Homepagina » Gezondheid » Artsen waarschuwen: Ledverlichting gelinkt aan kanker, hart- en vaatziekten en gezichtsproblemen
Artsen waarschuwen: Ledverlichting is schadelijk voor de gezondheid

Artsen waarschuwen: Ledverlichting gelinkt aan kanker, hart- en vaatziekten en gezichtsproblemen

Steeds meer gemeentes gaan op straat over op ledverlichting. Dit om te besparen op energie en onderhoud. Artsen waarschuwen nu voor de schadelijke effecten van ledverlichting op de menselijke gezondheid.

Een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van 2400 kelvin. De ‘witte’ ledverlichting, die op steeds meer plekken wordt gebruikt, heeft een kleurtemperatuur van 4000 tot 5000 kelvin. Ledlichten zorgen ervoor dat de pupillen samentrekken en kunnen zelfs het netvlies beschadigen, zo waarschuwt de American Medical Association (AMA). Ook verhogen ze de kans op kanker en hart- en vaatziekten.

Probeer maar eens in de lampjes van je nieuwe wasmachine of een ander apparaat te kijken: het doet zeer aan je ogen. Straatverlichting kan hetzelfde effect hebben.

Biologische klok

Artsen waarschuwen dat ledverlichting, die in lampen maar ook in schermen van tablets, computers en gsm’s verwerkt zit, ook onze biologische klok verstoort. Verlichting kan ingrijpende gevolgen hebben voor onze gezondheid en beïnvloedt slaap.

Ledlicht kan melatonine ’s nachts vijf keer effectiever onderdrukken dan normale verlichting. De onderdrukking van melatonine leidt tot de verstoring van het slaap-waakritme.

Tablets

Ook de Hoge Gezondheidsraad van België heeft in een recent verschenen rapport geconcludeerd dat een te hoge blootstelling aan ledverlichting schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Dokter Jacques Vanderstraeten stelt dat ledverlichting het netvlies kan beschadigen en/of slaapproblemen kan veroorzaken. “Het lichtspectrum dat ledverlichting uitstraalt heeft een groter aandeel ‘blauw licht’ dan natuurlijk zonlicht,” zei hij. “In de ochtend en avond is dat verschil het grootst, waardoor de effecten van led op die momenten het sterkst zijn.”

Vooral voor ouderen en jonge kinderen zijn de risico’s van ledverlichting aanwezig, stelt Vanderstraeten. “Die twee groepen hebben sowieso al een netvlies dat gevoeliger is en daarom makkelijker blauw licht toelaat. We zien dat kinderen jonger dan acht jaar op het einde van de dag vaak in de weer zijn met tablets en ander speelgoed met ledschermen. Dat raden we af.”

[The Conversation]


Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

46 reacties

 1. Als je een artikel gebruikt om je punt duidelijk te maken, zorg er dan wel voor dat je het artikel juist vertaalt. Momenteel ben je vooral in aan het vullen wat je zelf graag wilt vertalen.

  Het artikel geeft aan dat de mogelijkheid bestaat dat er een verhoogde kans op kanker en/of hart- een vaatziekten is. Niet dat het direct zo is. Daarnaast is het niet de LED verlichting die daarvoor zorgt, maar de verminderde aanmaak van melatonine, wat invloed heeft op de slaap, wat weer invloed heeft op het herstel van het lichaam, waardoor het zich wel of niet goed kan weren tegen ziektes.

  Alles wat invloed heeft op je slaap is per definitie “slecht”. Dus ook dat glaasje alcohol dat je drinkt. Of als je een uurtje later naar bed gaat. Of als je een stressvolle dag hebt gehad. Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen: DAT (bijvoorbeeld LED verlichting) is de boosdoener. De conclusie is echter niet zo simpel. De conclusie is dat ALLES dat invloed heeft op je slaap een verhoogde kans KAN hebben op het ontwikkelen van kanker of hart- en vaatziekten.

  31 likes
  • Zozo @Thijs, dus jij hebt hier het monopolie op de juiste vertaling en interpretatie ?

   Al wat jij hier nu doet is domweg de aandacht weer afleiden van geconstateerde feiten. Ik lees zoals ik lees en interpreteer zoals ik dat wil en draai zeker niet om de feiten heen of je dat nou bevalt of niet. Feit is dat we in hoog tempo gebombardeerd worden met razendsnel vernieuwende techniek waarvan men bij God niet bewust is en wil zijn wat de verdere gevolgen voor de gezondheid en levenskwaliteit van mensen is. Meedogenloze jacht op geldelijk gewin is alles wat de klok slaat en dat zal ik altijd zoveel mogelijk in mijn omgeving duidelijk maken. Love it or leave it.

   10 likes
   • Maar is het nu te veel blauw licht of te lang blauw licht als je het toch over interpretatie hebt…

    4 likes
    • Ja @Rob ter Horst en men is klaarblijkelijk van mening dat dat op de lange duur op z’n minst een slechte invloed zal hebben op de gezondheid van mensen, sterker nog men linkt het aan kanker hart en vaatziekten en gezichtsproblemen. Dus wat is je punt in deze ?

     2 likes
   • Ik snap het punt dat je duidelijk wilt maken, alleen heb ik persoonlijk een hekel aan invulling van wetenschappelijke feiten.

    Ik geloof ook in van alles en de wetenschap is absoluut niet heilig. Echter als je feiten en meningen met elkaar gaat verwisselen dan ontstaat er alleen maar meer onduidelijkheid en/of angst. De wereld is helaas niet zo simpel als die soms lijkt.

    Daarnaast is de hoeveelheid blauw licht buiten 30x zo veel. Misschien moeten we dan ook maar niet meer naar buiten gaan (om nog maar niet te spreken over UV straling van onze zon).

    Blauw licht uit onze beeldschermen is geen complot. Het is bedacht met een reden: om meer helderheid te geven bij het lezen van een beeldscherm. Zoals zo vaak met ideeën kunnen er behoorlijke negatieve gevolgen zitten aan goede bedoelingen. Het is goed om er rekening mee te houden, absoluut. Maar maak jezelf niet gek.

    3 likes
    • @Thijs : Zoals zo vaak met ideeën kunnen er behoorlijke negatieve gevolgen zitten aan goede bedoelingen.

     En die negatieve gevolgen zouden eerst terdege onderzocht moeten worden alvorens je de mensen in hun onwetendheid overspoeld met handig en onschuldig lijkende gadgeds die ze qua gezondheid op den duur onherroepelijk de das om gaan doen. Dat is het punt dat ik tracht te maken en uit alles blijkt dat ik het niet uit mijn duim zuig. Kijk om je heen en zie hoe mensen totaal van de wereld lijken te geraken, volstrekt gehypnotiseerd door onzinnige nieuwe vindingen en compleet gestoorde spelletjes die ze constant, dag en nacht weg halen uit de ons omringende werkelijkheid. Gadgeds zijn klaarblijkelijk veel belangrijker geworden dan het meest waardevolle en onbetaalbare wat we hebben : onze gezondheid en het daarbij horende nuchtere verstand. Maar dit terzijde het gaat hier omdat wetenschappers zich zorgen maken over de schadelijke effecten van ledverlichting waar we onder bedolven worden. Dat dien je niet te bagatelliseren maar luid en duidelijk uit te dragen. Dat ben je moreel verplicht aan je nog onwetende medemens, de industrie achter de digitale speeltjes en lampen ten spijt.

     4 likes
  • Je bedoelt waarschijnlijk begrijpend lezen.

   4 likes
 2. Dat hele led verlichting gebeuren is een enorme beerput. De sinusgolf van led verlichting is veel breder dan de oude verlichting, hierdoor “flikkert” het licht veel meer met alle nadelige gevolgen. Hier kun je ook gewoon een sinusomvormer voor kopen zodat het meer rust geeft aan je ogen, echter als niemand ons dit verteld houden we dus dit probleem.
  Tevens is de onder-en bovenspanning van led verlichting zo groot dat de piek en het dal van deze spanning niet wordt geregistreerd door de oude elektriciteitsmeters met als gevolg dat de led verlichting stroom “steelt”van het netwerk en mede daardoor iets goedkoper is. Men weet dit en dus is er de laatste jaren een enorme push voor de slimme energiemeter, deze pakt namelijk wel de pieken.
  En als je denkt dat dit het wel is dan kun je dat wel vergeten. Iemand die veel led verlichting gebruikt zorgt ervoor dat zijn eigen stroom netwerkje (huis) dusdanig wordt verstoord en dat er stroom klappen op andere elektronische apparaten komen met als gevolg dat deze apparaten sneller de geest zullen geven.
  Deze informatie heb ik gekregen van een elektricien die ook aangeeft dat het not done is om hierover te praten. Het feit dat de led verlichting er door is gedrukt kwam uiteraard door de enorme lobby beweging.
  Wederom worden we met zijn allen verneukt.

  28 likes
 3. Hoop maakt z'n eigen magie

  Het is aan te raden, het scherm van je computer/laptop minder fel te maken.
  Dat kan via het configuratiescherm.
  (Je oogspieren hoeven zich dan minder in te spannen)

  Als je vindt dat je te weinig licht hebt, zet dan achter jezelf, een lampje aan.

  12 likes
 4. Een probleem bij LEDS is dat de lichtbron klein is , dus geeft een hoge lichtintensiteit een soort puntlichtbron zoals ook de zon dat is waar we van nature ook niet in kijken.
  De mooie beeldschermen zijn zo mooi scherp vanwege dit puntlicht effect , een diffuse verlichting
  is beter maar minder “mooi”
  Een ouderwetse gloeilamp is dan ook mat wit van binnen en dan te bedenken dat het lichtoppervlak van de gloeidraad vele malen groter is als het licht uitzendend oppervlak van een LED
  De kleur temperatuur bij de warm witte leds is rond de 3000K dus een stuk geler

  3 likes
  • [ Een ouderwetse gloeilamp is dan ook mat wit van binnen ]
   Een nieuwerwetse led-gloeilamp is ook mat van binnen en heeft dezelfde bol- of peervorm.
   Wat er binnenin zit doet er niet toe, als het glas maar voldoende mat of melkwit is.

   De meeste ledlampen zijn tegenwoordig 2700 Kelvin, bijna hetzelfde als de iets wittere 2800K ouderwetse gloeilamp en gelukkig niet meer zo wit als de 3000-3200K halogeenlamp.

   5 likes
   • Het is nog steeds behoorlijk ingewikkeld om het spectrum van een gloeilamp te verkrijgen dmv leds. Men zou in principe meerdere rood oranje en gele kleuren leds kunnen gebruiken en vervagen, ipv rgb, of nog erger die uv leds met coating.
    Punt is dat de pieken in het blauwe tot uv bereik die die leds toch blijven afgeven pijnlijk zijn voor de ogen. Zeker icm pwm (op hoge frequentie knipperen met bepaalde intervallen ipv gewoon dimmen). http://i.stack.imgur.com/qwkQ8.png

    0 likes
  • Is de zon een puntlichtbron… je ziet toch duidelijk een schijf?

   4 likes
 5. Elk voordeel heb zijn nadeel en elk nadeel heb zijn voordeel, zoals wijlen Cruijff dat zo mooi kon zeggen. Voor mijn gevoel kleven er steeds grotere nadelen dan voordelen aan de zo snel vernieuwende techniek.
  Nadelen die wel heel vaak onze gezondheid ernstig bedreigen. Iets wat mij steeds weer op valt en ik nog maar weer eens wil benadrukken.

  9 likes
 6. kinderen kunnen dat niet en hangen meer en meer aan t lang voorspelde duivelskastje ,, o wee ;;; de gevolgen

  7 likes
 7. Het gevaarlijkstelt effect van ledlampen is dithering, nog gevaarlijker dan het ontbreken van melatonine. Wel eens een epilepsie opwekkende lamp gezien waarmee ze testen? Dat is dithering, het knipper niveau en de verschillende frequentie van knipperen achter elkaar.

  Kijken naar bepaaldansen frequentie kan je angstig maken, boos, verdrietig, promiscueus. Even de juiste mate van stress en chemtrails en andere manipulatie en boem, ze hebben je precies waar ze hebben willen. Alleen analoge techniek kan je beschermen maar ja we willen met de tijd mee. Led verlichting dient om de massa te controleren via dithering, dit is misschien niet initieel beoogd maar wel het resultaat. Ledverlichting zou verboden moeten worden, omdat nooit uit te sluiten wanneer iemand er een frequentie overheen schiet die niet in de haak is, zoals Korea. Ik kijk nu op een Samsung note naar dit bericht en weet dat de kans aanwezig is dat ik gemanipuleerd wordt.

  Het is bekend dat de elite een zooitje psychotische pedo’s zijn, en ze zullen er alles aan doen om jouw ook gek te maken. Dit gaat niet om geld,dit gaat om macht. Daarom gaat deze maatschappij ook failliet, want met de neoliberale en autocratische, technocratische ideologie red het systeem het niet. Hoe eerder dat ook weer kapot gaat hoe meer macht ze hebben. Kon iemand ze maar vertellen dat ze te ver gaan, maar niemand is meer bij machte om georganiseerd te bieden tegen de modere dictatuur in deze schijndemocratie. Verzet vinden ze lekker. Als je kapot gaat ook. Er is no way out. Emigreren naar Antarctica misschien? En dan nog niet

  5 likes
 8. LED heeft geen na lichttijd zoals gloeilampen, de gloeidraad zorgt ervoor dat de lampen mooi constant oplichten.
  Het na-licht effect wat je nog juist ziet, komt door het netvlies en de hersenen!

  Tevens ‘hoppen’ we van GSM naar PC en voor het slapen gaan de nog even de TV aan.
  Belangrijk is dus dat je bij die apparaten, contrast en helderheid lager moet zetten (na aankoop).

  @bert, jou zou bijna denken dat de LED’s hun intrede deden om de ‘slimme energie meter’ door te drukken.

  2 likes
  • @Henk

   Klopt helemaal, het gaat niet om het milieu maar om het geld. Voor de overheid is het twee vliegen in één klap, a) meer werkgelegenheid en b) meer controle over de burgers via de slimme meter.

   5 likes
 9. Die zogenaamde “beter voor het milieu” geldt ook voor elektrische auto’s. Die zitten zo vol troep en zware metalen, dat je beter in een BMW 7 serie kan rijden. Dat is op de lange duur beter voor het milieu. Net als windmolens, die veel minder opbrengen dan dat ze kosten. Zo zijn er een hele hoop zogenaamde milieu vriendelijke oplossingen, die er door gedrukt worden, zonder dat ze milieu vriendelijk zijn. We worden belazerd waar we bij staan

  3 likes
 10. De plantjes doen het er heel goed onder.

  2 likes
 11. Terug naar kaarslicht dan maar?!
  Of naar de TL-buis?
  Of had het vuur had nooit ontdekt mogen worden?
  Voor die tijd waren mensen veel gezonder.

  2 likes
 12. Het kost me enorm veel moeite om een pc scherm zo te kalibreren dat ik er geen last van heb.
  Punt is, meeste zgn. witte leds in ips panels en ledverlichting zijn in feite uv leds met een gele coating.
  Wat zie ik? Die straat en fietsverlichting zie ik als een felle kleur die een beetje lijkt op violet maar net anders is.
  Huislampen met leds zie ik als migraine opwekkende violette en gele stralen door elkaar heen.
  PWM (pulse width modulation) ipv gewoon dimmen daar bij opgeteld staat het garant voor barstende koppijn.
  Alleen de Pharox 90% zuinig ledlamp kan ik nog enigszins handelen, maar exact dat type die kan ik nergens meer krijgen.
  ik heb ontdekt dat er bij bouwmarkten nog 40 en 25 watt gloeilampen te halen zijn. Doen we dat.
  Ik vind dat gloeilampverbod niet juist, omdat er geen goed alternatief voor handen is momenteel in dezelfde prijsklasse.

  2 likes
 13. Maar over 2 jaar is er toch 100% LED?

  0 likes
  • Of je stapt over op kaarsen. (hier wat tips als je afgesloten bent van gas en stroom) Genoeg gratis stompies te vinden bij kappeltjes. Of vraag ze aan de pastoor. Bij action zijn de kaarsen heeeel goedkoop en gaan heel lang mee en zeker als de kaars ne uitgeblazen is kan je de bovenkant naar binnen vouwen en gaan ze nog langer mee. Zet je ze IN de tocht dan zijn ze heeeel rap OP. Maar dat geld voor iedere kaars. Voor 1 ruimte heb je vijf thee lichtjes nodig of 1 dikke witte action kaars (plus min 2 euro, denk nog net niet) die plus min 70 uur mee gaat. Je ogen wenen er zo aan. Dus voor ongeveer 6 euro gemiddeld per maand gerekend, heb je heel het jaar door heb je licht in huis. Pak je een heel simpel petrolium kacheltje (zonder blazer wnat die dingen zuipen) ben je aan stookosten ook weinig kwijt (het heeft geen schoorsteen nodig) kosten in de winter-maanden ongeveer 75 euro per maand voor 12 uur per dag stoken. Nooit stoken als je weg bent of snacht ivm brand gevaar zet het dus ook niet tegen de muren aan die behangen is. Wij hebben zelf al tweee keer het vuur booven het kacheltje gehad dat dat uit het niks. Druk dat op het knop uit en dan is het opgelost en het vuur dus gedooft. Zo’n kacheltje kost ongeveer 100 euro nieuwd.
   Ga je deze kosten verdelen over heel het jaar dan ben je net naar boven afgerond 50 euro kwijt aan warmte en licht. Pak je dan gasflessen die kosten in NL wel een stuk duurder dan hier. (Bel evt naar Duitsland of Belgie misschien zijn ze daar goedkoper evt leen je gasflessen van andere want starten kost het meeste.) Dan betaal je die gasfles eerst en dan pas het gas. Het ligt aan kookfornuis hoeveel gas je verstookt wij eten twee warme maaltijden per dag en zijn 25 euro om de drie maanden kwijt aan gas en hebben maar twee kookpitten in gebruik met koken. In NL zal je ongeveer 35 a 40 euro kwijt zijn om het half jaar als je 1 keer per dag simpel kookt voor een gezin.Dus aferond naar boven afgerond ben je 60 euro per maand kwijt voor warmte licht en gas voor te koken. Je hebt wel gezellig licht en dat doet de sfeer zeker goed in huis. Want ook het kacheltje geeft prettig licht in je woonkamer. Evt gourmet je en brengt ook warmte je huiskamer in en je hebt lekker gegeten en dat kan ook heel goedkoop. Frikadellen zijn niet zo duur en evt bak je pannekoeken erin en ook groentes erin gebakken is erg lekker. Op deze manier stook je je huis ook als het erg koud is goedkoop warm. Wel in de wintermaanden je hoofdkraan uitzetten s’avonds en je water uit de kraan laten lopen. Voor mensen die mensen willen helpen die van gas en licht zijn afgesloten die help je door voor hen een partolium kachel aan te schaffen. Ga voor de simpele die stoken zuiniger. Voor je een tweede hansje koopt, laat het daar branden zodat je zeker weet dat die kachel okee is gebruik dan wel nieuwe petrolium. Gebruik NOOIT oude petrolium van het jaar ervoor, want dan kan je die kachel gewoon weg kiepen en dat is geen grap, ik weet het uit ervaring. Voor het douchen heb je 1 pan van 10 liter water nodig die je kookt die meng je met 10 liter koud water en dan heb je de juste tempratuur om je te wassen en genoeg water om je haren en je lijf ermee te wassen en veel kans hou je nog water over om heerlijk na te spoelen. Met 20 liter water heb je genoeg aan 1 douche beurt als je het goed aanpakt. Je raakt er snel aan gewent om op deze wijze te leven. We gaan alle terug in de tijd hoe de overheid ons aanpakt en deze manier van leven is een evt oplossing voor sommige onder ons.

   PS Als je gasstel niet geschikt is voor een gasfles moet je de pitten eraf halen en daar (als ik me niet vergis) zit iets erin die je dan moet vervangen. Dat kost je ongeveer 10 euro.

   1 likes
 14. Gewoon even naar f.lux googlen. Dat is een blauwe licht filter. Werkt ook op Android.
  Apple moet je jailbreaken, maar apple is k*t dus zou ik altijd vermijden 😛

  1 likes
 15. Ha ha ha..Vind dit onderwerp meer site-vulling.
  Kom op zeg.Alsof we niet eerder ziek worden van de chemtrails ,monsato producten en fluor enzo……Maak je maar flink druk over een ledlampje terwijl er wel flink wat ernstigere zaken zijn waardoor we ziek worden..

  1 likes
 16. Maar bij Blooker, Marskramer, Action en in andere winkels zijn gewoon nog prima halogeenlampen te koop, tot aan 200 wat gloeilampen toe, maar in werkelijkheid een stroomverbruik van ongeveer 150 wat, en dat voor ongeveer 2,40 euro. Halogeen lampen gaan bij gemiddeld gebruik ongeveer 2 jaar mee. Ikzelf gebruik halogeenlampen van 105 wat, die ongeveer 104 wat aan gloeilamplicht afgeven. Of deugt halogeen ook al niet ? Prima leeslicht wat mij betreft.
  Trouwens, geen enkel probleem met de lichtgele ledlampen als sfeerverlichting.

  1 likes
 17. Rasecht Berensiroop

  Space Scientific Politics and Monetary Systems
  Exopolitics.Org/EU/BE/FL : Space- Defensie

  Voor de dhz-hobbyers een aangename goedkope verlichtingsbron in de winterperiode. Eén zaak ontbreekt
  een aangepaste werk bril. De ene wetenschappelijke uitvinding + kan zich laten overschaduwen met – negatieve gevolgen.

  0 likes
 18. Mijn scherm heeft free flicker technology en ook low blue light (zeker handig als je iets leest). Dus probleem is al van de baan. Verder vind ik dat kinderen tot 10-11 jaar beter zouden buiten spelen, boeken lezen en andere dingen doen. Vanaf 12 jaar is het toch niet meer maatschappelijk aanvaard dat men speeld (in de traditionele zin dan want gamen is ook een vorm van spelen. Ik bedoel hier niet mee dat kinderen helemaal moeten afgeschermt worden van moderne technologie, het tegendeel als men wil functioneren in deze samenleving is het best dat je weet hoe een tablet of pc werkt. Men moet gewoon kinderen dicipline aanleren zodat ze later geen problemen hebben en verstandige volwassenen kunen worden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Tegen 2030 'zijn alle mensen op aarde gechipt'. Dit zijn de bizarre gevolgen

Tegen 2030 ‘zijn alle mensen op aarde gechipt’. Dit zijn de bizarre gevolgen

Rond het jaar 2030 zal het brein ...

Slapen... ontdek nu wat je er beslist over moet weten!

Slapen… ontdek nu wat je er beslist over moet weten!

In deze blog gaat het over iets ...