Homepagina » Universum » Voyager 1 pikt vreemde geluiden op
Voyager 1 pikt vreemde geluiden op

Voyager 1 pikt vreemde geluiden op

Ruimtesonde Voyager 1 heeft ons zonnestelsel verlaten en is daarmee het eerste ruimteschip dat de interstellaire ruimte heeft bereikt.

Op het moment dat Voyager het zonnestelsel verliet pikte het vreemde geluiden op. Het duurde 17 uur voordat de geluiden de aarde bereikten.

De vreemde geluiden die zijn opgevangen door de instrumenten van de 36 jaar oude sonde blijken te worden veroorzaakt door plasmagolven in de ruimte.

Interstellair plasma

De plasmagolven kunnen in de ruimte niet worden gehoord, maar de frequenties ervan liggen binnen het bereik van het menselijk gehoor. De golven die zijn opgepikt door de antennes van de instrumenten kunnen worden versterkt en afgespeeld via een luidspreker.

Aan de hand van de geluiden konden wetenschappers bepalen dat Voyager interstellair plasma, geïoniseerd gas tussen sterren, passeerde.

De ontdekking van de vreemde geluiden – en het feit dat Voyager de interstellaire ruimte had bereikt – werd mede mogelijk gemaakt door een uitbarsting op de zon, waarna de sonde werd geraakt door een vlaag zonnewind.

Voyager 1 en 2 werden in 1977 gelanceerd. Beide ruimtevaartuigen vlogen langs de planeten Jupiter en Saturnus. Voyager 2 bezocht ook nog Uranus en Neptunus. De ruimtesonde is nu zo’n 15 miljard kilometer van de zon verwijderd. Voyager 1 bevindt zich op 19 miljard kilometer afstand. Naar verwachting zal de sonde tot 2020 gegevens blijven sturen.

Bron: Yahoo.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Operator schreef:

  “Op het moment dat Voyager het zonnestelsel verliet pikte het vreemde geluiden op.”

  Dat klinkt al niet erg wetenschappelijk. Er is geen ‘moment’. Het is moeilijk te bepalen wanneer je nu echt het zonnestelsel hebt verlaten. Of verwachten ze daar door de douane en paspoort controle te gaan?

  1 likes
 • zeurpiet schreef:

  Is er dan niemand die een smeuïgere verklaring heeft voor deze geluiden? Dat rationele op bewijs gebaseerde geneuzel kan ik ook wel op wetenschappelijke sites vinden.. ik kom hier verdorie om vermaakt te worden! Beste zwevers en soortgelijk gebroed, ik ben teleurgesteld 🙁

  1 likes
  • Scrambler schreef:

   Beste Zeurpiet -> Je maakte me zojuist ontzettend aan het lachen! Kom vaker hier aub en schrijf iets. Zo worden wij door jou vermaakt. Heerlijk, humor op een site als deze, I love it 😀

   0 likes
 • Boon schreef:

  JAAAA, Fantastisch nummer van dat Symphonie of Science.
  Vaak gedraaid op mn iPod….

  0 likes
 • T.R.Hunter schreef:

  Wat was het voor een geluid ?
  Zoiets als biep biep biep ,biep….biep biep … biep biep biep ?

  0 likes
 • ikke schreef:

  Ik maak ineens de associatie met de vreemde onverklaarbare geluiden die op verschillende plekken op aarde worden gehoord, waar je vaak van die video’s van hebt…
  Misschien is dat het zelfde?

  0 likes
 • T.R.Hunter schreef:

  [quote name=”ikke”]Ik maak ineens de associatie met de vreemde onverklaarbare geluiden die op verschillende plekken op aarde worden gehoord, waar je vaak van die video’s van hebt…
  Misschien is dat het zelfde?[/quote]
  Nee natuurlijk is dat niet hetzelfde. Als je het artikel gelezen hebt dan weet je dat het niet een vreemd geluid is maar het geluid van plasma golven.

  0 likes
 • Quasar schreef:

  Idd ikke…dat zou best wel eens een verklaring kunnen zijn. Ben daar zelf ook nog regelmatig over aan t denken wat dat zou kunnen zijn….wie weet??

  0 likes
 • arnold schreef:

  1 min 30 eerste filmpje allemaal bewegende puntjes ?

  0 likes
 • ruis schreef:

  gewoon geluid? hoe verplaatst zich dat in de ruimte? Radiogolven kan ik me voorstellen.

  0 likes
 • Ton schreef:

  Het geluid klinkt als: “ET phone home”.

  0 likes
 • AwE130 schreef:

  [quote name=”ikke”]Ik maak ineens de associatie met de vreemde onverklaarbare geluiden die op verschillende plekken op aarde worden gehoord, waar je vaak van die video’s van hebt…
  Misschien is dat het zelfde?[/quote]
  Zeker geen gek idee, ik las de reactie van iemand ander die het af doet als onzin. Maar dat zou ik zo 1 2 3 niet durven zeggen. Men denkt dat de “plasma” ring een soort gordel is waar golven tegenaan botsen en weer terug kaatsen. Als dat waar is dan is het zeker mogelijk wat u hebt bedacht. Stel dat de “plasma” gordel door krachten van buitenaf onder druk worden gezet, hierdoor wordt de gordel minder doorlatend en kaatsen golven terug die ander zouden worden door gelaten of geabsorbeerd. Hierdoor zou u idee kunnen kloppen. Ik zeg niet dat het zo is maar het is zeker niet onmogelijk wat u hebt bedacht. Bedankt voor de gedachten.

  0 likes
 • lauke schreef:

  [quote name=”ruis”]gewoon geluid? hoe verplaatst zich dat in de ruimte? Radiogolven kan ik me voorstellen.[/quote]
  Geluid heeft materie nodig om zich te verplaatsen.
  Een absoluut vacuum (0 Pa) kan niet bestaan, maar een ultrahoogvacuüm in de interstellaire ruimte wel (ongeveer 13 nPa). Tussen de sterren zal dus een minieme hoeveelheid massa bestaan. Omdat het Heelal wordt gemeten in lichtjaren hebben we het over een enorm volume.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  advocate

  Advocate doet boekje open over Obama, Biden en ‘criminele Clinton-kliek’: ‘Veel erger dan we dachten’

  Sidney Powell, advocate van oud-generaal Michael Flynn, ...

  zweden

  Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’

  Zoals velen inmiddels zullen weten, ging Zweden ...

  >