Binnenland

Belangenverstrengeling in de Tweede Kamer: enkele opmerkelijke voorbeelden

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je socials te delen!

Veel leden van de Tweede Kamer hebben nevenfuncties bij organisaties die profiteren van soms zeer royale overheidssubsidies. Het schetst een beeld van indirecte, maar ook directe belangenverstrengeling, blijkt uit onderzoek van De Andere Krant.

Kamerleden moeten hun nevenfuncties opgeven in het register van de Kamer. De meeste Kamerleden blijken er onbezoldigde nevenfuncties op na te houden bij allerlei organisaties. Wie gaat kijken naar de uitgaven van de overheid, ontdekt dat veel van deze organisaties ruim worden bedeeld met subsidies, aldus de krant, die een aantal gevallen onderzocht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Atlantische Commissie

Drie Kamerleden bekleden onbezoldigde bestuursfuncties bij de stichting Atlantische Commissie: Derk Boswijk (CDA), Ruben Brekelmans (VVD) en Salima Belhaj (D66). De Atlantische Commissie, een propaganda-organisatie van de NAVO, ontving de afgelopen drie jaar ruim 2 miljoen euro subsidie van de overheid.

Trilaterale Commissie

Minister Rob Jetten (D66), die inmiddels niet meer in de Kamer zit, gaf als onbezoldigde nevenfunctie onder meer zijn lidmaatschap op van de Trilaterale Commissie van de David Rockefeller Fellows. Hoewel deze commissie geen subsidie van de Nederlandse overheid ontving, is het wel opvallend dat het fonds Rockefeller Philanthropy Advisors in 2021 werd bedeeld met 94.000 euro. Deze organisatie is onderdeel van de Rockefeller Foundation en krijgt ook geld van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Alleen leden van FVD worden ‘geschorst’

FVD-Kamerleden Thierry Baudet, Freek Jansen en Gideon van Meijeren stellen zich op het principiële standpunt dat de Gedragscode van de Kamer geen wettelijke basis heeft. Zij vinden dat ze ‘alleen verantwoording verschuldigd zijn aan de kiezer, niet aan de leden van het partijkartel’. Het presidium van de Kamer heeft onlangs voorgesteld om de drie FVD’ers een week te schorsen. Die actie is puur bedoeld om FVD voorafgaande aan de verkiezingen te beschadigen, stelt Kamerlid Pepijn van Houwelingen.

“Maar alleen leden van FVD worden ‘geschorst’. Makes you think…” reageert FVD-voorman Baudet.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 174 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

77 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joop Visser
Joop Visser
5 maanden geleden

Zie video youtube Van Meijeren en je weet dat je in een dictatoriaal land woont, waar afwijkende meningen niet zijn toegestaan.

André Breems
André Breems
5 maanden geleden

En als ik zo vaak heb gezegd, dat kan alleen in een corrupte dictatuur cq politiestaat in bananen monarchie Nederland.
En de dictators zijn gewoon bang voor FvD die deze figuren met feiten om de oren slaat.

Ria
Ria
5 maanden geleden

Het bewijst voor mij alleen maar, hoe corrupt ze zijn, om FVD uit te sluiten. DAAROM GAAT MIJN STEM NAAR FVD!! Ik ga voor de waarheid en niets anders dan de waarheid!! Hoop dan ook dat alle leden van de FVD ook hun stem uitbrengen voor FVD. Elk weldenkend mens heeft de afgelopen jaren kunnen zien en horen, in elk debat, hoe de FVD, Thierry, Pepijn, Gideon, en alle medewerkers in het land, de waarheid spraken en hun vragen afvuurde op de zittende macht, en elke vraag werd met een ontkenning beantwoord om de FVD belachelijk te maken. elke motie van de FVD, werd dan ook door iedereen weggestemd, dan weet je gewoon HIER KOPT IETS NIET!!! FVD HEEL VEEL SUCCES. !!!

Poesie maaauw
Poesie maaauw
5 maanden geleden

Wel gewoon Nederlands blijven praten graag.
Buiten de FVD moeten al degene met nevenfuncties hun ogen uit hun asociale kop schamen met hun gehuichel

Back to top button
77
0
We lezen graag je reactie!x