Natuur en Milieu

Diamanten groeien net als bomen

Help mee door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Diamanten ontstaan diep onder de grond bij hoge druk en temperaturen van boven de 1000 graden Celsius.

Op deze manier ontstaan gedurende miljoenen jaren langzaam maar zeker schitterende edelstenen. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam tonen aan dat diamenten net als bomen jaarringen hebben.

Door temperatuurverschillen verandert de chemische samenstelling in de groeizones en dat openbaart zich in de diamant als ‘ringen’. Diamanten kunnen er vele miljoenen jaren over doen om te kunnen groeien.

Geschiedenis

Vaak zijn diamanten half zo oud als de aarde zelf. De edelstenen die door de wetenschappers zijn onderzocht komen uit Jakoetië in Rusland. In het verleden zijn in die regio twee belangrijke periodes geweest waarin diamanten zijn ontstaan: 1 miljard jaar geleden en 2 miljard jaar geleden.

Uit het onderzoek blijkt dat veel diamanten in beide periodes zijn gegroeid, waarmee voor het eerst is aangetoond dat diamanten er miljoenen jaren over doen om te groeien. In beide periodes vonden grote veranderingen plaats in de aardkorst: tektonische platen schoven tegen elkaar waardoor koolstofrijke vloeistoffen zich verplaatsten en de diamanten konden groeien.

Omdat diamanten zo oud zijn en heel langzaam groeien zijn ze uitermate geschikt om meer te weten te komen over de geschiedenis van de aarde.

Mineraalinsluitsels

De meeste diamanten bevatten microscopische hoeveelheden andere mineralen. In sommige van deze zogeheten mineraalinsluitsels zit het element renium dat langzaam uiteen valt en daarbij het element osmium vormt, een proces dat radioactief verval wordt genoemd.

Op het moment van insluiten van zo’n mineraal in de diamant bevat het vooral renium. Na verloop van tijd neemt de hoeveelheid renium af en de hoeveelheid osmium toe. Bij gelijktijdige vorming van de diamant en het ingesloten mineraal komt de ouderdom van het mineraal overeen met de leeftijd van de diamant.

Bron: Vu.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

Ach..tegenwoordig hoeven we geen miljoenen jaren meer te wachten op “verse” diamanten. Ze worden al kunstmatig gemaakt.

Casper
Casper
8 jaren geleden

[quote name=”Vonzie”]Ach..tegenwoordig hoeven we geen miljoenen jaren meer te wachten op “verse” diamanten. Ze worden al kunstmatig gemaakt.[/quote]

Inderdaad en bij goud kan dat dus ook al..

Dus de het spreekwoord ( het geld groeit me niet aan de boom ) word eens werkelijkheid!

Dondervogel
Dondervogel
8 jaren geleden

Hoe kun je nu diamanten vinden in een aarde die hol is?Puur omdat de aarde niet hol is, maar wel holten heeft, in de vorm van grotten.Iets wat onder hoge druk wordt gevormd en waar de druk wordt weg gehaalt, krijgt te maken met de binnendruk krachten, die zelfs een diamant doen splijten.Tip:Er bestaat een boek die heet de geneeskrachtige werking van edelstenen.Een aanrader.Vooral omdat deze vermeld, dat de krachten die vrijkomen als de druk is weggehaalt, mensen van ziekte,s doet genezen.Ik had Migraine tot mijn “amatist”(half edelsteen) barsten kreeg bij het dragen,en die migraine is nooit weer verschenen.

Wesley
Wesley
8 jaren geleden

[quote name=”Vonzie”]Ach..tegenwoordig hoeven we geen miljoenen jaren meer te wachten op “verse” diamanten. Ze worden al kunstmatig gemaakt.[/quote]
Alleen zijn die ontzettend klein of vele malen duurder dan een normale.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x