Archeologie

Bereikte de mens Amerika vele duizenden jaren eerder dan gedacht?

Help door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuwe tentoonstelling in Brazilië bevat artefacten die tot wel 30.000 jaar oud zijn en steekt daarmee een spaak in het wiel van de theorie dat mensen de Amerika’s zo’n 12.000 jaar geleden vanuit Azië bereikten.

In de hoofdstad Brasilia worden 100 voorwerpen vertoond, waaronder rotsschilderen en keramische kunst, uitbeeldingen van dieren en ceremonies.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De voorwerpen zijn afkomstig uit het nationaal park Serra da Capivara in de noordoostelijke Braziliaanse deelstaat Piauí. Sinds de jaren zeventig leidt archeoloog Niède Guidon een reeks opgravingen in de deelstaat.

Geofacten

“Het is moeilijk denkbaar dat er een plaats bestaat met meer rotskunst dan hier,” zei de 80-jarige Guidon. Andere sporen van de beschaving zijn gevonden in de vorm van houtskool. “Dit zijn tot nu toe de oudste sporen van menselijke activiteit in de Amerika’s,” benadrukte ze.

Volgens de heersende opvattingen bereikten mensen de Amerika’s slechts 12.000 jaar geleden vanuit Azië. Volgens sommige archeologen zijn de resten die in Brazilië zijn gevonden dan ook geen sporen van vuurtjes die vele millennia geleden door mensen zijn gemaakt, maar geofacten – natuurlijke steenformaties.

Werelderfgoedlijst

Guidon meent dat de bewoners van Serra oorspronkelijk uit Afrika zijn gekomen en zegt dat de rotskunst overtuigend bewijs is van vroege menselijke activiteit.

“De schilderingen zijn 29.000 jaar oud,” legde ze uit. Ook op andere plaatsen, zoals Valsequillo in Mexico en Monte Verde in Chili, zijn tienduizenden jaren oude sporen gevonden die wijzen op de aanwezigheid van gemeenschappen.

Het nationaal park is in 1991 door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst, maar veel toeristen komen er vooralsnog niet. Het park heeft een totale oppervlakte van 1291 vierkante kilometer en uit opgravingen is gebleken dat het gebied in de prehistorie dichtbevolkt was.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob ter Horst
Rob ter Horst
10 jaren geleden

Die 12.000 jaar is een oude datum…

misterice
misterice
10 jaren geleden

de mens is al meer dan 200.000 jaar oud! en niet wat er in de leer boekjes staat over 30.000 jaar! (of bij de tekenserie “er was eens”) de nieuwere jaartallen worden niet eens bij geschreven in de nieuwere druk over de geschiedenis !!? waarom eigenlijk niet?

sander
sander
10 jaren geleden

[quote name=”misterice”]de mens is al meer dan 200.000 jaar oud! en niet wat er in de leer boekjes staat over 30.000 jaar! (of bij de tekenserie “er was eens”) de nieuwere jaartallen worden niet eens bij geschreven in de nieuwere druk over de geschiedenis !!? waarom eigenlijk niet?[/quote]

Ik weet niet of je het door hebt, maar de geschiedenis wordt constant herschreven. Echter pas als er genoeg bewijs is, en zo hoort het.

sander
sander
10 jaren geleden

*de boeken over de geschiedenis, de geschiedenis zelf veranderd immers niet (onze opvattingen over het verleden echter wel). Typo. mijn excuses;)

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x