Financieel

Banken verbergen megafortuin wereldelite voor fiscus

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De superrijke elite heeft met hulp van de grote banken een slordige 17 biljoen euro in het buitenland verstopt voor de fiscus. Dat is even veel als het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten en Japan bij elkaar.

James Henry, expert op het gebied van belastingparadijzen, onthult dat de tegoeden zijn doorgesluisd naar onder meer Zwitserland en de Kaaimaneilanden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens Henry wordt bijna een derde van de tegoeden beheerd door de Zwitserse banken UBS en Credit Suisse en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Hij baseert zich op cijfers van de Bank for International Settlements (BIS) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Onder meer blijkt dat er sinds de zeventiger jaren genoeg kapitaal uit de economieën van de ontwikkelingslanden is gevloeid om hun schuld aan de rest van de wereld ruimschoots te kunnen afbetalen.

Kleine groep

Sinds het begin van de negentiger jaren is zo’n 640 miljard euro uit de Russische economie verdwenen. Saoedi-Arabië heeft sinds de zeventiger jaren 252 miljard euro zien verdwijnen. Uit Nigeria is sinds dezelfde periode 250 miljard euro weggesluisd naar belastingparadijzen.

“Het probleem is dat de tegoeden van deze landen worden beheerd door een kleine groep rijke individuen terwijl het gewone volk opdraait voor de schuld in de vorm van bezuinigingen,” aldus het rapport van Henry.

De omvang van het fortuin dat buiten het bereik is van de fiscus is zo enorm dat het werkelijke verschil tussen arm en rijk mogelijk zwaar wordt onderschat. Volgens Henry is 8 biljoen euro in handen van slechts 92.000 mensen, oftewel 0,001 procent van de wereldbevolking.

“De ongelijkheid is vele malen groter dan blijkt uit de officiële cijfers,” zei John Christensen van belangenvereniging Tax Justice Network. “De gewone mens op straat heeft geen illusies meer over de oneerlijkheid van de situatie.”

Omzeilen

Landen over de hele wereld staan onder immense druk om hun begrotingstekort terug te dringen terwijl regeringen zich het niet kunnen veroorloven dat zo veel geld verdwijnt richting belastingparadijzen.

“Door iets te doen aan de mazen in de wet die multinationals en superrijken gebruiken om de belastingdienst te omzeilen kan het tekort worden weggewerkt. Dan kan de regering de economie stimuleren, in plaats dat het leven uit de 99 procent van de mensen wordt geperst die niet rijk genoeg zijn om geen belasting te hoeven betalen,” zei secretaris-generaal Brendan Barber van het Trades Union Congress in Groot-Brittannië.

De eigenaars van de tegoeden genereren ieder jaar bijna 155 miljard extra inkomsten, meer dan rijke landen elk jaar aan ontwikkelingshulp naar de derde wereld sturen.

Geheimhouding

Groepen als UK Uncut richten hun pijlen op enkele rijke individuen zoals eigenaar van de Britse multinational Topshop Sir Philip Green. Leiders van de G20 hebben er dikwijls op aangedrongen een einde te maken aan belastingparadijzen, maar veel landen weigeren nog altijd details vrij te geven over het vermogen van rijke klanten.

“Het bestaan van deze wereldwijde industrie en de belastingvrije status van de enorme sommen geld die worden geïnvesteerd door haar rijke cliënten, berusten op totale geheimhouding,” besloot Henry.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Whatshenneping
Whatshenneping
11 jaren geleden

17 biljoen weggesluisd…

en dan gaan er mensen door aan honger en dorst…

te triest voor woorden.

a’so;ciaal

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Goh wat kan ik me hier in vinden.“De gewone mens op straat heeft geen illusies meer over de oneerlijkheid van de situatie.”Was de hele wereld maar WAKKER!!!!

Gallicflower
Gallicflower
11 jaren geleden

men leest beter de nodige informatie op de site nesara.nl geschiedenis vd geldfondsen van nesara!
superrijke elite via hulp vd grote banken oa UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs een slordige 17 biljoen euro. 8 biljoen euro in handen van slechts 92.000 mensen, oftewel 0,001 procent van de wereldbevolking.
Wat hebben Extraterrestrial rassen hiermee te maken,justitiële klare taal
o.a. de genaamde de saint germain

Anna Lyse
Anna Lyse
11 jaren geleden

Het is de hoogste tijd dat de bevolking in opstand komt tegen deze al decennialang durende diefstal, waarbij de schuldigen zullen worden bestraft en hun vermogen hun wordt ontnomen. Het is genoeg geweest.

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x