Homepagina » Financieel » Krijgen de Schotten als eerste een basisinkomen? Schotse eerste minister is nu dit van plan
Krijgen de Schotten als eerste een basisinkomen? Schotse eerste minister is nu dit van plan

Krijgen de Schotten als eerste een basisinkomen? Schotse eerste minister is nu dit van plan

Schotten krijgen mogelijk binnenkort een basisinkomen, zo heeft de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon laten weten. Inwoners van het land zouden in dat geval de rest van hun leven tot 150 pond (168 euro) per week krijgen.

Sturgeon is van plan onderzoek naar het basisinkomen te financieren en ziet het systeem als een goede methode om het Britse sociale zekerheidsstelsel te vervangen.

Voorstanders zeggen dat ambtenaren door het basisinkomen meer tijd zullen krijgen voor andere belangrijke zaken en dat het armoede uitroeit.

Overwegen waard

Critici klagen dat het sociale beleid hierdoor in de ‘verkeerde richting’ wordt geduwd en dat het ertoe zal leiden dat mensen minder werken en dus minder belasting afdragen.

Sturgeon zei dat het voorstel om het basisinkomen te introduceren in Schotland het overwegen waard is ‘terwijl we naar het komende decennium kijken’.

“De Schotse overheid zal samenwerken met geïnteresseerde lokale autoriteiten om onderzoek naar de haalbaarheid van een basisinkomen te financieren,” zei ze.

Positieve stap

De Schotse Groenen zijn fervent voorstander van het onvoorwaardelijke basisinkomen en pleiten er al jaren voor.

“Het overwegen van een basisinkomen is een positieve stap,” zei de partij in een verklaring.

Gepensioneerden zouden 150 pond (168 euro) per week krijgen, terwijl werkende volwassenen 100 pond (112 euro) per week zouden krijgen. Kinderen onder de 16 zouden dan recht hebben op 50 pond (56 euro).

Finland

Schotse ministers beschikken alleen nog niet over de juridische handvatten om een basisinkomen in te voeren, aangezien het Schotse parlement niet de volledige macht heeft over de sociale zekerheid, uitkeringen en belastingen.

In landen als Finland wordt al geëxperimenteerd met een basisinkomen. Ministers hebben daar gezegd dat het experiment heeft geleid tot minder stress onder de ontvangers.

[Independent]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rikk schreef:

  Nee joh, de BTW op basisbehoeften verhogen van 6 naar 9% en de vennootschapsbelasting voor bedrijven verlagen met 4% en belasting op vermogen verlagen dat is de goede richting.

  We willen geen goed leven voor een ieder, Quid Pro Quo is geldig.
  En met Buman de Boeman in het kabinet gaat dit zeker lukken in combinatie met verplichte maatschappelijke stage en het volkslied op commando zingen.

  Heb inmiddels m´n immigratieplan even uit de kast gehaald.

  13 likes
 • Zonnemax schreef:

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen betekent:
  – Onvoorwaardelijk, dus geen regeltjes eromheen
  – Genoeg om te voorzien in de basisbehoeften in je woonregio (Ook als de BTW hierop zo nodig omhoog moet…)
  – Voor iedereen, dus geen uitsluiting

  Maar iedereen voorzien van een stevige basis is niet wat de bestuurders in de (westelijke?) wereld nastreven. CDA´ers Boeman zal het er ook niet beter op gaan maken.
  De D-evolutie gaat vrolijk verder maar aan het einde van de tunnel is het licht.

  http://basicincome.org/

  9 likes
 • War on Error schreef:

  Hebben we daarvoor de fascisten en communisten een generatie lang bestreden? Om zo de loper uit te rollen en wat we altijd verketterd hebben nu zelfs het nieuwe normaal te noemen!?

  N.b.: ga eens door de tekst van het volkslied heen! Vol met racistische ideologie.
  ‘van Duitschen Blut’ (zij wel, echte Nederlands mooi niet),
  ‘Koning van Spanje getrouwe’ (vreedzame betogers aftuigen!).

  Ons volkslied zou een ode aan ons land en de Nederlanders moeten zijn. Niet aan de bezetter/onderdrukker.

  De wereld wordt razendsnel ingrijpend veranderd. Alles. Niks te kiezen hier.
  ‘The Future Doesn’t Need Us’
  https://www.singularityweblog.com/top-10-reasons-we-fear-the-singularity/

  the creation of autonomous intelligence or superintelligence — estimated by some as 2035.
  Soon after that a “singularity” will be reached, when artificial intelligence will so far exceed the human brain that ordinary mortals will no longer be able to keep up.

  According to this plan by 2018 we should expect wars in Afghanistan, Syria, Yemen, and Iraq and Libya to continue as launch pads for the wars in Iran, China, Korean Peninsula, Pakistan, Azerbaijan, and Nigeria. War on China has started using India as a proxy, and later by the US will interfere directly or via proxies in Afghanistan.

  Ongoing collapse of the European economies with the US acting as a stabilizing military force against civil disobedience.
  “Operational Environments to 2028: The Strategic Environment for Unified Land Operations”. In this publication, TRADOC G-2 identified potentially contentious OEs and missions the US Army could face, including the OEs of Iran, China, Yemen, North Korea, Pakistan, and Nigeria as possible environments.”

  For those who don’t know this yet, “Operational Environments” are countries that the US bombs and invades.

  THE TRADOC mentioned here is the U.S. Army Training and Doctrine Command. TRISA is Tradoc Intelligence Support Activity.

  Keep in mind, this 20-year plan written in 2012 prior to the mass migration from Africa and the Middle East to Europe, but it speaks of the European economic and societal collapse by the year of 2028.

  Dus, er zit verandering in de lucht. Geen weerberichten hierover.

  4 likes
 • elisabethje schreef:

  Wat kan je in godsnaam nog doen met 112 of 168 eu per week!? Niks!! Armoede zal alleen maar toenemen (voor de werklozen toch). Dit is gewoon een methode om nog meer druk op de mensen te zetten, nog meer volk aan het werk te krijgen (en dan nog aan lage lonen). Geen kwestie van ‘geven’, maar wel een van nog meer ‘nemen’. Sociaal stelsel is niet meer houdbaar, dus wordt gezocht naar een goedkopere methode om de mensen zgz ‘te helpen’. Een ander gevolg is dat alles, maar dan ook alles in prijs zal stijgen. Basisinkomen is niet meer dan een valstrik.

  5 likes
 • Justin schreef:

  Kort door de bocht komt het hier op neer alle veranderingen zijn /komen er altijd omdat ze/overheid zelf minder willen gaan betalen conclusie we gaan er dan weer op achteruit , voor de zoeelste keer..
  Kortom er zit een dikke Anaconda onder het gras.

  4 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  kom laat dat basisinkomen los..
  het systeem kan geen geld geven.. het is een ontvangend en corrigerend systeem.. krijg je wat terug van de belasting dan heb je dit ook wel ergens te veel betaald..
  met je werk (energie leveren) betaal jij ook in de regelgeving voor als je even geen energie kan leveren dit nu in de samenleving die ik, jij, hij en zij is opgelegd.. net als de verplichte zorgverzekering met de belachelijke bij verplichting een eigen bijdragen wettige tegenstrijdigheid die iedere nederlander slikt.
  terug naar het basis model.
  van de 4000 weken die ik, jij, hij en zij op deze wereld mogen verblijven is het de bedoeling deze aangenaam te verbruiken en van te genieten..
  door jou geboorte art. 2 wetboek 1 ben jij hier.. uit vrije wil, geen idee ik, jij, hij en zij zijn gemaakt door 2 mensen..
  de staat neemt de zorg over na geboorte registratie dus dient deze ook zorg te dragen voor zijn juridische entiteiten ook wel natuurlijk persoon of wel persoon..
  dit is door de staat dan ook te doen, waarom nemen zij anders deze verantwoording..
  hoe doet de staat dit nu! zij doet dit nu niet.. maar misleid, wat bij wet niet verboden is de fictie, die zij het rijk zich toe eigent..
  er is maar een overheid, er is ook maar een burger, in de wet.. dit zegt de wet zelf in dat er maar een meester gediend mag worden.. hier wordt jij al misleid door gemeentelijke, provinciale, en rijks belastingen te moeten! betalen.. daar is geen wets artiekel bij te vinden en toch doen we het allemaal, net als het zingen ben ik van duitse bloed en eer de koning van hisspanje zo gek zijn alleen nederlanders..
  dus de overheid het rijk dient zorg te dragen over en voor zijn burger.. het is geen goed plan om dit met geven van geld, basisinkomen aan deze burger te doen.. dat moet altijd weer terug komen van die burger.. dat is geld het is van niemand..
  de overheid weet heel goed dat er voor iedere (aan)gegeven burger een fons word aangemaakt, gezien zij daar heel duur documentpapier voor gebruiken en in een akte vaststellen en leggen.
  wel uit dit fons van die burger, kunnen voor die burger, in de basisbehoeften van die burger worden voorzien.. (kijk naar elke (echte)vluchteling die over onze grens komt)

  bad, brood, bed, of wel de voorzieningen die in de eerste levens behoeften voorzien.. lees de rechten van de mens en de rechten van de mens met een beperking UVRM IVRPH en leer deze uit het hoofd..
  huur van je dak, gas, water, licht, gemeentelijke, provinciale, rijks, belastingen, zorg op het medische vlak, de eigen bijdragen, een gewogen mate van voedsel, en …
  de rekeningen die ik, jij, hij en zij hier van ontvangen verrekend het rijk met en in hun systeem het G.fons.
  dan kan van af dit nulpunt de burger in zijn kracht gaan staan en komen.. als er in een wens naar meer luxe, aan meer luxe gedacht word.. kan die burger zoeken waaraan hij zijn kostbare energie in werk aan wil besteden om deze luxe te verdienen..
  denkbaar is dan om in de gezamenlijke samenleving van deze energie een deel af te staan aan die samenleving voor het nut van het algemeen in die samenleving..
  in een blockchain voor ieder burger kan dit veilig geadministreerd worden.. als de afgifte van hun energie van al mijn voorouders op waarde gewaardeerd was en besteed.. leef ik, jij, hij en zij, nu in een vrij vruchtbare wereld..
  maar ja ik zie het nog niet op deze wereld ergens zit een enorm energie lek.. wat als we, ik jij hij en zij dit nu eens opzoeken en elimineren..

  als er 193 landen op de wereld zijn met ook 193 leiders van deze landen kan de daar hoog wel een het of een lek zitten.. verandering is op eenvoudige wijze te begingen.. of deze personen zijn door iets op de wereld gezet om deze te verzieken..
  bedenk dan dat de MENS in tijd het beste wapen is om een planeet te vernietigen, in de hele natuur komt dit niet voor..
  tot hier, de overweging van een Basis Behoefte Voorziening.. BBV

  4 likes
 • Dutch Girl schreef:

  Een basis inkomen, betekent nog meer afhankelijkheid van een (corrupte) overheid. En zoals al gezegd; dit geld moet ergens vandaan komen en dat komt niet uit het multi miljarden vermogen van de koninklijke familie.

  Nog steeds bezitten enkele tientallen mensen net zoveel geld als de halve wereld bevolking.
  Het wordt tijd dat we deze 65? mensen eens aan hun jasje trekken voor een redelijke donatie… https://www.theguardian.com/business/2016/jan/18/richest-62-billionaires-wealthy-half-world-population-combined
  maar ik denk dat we, naast 1x netjes vragen, dat met enige dwang moeten doen…

  IS DIT NIET TE IDIOOT VOOR WOORDEN? kamer vragen?

  4 likes
 • Marie schreef:

  Als je kinderbijslag ontvangt, zorgtoeslag en/of huurtoeslag krijg je dit bedrag zo ongeveer nu al, ook als je daarnaast werkt. Als ze met zulke bedragen komen stelt een basisinkomen inderdaad niets voor. Bovendien blijft de ongelijkheid met een basisinkomen bestaan omdat iemand die ziek is, het ermee zal moeten doen terwijl iemand die een goede baan ernaast heeft of een eigen bedrijf, er heel ver boven kan komen te zitten en een basisinkomen dan ook helemaal niet nodig heeft. Een basisinkomen lost m.i. geen enkel probleem in deze huidige samenleving op. Een heel ander geldsysteem of het afschaffen van het hele geldsysteem wel, maar dat zal de elite zeker niet willen.

  3 likes
 • x

  Check Also

  jensen

  Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

  Wat zijn de plannen voor de komende ...

  In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

  In Schotland schrijven artsen vanaf nu natuur voor als medicijn. Hier helpt het tegen

  Sinds vorige maand schrijven huisartsen in Schotland ...

  >