Het Complot

O jee! EenVandaag duikt in de wereld van de complottheorieën

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dinsdag lanceert EenVandaag het multimediale project ‘Complot or Not?’ Met behulp van experts analyseert het programma bewezen en onbewezen complotten. Zit de Amerikaanse geheime dienst achter de 9/11-aanslagen? Is aids een uitvinding van de overheid? En zit de JSF-lobby achter de moord op Pim Fortuyn?

Introductie

Op dinsdag 2 augustus wordt de kijker geïntroduceerd in de wereld van complotten. De populariteit van complottheorieën neemt toe en waarom? Hoeveel invloed hebben ze en wat zegt dat over onze samenleving? Aan het woord komen onder meer socioloog Jelle van Buuren en psycholoog Jan Willem van Prooijen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Van Prooijen zei onlangs nog in het AD dat de verspreiding van complottheorieën samenhangt met lager zelfvertrouwen en een lage status, maar dat sommige theorieën door een groot deel van de bevolking worden aangehangen. “Complotdenkers zijn geen gekken. Daarvoor zijn het er te veel.”

Hij zei verder dat complotdenkers vaak of extreemlinks of extreemrechts zijn. “En wat je denkt, stuurt nu eenmaal je gedrag,” zei hij. “Het kan kwaad in de zaken die een keuze sturen, in de persoonlijke gezondheid bijvoorbeeld. Als jij denkt dat de farmaceutische industrie knoeit met vaccinaties, dan laat je je niet vaccineren. Maar het ondermijnt ook het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie.”

De eerste aflevering begint gelijk goed. Complotdenkers zullen dus waarschijnlijk worden weggezet als mensen met een laag zelfvertrouwen, een lage status en die extreemlinks of extreemrechts en anti-vaxxer zijn.

Het zijn nogal boute uitspraken die de heer Van Prooijen doet. Complotdenken is meer wijdverspreid dan hij denkt. Uit een recente peiling blijkt dat meer dan de helft van de Britten niet in de maanlandingen gelooft. Daarnaast gelooft nog steeds een meerderheid van de Amerikanen dat de moord op president John F. Kennedy een complot was. Om maar even een paar voorbeelden te noemen.

Is het ondermijnen van het vertrouwen in de rechtsstaat en democratie zo slecht? Twee Amerikaanse politicologen hebben in 2014 aangetoond dat de Verenigde Staten zijn veranderd van een democratie in een oligarchie. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter voegde daar onlangs aan toe dat democratie dood is en dat Amerika is veranderd in een oligarchie:

Jelle van Buuren van het International Centre for Terrorism and Counter Terrorism zei pas geleden nog in EenVandaag: “Het is jammer dat de kritische houding die complotdenkers hebben ten opzichte van officiële bronnen zo vaak ontbreekt als het gaat om de betrouwbaarheid van hun eigen bronnen.”

Dan weten we eigenlijk al welke kant het op zal gaan in de reeks ‘Complot or Not?’ Officiële bronnen voor complotten zijn er genoeg, als je maar diep genoeg graaft. Een wetenschapper van de Universiteit van Ottawa concludeerde na zijn onderzoek dat Oekraïense scherpschutters op het Maidanplein bewust op eigen mensen hebben geschoten om een internationaal conflict uit te lokken.

Twee economen hebben onderzoek gedaan naar 28 generaties Britten en kwamen tot de ontdekking dat de rijkste 1 procent, de elite, al tenminste 800 jaar aan de macht is. Wetenschappers hebben ook krachtig bewijs geleverd dat de meeste oorlogen draaien om olie. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Aanslagen 9/11
O jee! EenVandaag duikt in de wereld van de complottheorieën
Aanslagen van 9/11 (AFP)

Zouden de complotten over de aanslagen van 9/11 een kern van waarheid kunnen bevatten? Complotdenkers suggereren dat een kleine groep, met controle over de geheime diensten, achter de aanslagen zitten. Zij zouden een excuus zoeken om hun defensie- en oliebelangen in het Midden-Oosten veilig te stellen. Experts in deze aflevering zijn onder meer Amerika-kenner Willem Post, hoogleraar Holocaust-studies Johannes Houwink Ten Cate en directeur Nationaal Monument Kamp Vught Jeroen van den Eijnde.

Zullen de experts het tijdens deze uitzending misschien gaan hebben over de studie die laat zien dat de meeste oorlogen om olie draaien? Hoogstwaarschijnlijk niet. De wetenschappers die de studie hebben gepubliceerd stellen dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden. Om deze reden hebben de Verenigde Staten belang bij de strijd tegen IS in het noorden van Irak, zeggen ze.

Aids en syfilis

In de derde uitzending wordt met epidemioloog Roel Coutinho en viroloog Ab Osterhaus gekeken naar de complotten over aids en syfilis. Er worden op internet theorieën verspreid die zeggen dat aids in een laboratorium is ontwikkeld en verspreid door de Amerikaanse overheid. Bewezen is dat onderzoekers patiënten in de jaren zeventig aan syfilis hebben laten lijden, terwijl er al medicijnen voorhanden waren.

Roel Coutinho kennen we nog als RIVM-topman die huisarts Hans van der Linde voor de rechter liet slepen vanwege belangenverstrengeling en kritiek op de griepprik. Volgens Van der Linde heeft de griepprik geen nut en had Coutinho zich schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling omdat hij als deeltijdhoogleraar samenwerkte met farmaceutische bedrijven. De huisarts won de rechtszaak.

Oud-lid van de Gezondheidsraad Osterhaus bleek aandelen te hebben in een bedrijf dat een vaccin ontwikkelde tegen Mexicaanse griep op het moment dat hij regeringsadviseur was over diezelfde Mexicaanse griep. Osterhaus had een belang van ruim negen procent in het bedrijf ViroClinics en waarschuwde dat de Mexicaanse griep verregaande en dodelijke gevolgen kon hebben. Nederland sloeg om die reden veel vaccins in, die voor een groot deel weggegooid konden worden omdat de verregaande en dodelijk gevolgen uitbleven.

Dat belooft dus een buitengewoon objectieve aflevering te worden!

Illuminati en vrijmetselaars

In de vierde aflevering gaat EenVandaag op bezoek bij de vrijmetselaars. Zij laten hun geheimen zien. Een theorie beweert dat een Duits gezelschap uit de tijd van de verlichting zich verplaatste naar Amerika en van daaruit de zegetocht naar geheime wereldheerschappij wist uit te breiden. De Illuminati trekt volgens complotdenkers nog steeds aan de touwtjes.

Zal er tijdens de uitzending aandacht worden besteed aan de uitspraken van de Noorse hoogleraar Johan Galtung? Hoogstwaarschijnlijk niet. Hij zei tijdens een lezing aan de Universiteit van Oslo dat vrijmetselaars nauw samenwerken met internationale geheime diensten. “We moeten ze kritisch blijven volgen,” zei hij.

O jee! EenVandaag duikt in de wereld van de complottheorieën
Pim Fortuyn (Reuters)

Eind vorig jaar werd een geheime lijst op internet gepubliceerd van twee miljoen vrijmetselaars. De lijst laat zien dat de macht van de organisatie reikt tot in de hoogste regionen van de samenleving, zo schreef The Independent. Er wordt zelfs gesuggereerd dat Jack the Ripper werd beschermd omdat hij vrijmetselaar was. Zal EenVandaag aandacht besteden aan deze opzienbarende lijst? Hoogstwaarschijnlijk niet.

Zal de Belgische econoom Geert Noels aan het woord komen? Hij zei dat er in België ooit regeringen waren die volledig bestonden uit vrijmetselaars. Hoogstwaarschijnlijk niet. “Vrijmetselaars beschermen elkaar en misbruiken hun macht,” zei hij recentelijk op Radio 1. “De loge gebruikt haar invloed om mensen naar de macht te sturen.”

Pim Fortuyn

De moord op Pim Fortuyn is beraamd door de machtige JSF-lobby, zeggen complotdenkers. Het prestigieuze defensieproject zou in gevaar komen als Fortuyn premier zou worden. Aan het woord komt onder meer schrijver en complotkenner Thomas Ross.

Zowaar komt er een complotkenner aan het woord in ‘Complot or Not?’ Helemaal aan het eind van de reeks. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Volgens Ross zijn er genoeg feiten die kunnen duiden op een moordcomplot. Vlak na de moord op Fortuyn in 2002 startte hij met Theo van Gogh een eigen onderzoek omdat ‘niemand in journalistiek Nederland zijn handen durfde te branden aan het idee dat de moord een complot zou kunnen zijn’. Volkert van der G. zou volgens Ross weleens de perfecte zondebok geweest kunnen zijn.

In onderstaande video gaat hij dieper in op het complot rond de moord op Fortuyn:

‘Complot or Not?’ is op dinsdag 2 augustus om 18.15 uur te zien op NPO1.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

61 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ron
ron
8 jaren geleden

complotdenkers?dan zitten we hier goed bij Ninefornews Als er 1 site is die in Complot theorie denkt valse Flag enz dan id dat hier wel.

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Ja ja. Conspiracy is nu “in”. Veel oude koeien worden nu uit de sloot gehesen en in het museum geïnstalleerd. Maar de overduidelijke huidige samenzweringen blijven natuurlijk tot onzin verklaard worden.

Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

“In de derde uitzending wordt met epidemioloog Roel Coutinho en viroloog Ab Osterhaus gekeken naar de complotten over aids en syfilis.”

Waarom niet met deze heren kijken naar de complotten rondom de aankoop van het middel Tamiflu? Ik denk dat beide heren daar veel meer over kunnen vertellen!

Remco
Remco
8 jaren geleden

Meer dan de helft van de Britten gelooft niet in de maanlanding en een groot gedeelte schijnbaar ook niet in het hebben bestaan van dinosaurussen. Een onderzoek waarbij iets meer dan 1000 mensen van 18+ zijn geïnterviewd. Echt erg legitiem en geloofwaardig zo’n onderzoek… Een afspiegeling van hoe alle Britten erover denken!

Back to top button
61
0
We lezen graag je reactie!x