Homepagina » Natuur en Milieu » Kans op poollicht in Nederland na krachtige uitbarsting op de zon
Kans op poollicht in Nederland na krachtige uitbarsting op de zon

Kans op poollicht in Nederland na krachtige uitbarsting op de zon

Er bestaat een kans dat de komende nachten in Nederland het poollicht of noorderlicht is te zien. Dat zegt amateursterrenkundige Roy Keeris van de website poollicht.info. Dat het noorderlicht mogelijk te zien is, komt doordat er afgelopen dinsdag en woensdag krachtige uitbarstingen zijn geweest, zogeheten zonnevlammen. Hierdoor komt een wolk van elektromagnetisch geladen deeltjes op ons af. Poollicht ontstaat wanneer deze deeltjes in contact komen met de dampkring van de aarde.

Volgens het gespecialiseerde Solar Influences Data Center (SIDC) betrof het een min of meer verrassende en langdurige uitbarsting van de klasse X1,6 (waarbij X tot de hoogste klasse behoort). Ze deed zich voor in de actieve zonnevlek AR2158, die momenteel naar onze planeet gericht is.

De Amerikaanse website spaceweather.com meldde dat als gevolg van de zware uitbarsting een flash van ultraviolette straling de bovenste lagen van onze atmosfeer heeft geïoniseerd, waardoor meer dan een uur lang radiocommunicaties verstoord raakten.

Poollicht is in Nederland vrij zeldzaam. Het is slechts enkele keren per jaar te zien, maar dan heel laag boven de noordelijke horizon en vooral door gevoelige camera’s. De laatste keer dat het spectaculair te noemen was, was op 30 oktober 2003, aldus Keeris. Toen verscheen het poollicht urenlang in allerlei kleuren aan de hemel.

Waddeneilanden

Mensen die het natuurverschijnsel willen zien, doen er goed aan een donkere plek te zoeken, ver weg van het kunstlicht van steden. Hoe meer licht, hoe kleiner de kans het poollicht te zien. De maan zou nog roet in het eten kunnen gooien. “De maan is net vol geweest en geeft dus behoorlijk wat licht,” zegt Keeris. Er wordt aangeraden zo noordelijk mogelijk te gaan kijken, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden.

Van bewolking zullen we waarschijnlijk geen last hebben, aangezien weerbureau weeronline.nl verwacht dat het de komende nachten helder zal zijn, vooral aan het begin van de nacht.Vind je deze info interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

27 reacties

 1. Die zonnevlammen heb ik ongelofelijk heftig gevoeld, vooral dinsdagnacht was het raak.
  Voor alle Starseeds onder ons maak je borst maar nat voor 22 en 23 september, dan is de Equinox.
  Fasten your seat belts and enjoy the ride 😉

  3 likes
  • Starseeds? Nieuwetijdskinderen? Kom op, grow up. Je bent gewoon een normaal mens. Je bent niet meer bijzonder dan iemand anders. Zonnevlammen voelen???

   10 likes
  • Heb ik daarom zo onrustig geslapen vannacht ?
   Het was ook volle maan en supermaan.
   Ik ben HSP en zou mogelijk eea kunnen verklaren.

   0 likes
   • @peer – ja die volle super maan kwam er ook nog eens bij, het is alsof ik onder stroom sta.
    ik heb het in tijden niet zooo heftig meegemaakt. Maar als het weg is dan voelt het heerlijk, deze nieuwe energien verwijderen de oude energien. Niet alleen voor Starseeds maar voor Alles wat er leeft op aarde.

    3 likes
    • da Mimi dat gevoel onder stroom staan heb ik al jaren zo nu en dan ,,,niemand heeft er een verklaring voor.maar is wel eng hoor .
     en de mooie maan vande week heb ik vlak voor me huis gezien
     zo prachtig..
     wens je veel goeds Hannie.

     0 likes
     • je moet gewoon van die elektrische draden afblijven…

      5 likes
     • @hannie – voelt af en toe zeker niet fijn,maar het is wel degelijk ergens goed voor, zo verwijderd het oude energien en negativiteit, dat merk ik aan mezelf. Als het weer weg is voelt het heel euforisch. Daar zijn de starseeds de voorlopers in, maar ieder mens dat instaat is zijn/ haar frequentie aan te passen gaat door deze initiatie. Het wordt heel fijn met jezelf, voelt alsof je in de hemel bent. Ja er zullen mensen zijn die het nog niet voelen of merken maar heb geduld en wees liefdevol vanuit jezelf, dan gaat het sneller dan je denkt.

      Veel Liefde 🙂

      0 likes
 2. Hier kan je zelf de zon in de gaten houden en filmpjes maken.
  http://helioviewer.org/
  Ik doe dat al een tijdje een heb nog geen enkel spoor gezien van … niburu …
  die zou toch echt invloed moeten hebben.

  2 likes
  • Nibiru is de naam, is een tijd vastgehouden in een zwaartekrachtveld van de zon.
   is daaruit weer losgelaten in juni.
   heeft nu dus een andere tijdslijn en dus baan.
   richt wel schade aan, aardbevingen, etc. ook die akelige oorlogjes ten noord-oosten van ons.
   nibiru richt dus wel schade aan maar werkt niet alles verwoestend uit, want dat was de verwachting van de geleerden. De schuilkelders van de elite kunnen dus afgebroken worden.

   0 likes
 3. tussen welke tijden vanacht zou je dit het beste kunnen zien?

  8 likes
 4. Dit zullen waarschijnlijk de laatste oorlogen en aardbevingen zijn. We zitten in een nieuwe frequentie waar alles wat negatief is, op zal lossen. De dualiteit uit en eindelijk vrede en overvloed voor iedereen. Zoals de E.T.’s uit hoge beschavingen leven, daar zijn we nu naar op weg. Wie daar niet in mee wil hoeft dat ook niet. De vrije wil blijft gerespecteerd maar waar die dan zullen vertoeven? Geen idee. Ze kunnen in elk geval niet mee want te negatief, te bekrompen, te egoistisch, te kortzichtig en nog steeds halsstarrig overtuigd van hun eigen fake superieuriteit. En zoals we allemaal hebben ervaren, daar kunnen we niets mee.

  1 likes
  • ahja, de gelovigen mogen naar de hemel, en de rest, tjah…

   Alleen heet de hemel nu “nieuwe frequentie” en alleen de verlichten mogen meedoen, natuurlijk. Wat een oud verhaal. En ja, die fake superioriteit. Dan preferen we natuurlijk de echte superioriteit van de ware gelovige. Ook niet zo nieuw.

   Wel, de redding komt er niet aan, het paradijs ook niet, en als je verandering en verbetering wilt, zul je zelf moeten iets doen. ET komt je heus niet uit de modder trekken.

   5 likes
 5. Het komt door invloed van de Zon leren we steeds.
  Maar het heeft er zeker de schijn van dat het licht vanaf de aarde de Hemel instraalt.
  Is er een relatie met het elektromagnetische veld van de Aarde?
  En is er een zonnevlam voor nodig om het van vanuit de aarde te doen ontstaan?
  Of is het elektromagnetisch veld van de aarde voldoende om het noorderlicht vanuit de aardomgeving te doen ontstaan?

  0 likes
  • eenvoudig gezegd is poollicht het gevolg van botsingen van deeltjes in de zonnewind (deeltjes die uitgestoten worden door de zon) met deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer.

   Die zonnewind wordt afgebogen (en versneld) door het magnetisch veld van de aarde, naar de twee polen. Vandaar dat het meestal alleen maar in de poolregios te zien is. Er is geen zonnevlam voor nodig, omdat de zonnewind er altijd is. Bij zonnevlammen zijn er veel meer deeltjes (een sterkere zonnewind zeg maar), en is er dus meer poollicht.

   Het ontstaat dus niet uit de aarde, maar uit een wisselwerking.

   7 likes
 6. Nogal naief om te denken dat de homo sapiens geen verdere ontwikkelingen meer mee zal maken want we zijn tot veel meer in staat dan we denken. Nu we alles hebben gaan we ons spiritueel ontwikkelen want we kunnen echt veel meer dan alleen maar volgzame schapen zijn en zelf nieteens weten waarom we brutale dominante leugenaars domweg volgen. Hoewel ze dat al heel lang proberen te voorkomen omdat ze zelf baat bij een afgestompte menigte hebben. Hun ontwikkeling zal nog wel een poosje stil blijven staan, en dat is ook okay. Maar onze ontwikkeling verder. Een mens is nu eenmaal voorbestemd om zijn volledige potentie te ontwikkelen, hoe slecht dat die darkies ook uitkomt. Ze moeten voorlopig steeds meer knokken om hun leugens in stand te houden. Daar aan zie je dat steeds meer mensen wakker worden.

  1 likes
  • als we al verder gaan evolueren, dat is, als we onszelf niet de dieperik inhelpen (en we zijn zeer goed bezig), dan zal het zijn omdat we godsdienst en geloof achter ons laten.

   Dat spiritueel gedoe is niets anders dan andere godsdiensten met een ander sausje overgoten, ofte oude wijn in nieuwe zakken. En als er 1 ding is dat de mensheid achterlijk en afgestompt gehouden heeft, is het wel geloof.

   Maar politici en andere “leiders” houden geweldig veel van gelovigen. Want die kun je alles wijsmaken, want kritisch denken zit er niet in.

   We zijn inderdaad tot veel meer in staat. Maar niet zoals jij denkt.

   5 likes
 7. @Why? Dat spirituele gedoe wil zeggen dat we klaar zijn om te begrijpen dat we multidimensionale wezens zijn. Zoals E.T.’s in UFO’s dat ook zijn. De meesten waren ook eerder een gewoon 3D mens. De een pikt dit eerder op dan de ander maar ieder gaat het op zijn eigen tijd bepalen wanneer ze er klaar voor zijn. Tot die tijd mag je denken of er zelfs van overtuigd zijn dat we (?huh? onze regering als poppetjes aan touwtjes van een paar dementerende eigenheimers zul je bedoelen) onszelf(?) de dieperik in helpen en dat ze bij de commercieele televisie denken of er zelfs van overtuigd zijn dat ze superman zijn. Als dat jouw helpt om je voorlopig weer even staande te houden is dat prima.

  1 likes
  • we zijn zeker multidimensionale wezens. Drie dimensies om precies te zijn.

   Dat jij bereid bent om je geloof te verkondigen en er zelf ook nog in te geloven, dat is jouw zaak natuurlijk. Als je niet overtuigt bent dat de mensheid zichzelf naar de verdommenis aan ‘t helpen is, ben je meer dan blind, maar goed, dat is nou eenmaal een kenmerk van gelovigen. Je verwacht redding van weet ik veel waar, en je ziet warschijnlijk zelfs de tekenen dat het er zit aan te komen.

   Weet je, in het jaar 1000 hadden ze verwacht dat Christus terug ging komen. Er zijn getuigenissen dat mensen zelf gestorven zijn van schrik. In 2012 ging er vanalles gebeuren, niets van gemerkt (in 2005 ook trouwens, maar daar was nog niet zo veel rond te doen). Nu zijn er hogere frequenties, andere dimensies, en weet ik veel wat nog voor fantasietjes. Het duidt slechts op één ding, en dat is dat gelovigen niet omkunnen met de wereld zoals ze is…

   2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

maan

Soms zijn ze uren te zien. Wat zijn toch die vreemde flitsen op de maan?

Er komen vreemde flitsen uit de maan, ...

Heeft een Chinese sonde een ruimteschip vastgelegd op de maan? Deze Schotse ufoloog beweert van wel

Amerika probeerde een atoombom tot ontploffing te brengen op de maan. Volgens deze kolonel greep ‘iemand’ in

In de jaren vijftig moest wijlen kolonel ...