het scherm van je computer/laptop minder fel te maken.
Dat kan via het configuratiescherm.
(Je oogspieren hoeven zich dan minder in te spannen)

Als je vindt dat je te weinig licht hebt, zet dan achter jezelf, een lampje aan.

bert s
bert s
7 jaren geleden

Dat hele led verlichting gebeuren is een enorme beerput. De sinusgolf van led verlichting is veel breder dan de oude verlichting, hierdoor “flikkert” het licht veel meer met alle nadelige gevolgen. Hier kun je ook gewoon een sinusomvormer voor kopen zodat het meer rust geeft aan je ogen, echter als niemand ons dit verteld houden we dus dit probleem.
Tevens is de onder-en bovenspanning van led verlichting zo groot dat de piek en het dal van deze spanning niet wordt geregistreerd door de oude elektriciteitsmeters met als gevolg dat de led verlichting stroom “steelt”van het netwerk en mede daardoor iets goedkoper is. Men weet dit en dus is er de laatste jaren een enorme push voor de slimme energiemeter, deze pakt namelijk wel de pieken.
En als je denkt dat dit het wel is dan kun je dat wel vergeten. Iemand die veel led verlichting gebruikt zorgt ervoor dat zijn eigen stroom netwerkje (huis) dusdanig wordt verstoord en dat er stroom klappen op andere elektronische apparaten komen met als gevolg dat deze apparaten sneller de geest zullen geven.
Deze informatie heb ik gekregen van een elektricien die ook aangeeft dat het not done is om hierover te praten. Het feit dat de led verlichting er door is gedrukt kwam uiteraard door de enorme lobby beweging.
Wederom worden we met zijn allen verneukt.

alternatiefje
alternatiefje
7 jaren geleden

kinderen kunnen dat niet en hangen meer en meer aan t lang voorspelde duivelskastje ,, o wee ;;; de gevolgen

andré
andré
7 jaren geleden

Een probleem bij LEDS is dat de lichtbron klein is , dus geeft een hoge lichtintensiteit een soort puntlichtbron zoals ook de zon dat is waar we van nature ook niet in kijken.
De mooie beeldschermen zijn zo mooi scherp vanwege dit puntlicht effect , een diffuse verlichting
is beter maar minder “mooi”
Een ouderwetse gloeilamp is dan ook mat wit van binnen en dan te bedenken dat het lichtoppervlak van de gloeidraad vele malen groter is als het licht uitzendend oppervlak van een LED
De kleur temperatuur bij de warm witte leds is rond de 3000K dus een stuk geler

Back to top button
46
0
We lezen graag je reactie!x