Straling

België verbiedt mobieltjes voor jonge kinderen vanwege straling

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Over een half jaar is het in België verboden om speciale kindermobieltjes aan jonge kinderen te verkopen. Reclame voor gsm’s en smartphones gericht op kinderen onder 13 jaar mag dan ook niet meer.

De wet daarvoor is gepubliceerd in het Belgische staatsblad. De reden: de straling die de telefoons uitzenden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het verbod is een initiatief van ministers Laurette Onkelinkx van Volksgezondheid en Johan Vande Lanotte van Consumentenzaken. Het is een voorzorgsmaatregel om kinderen tegen de straling te beschermen.

Beperkt bewijs

Volwassenen die nu bellen maken pas een half leven van een telefoon gebruik. Mochten telefoons over tien jaar schadelijk blijken, komen kleine kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking met de apparaten.

Al jaren wordt er gediscussieerd over de vraag of de elektromagnetische energie die een mobieltje uitstraalt gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) vond in 2011 ‘beperkt bewijs’ voor de stelling dat de straling mogelijk kankerverwekkend is.

Met mate

De Belgische ministers nemen nu het zekere voor het onzekere omdat kinderen gevoeliger zijn voor straling dan volwassenen.

Verkopers van mobiele telefoons moeten daarnaast de nominale SAT-waarde, een maat voor de hoeveelheid straling die de telefoon uitzendt, duidelijk aangeven. De telefoontjes worden aan de hand van hun stralingsniveau in vijf verschillende categorieën ingedeeld.

Het stralingsniveau en de categorie moeten bij alle reclames worden vermeld. Bovendien moet de volgende mededeling duidelijk zichtbaar zijn: “Denk aan uw gezondheid – gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAT-waarde (SAR-waarde).”

Meer informatie: Stik-ems.org, Fgov.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

ik vind het sowieso niks dat gelellebel met die de(mo)bieltje,s.

Johan
Johan
10 jaren geleden

Ik denk dat neurochirurgen en neurologen heel blij zullen zijn met dit bericht.
De schedels van jonge kinderen zijn zo dun dat een kans op tumoren groot zijn. De bovenstaande specialisten hebben voorspeld dat binnen vijftien jaar een tumoren tsunami verwacht mag worden. Dit gaat heel veel geld kosten, want met name een neurochirurg is peperduur, hij is namelijk de duurste specialist. Ik durf zijn salaris hier niet bekend te maken.
En nu moet de verzekering nog komen die stelt dat mobiel bellen en andere afleidende manoeuvres die verkeersgevaarlijk zijn de brokkenmaker zelf alles moet betalen en ik weet wel zeker dat dit ook gaat gebeuren.
Psychiatrische problemen zullen ook hand over hand toenemen door autistische gedragingen, apatie, herhaal en disfunctioneel gedrag zal ook steeds meer voor komen.
Maar ik vind dit al een hele goede stap in de goede richting, ik hoop dat zo snel mogelijk ook andere landen zullen volgen.

Anke
Anke
10 jaren geleden

Prima!!! Wanneer komt er zo`n regel hier in Nederland? Of is dat schadelijk voor de commercie?

Lil
Lil
10 jaren geleden

Ja..laat die belgen maar schuiven! 🙂
In Lak’ech

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x