Al meer dan 20 jaar wordt er onderzoek gedaan naar de effecten van mobieltjes op de hersenen. De meeste mensen kunnen inmiddels niet meer zonder. Gemiddeld kijken we 285 keer per dag op onze mobiele telefoon.
Wie durft te zeggen dat mobiele telefoons schadelijk zijn, wordt keihard afgestraft. Wetenschappers zeggen dat ze systematisch worden tegengewerkt door de machtige telecomindustrie. Deze industrie probeert hen het zwijgen op te leggen, zo zeggen zij in het VTM-programma Telefacts.
De mobiele telefoon-industrie is vandaag de dag één van de grootste en machtigste industrieën ter wereld. In 1993 waren er nog 34 miljoen mobiele telefoons in gebruik, tegen 6,8 miljard in 2013. In het Westen zijn er meer mobiele telefoonabonnementen dan mensen. Het stralingsniveau door het telefoongebruik is evenredig toegenomen en blijft dat ook doen.
Toegedekt
Stralingsexpert Mike Repacholi deed voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzoek naar het effect van elektromagnetische velden op muizen. Hij ontdekte een verhoogde kans op kanker zodra de muizen in contact kwamen met straling. Dr. Repacholi werd geïnstrueerd door de mobiele telefoon-lobby om zijn eigen onderzoek in vraag te stellen.
Tien jaar lang reisde de expert van de WHO de wereld rond om te verkondigen dat mobiele telefoons veilig zijn. Toen hem werd gevraagd waar de fondsen vandaan kwamen, was het antwoord veelzeggend: hij ontving jaarlijks 135.000 euro van de mobiele telefoon-industrie. Plus bonussen voor evenementen, reiskosten en vergoedingen. Hij werkt nu als consultant voor de industrie.
De mobiele telefoon-industrie wees dr. George Carlo aan als de man die in ruil voor een grote zak geld moest gaan aantonen dat mobieltjes onschadelijk zijn. Hij stuitte echter op problemen, die vervolgens door de industrie werden toegedekt. Dr. Carlo besloot ze openbaar te maken.
In brand gestoken
“We hebben nu rechtstreeks bewijs dat gsm’s schadelijk kunnen zijn,” zei Carlo in gesprek met ABC News. Hij ontdekte dat mobieltjes kunnen leiden tot DNA-schade, met kanker en andere ziektes tot gevolg, en zeldzame hersentumoren.
Na de uitzending kwam er abrupt een einde aan zijn carrière als wetenschapper. Ook werd zijn huis in brand gestoken.
In 2004 publiceerde het laboratorium van de Medische Universiteit van Wenen een studie waaruit bleek dat straling van mobieltjes de structuur en functie van menselijke genen beschadigt. Uit het onderzoek bleek ook dat de wettelijke stralingslimiet de consument niet voldoende beschermt.
Gedwarsboomd
De waarschuwingen werden niet serieus genomen. Sterker nog: de industrie lanceerde een lastercampagne tegen de wetenschappers, die ervoor zorgde dat het vervolgonderzoek niet werd goedgekeurd. Het gevolg is dat veel wetenschappers zich niet meer bezighouden met straling, omdat ze bang zijn dat ze kapot zullen worden gemaakt door de lobby, ontdekte journalist Tina Gobel.
Stralingsexpert Igor Belyaev deed in het geheim onderzoek naar de schadelijke effecten van straling voor de Russische regering. Vervolgens ging hij aan de slag in Zweden en Tsjechië, waar hij werd gedwarsboomd door de industrie. Hij moest een nieuwe baan gaan zoeken. Onderzoekers die de industrie kunnen schaden, zijn namelijk niet gewenst.
Bekijk de hele aflevering hier terug.
[VTM]
Schorsing Thierry Baudet van de baan, D66 woest
VIDEO: Vrouw (22) in rolstoel door griepprik
Nieuwe wetenschappelijke studie: autisme te wijten aan vaccinaties
Ruim 800.000 gemelde bijwerkingen en 550 doden, maar volgens Agnes Kant (Lareb) is er niets aan de hand
Spaanse straaljagers stijgen op na UFO boven Costa del Sol
22 volledig gevaccineerde bewoners zorgcentrum besmet met corona
Fauci geeft financiering Wuhan-lab toe, roep om arrestatie
Toegang krijgen tot buitenzintuiglijke waarneming?
Liet J.P. Morgan de Titanic met opzet zinken?