Gezondheid

Bananen nieuw wondermiddel in strijd tegen beroertes

Help ons door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wie dagelijks een banaan eet, heeft een stuk minder kans om op latere leeftijd het slachtoffer van een beroerte te worden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, dat door de American Heart Association gepubliceerd is in het blad Stroke.

Eén banaan per dag, een handvol gedroogde abrikozen of een avocado, meer is er niet nodig om de kans op beroertes met een vijfde achteruit te duwen. Volgens de onderzoekers is het vooral het hoge kaliumgehalte in het fruit dat ervoor zorgt dat bananen zoveel gezondheidsvoordelen hebben.

Onderzoekers volgden 90.137 vrouwen tussen de 50 en 79 jaar 11 jaar lang. Ze stelden vast hoeveel kalium ze aten en of ze beroertes hadden of stierven tijdens de studie. Een banaan bevat gemiddeld 430 mg kalium.

Vrouwen die het meeste kalium binnenkregen hadden 12 procent minder kans op een beroerte en 16 procent minder kans op een ischemische beroerte (waarbij de bloedtoevoer naar de hersenen wordt afgesneden) dan vrouwen die het minste kalium binnenkregen. Vrouwen die geen hoge bloeddruk hadden, liepen nog minder risico op een beroerte: 21 procent minder risico op alle soorten en 27 procent minder risico op ischemische beroertes.

Vrouwen die veel kalium aten, hadden ook minder kans om vroegtijdig te overlijden. Hoofdonderzoekster Sylvia Wassertheil-Smoller van het Albert Einstein College of Medicine in New York zei: “Uit onze resultaten blijkt dat vrouwen meer kaliumrijk voedsel moeten eten. Je vindt geen hoog kaliumgehalte in junkfood. Onder andere zoete aardappelen, bananen en witte bonen bevatten veel kalium.”

Ze waarschuwde dat te veel kalium dan weer gevaarlijk kan zijn voor het hart en dat mensen moeten controleren hoeveel ze van het mineraal nodig hebben.

[GVA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
7 jaren geleden

Hahaha we gaan nog humor krijgen hier want dan moet je het die banen eerst vragen.
Weken geleden was er ook een thema over pratende planten.

jos van der vegt
jos van der vegt
7 jaren geleden

Beetje dom verhaal…..aan de ene kant verminder je het risico om te overlijden aan een beroerte en aan de andere kant verhoog je het risico om aan een hartfalen te overlijden……want wie weet wat genoeg en wat teveel is ????

judith
judith
7 jaren geleden

Jeumig. Ik word ook onderzoeker! Volgens mij waren we hier al een tijdje van op de hoogte?

Frits
Frits
7 jaren geleden

Bananen zijn een bron van pesticiden: http://www.mensengezondheid.org/?articleid=122.
Eet daarom uitsluitend biologische bananen en niet de meuk uit de supermarkt.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x