Financieel

Bankrun in Griekenland en Spanje – klanten halen miljarden weg

Help anderen door dit met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de afgelopen week hebben klanten van de deels genationaliseerde Spaanse bank Bankia meer dan één miljard euro van hun rekening gehaald, schrijft de Spaanse krant El Mundo.

De krant baseert zich op een verslag van een bestuursvergadering van Bankia waar topman José Ignacio Goirigolzarri zijn medebestuurders bijpraatte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Bankia ontkent noch bevestigt het bericht. Ondertussen daalde het aandeel Bankia donderdagochtend op de beurs meer dan 20 procent in waarde. Beleggers merken dat klanten weinig vertrouwen meer hebben in de bank die vorig jaar ontstond uit de fusie van zeven grote regionale spaarbanken waaronder Caja Madrid en het Valenciaanse Bancaja.

Grootste aandeelhouder

Spanje nationaliseerde het al langere tijd in problemen verkerende Bankia vorige week. Het Spaanse ministerie van Economische Zaken zette 4,5 miljard euro aan leningen van de overheid aan Bankia om in aandelen. De Spaanse overheid heeft 45 procent van Bankia in handen en is daarmee de grootste aandeelhouder.

griekenland97234932479242Gisteren waarschuwde de Griekse president Papoulias partijleiders voor een bankrun. Op maandag haalden Grieken in totaal zo’n 700 miljoen euro van de bank en de dag erna zou eenzelfde bedrag zijn opgenomen.

Uitzonderlijk

Gouverneur van de Griekse centrale bank George Provopoulos heeft Papoulias geïnformeerd over de ontwikkeling dat steeds meer Grieken hun geld van de bank halen. Bij banken staan nog geen rijen, maar de opname van 700 miljoen euro op één dag wordt gezien als uitzonderlijk.

Steeds meer Grieken lijken er rekening mee te houden dat het land de drachme weer gaat invoeren. Ook werd bekend dat er volgende maand nieuwe verkiezingen worden gehouden in het land.

Niets geleerd

De banken zelf hebben niets geleerd van de kredietcrisis. Twee derde van de winst van zakenbanken gaat op aan bonussen, zo blijkt in de praktijk. Bij een nieuwe crisis moeten ze dus opnieuw gered worden.

Bronnen: Reuters.com en NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x