Mens en Dier

Verloren wereld ontdekt onder Antarctica

Help anderen door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze ontdekking lijkt rechtstreeks uit een boek van Jules Verne te komen: wetenschappers van onder meer de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Southampton hebben een ‘verloren wereld’ onder Antarctica gevonden waar het leven welig tiert.

De onderzoekers gebruikten een op afstand bestuurbare onderwaterrobot (ROV) om de diepten van de East Scotia Ridge te verkennen.

In het gebied bevinden zich veel hydrothermale bronnen waar de temperatuur kan oplopen tot 382 graden Celsius. De wetenschappers ontdekten een verbijsterende nieuwe wereld vol onbekende diersoorten.

Volgens projectleider professor Alex Rogers van de Universiteit van Oxford gedijen de buitenaards aandoende witte wezens op de chemicaliën die worden uitgestoten door de bronnen.

Hydrothermale bronnen huisvesten dieren die nergens anders worden gevonden op de planeet en die hun energie niet van de Zon krijgen maar door chemicaliën zoals waterstofsulfide af te breken. Het eerste onderzoek naar deze specifieke bronnen, in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica, onthulde een hete, donkere, ‘verloren wereld’ waarin hele gemeenschappen voorheen onbekende zeedieren gedijen.

De onderzoekers, die hun ontdekkingen juist hebben gepubliceerd in de Public Library of Science, waren verbijsterd zo veel onontdekte soorten in zulke grote aantallen te vinden. Gehele kolonies onbekende soorten Yeti-krab, anemonen, zeesterren met zeven armen en bleke octopussen werden in de Zuidelijke Oceaan aangetroffen op een diepte van meer dan 2.400 meter.

Ze waren ook verrast geen buiswormen en mosselen te vinden die wel in de rest van de wereld bij hydrothermale bronnen worden gezien. Het is een nieuw complex ecosysteem dat aantoont dat de variëteit aan organismen bij bronnen over de hele wereld meer moet zijn dan we voorheen altijd dachten.

Bron: Gizmodo.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x